JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Olje og gass, skifte og omstilling:

Kristine har startet på oljestudier: – Det trengs arbeidskraft i mange år fremover

Universitetet i Stavanger (UiS) har opplevd en solid økning av søkere til energi- og petroleumsfag. Kristine Julbø (19) er blant dem som ønsker seg oljejobb.
UNIVERSITETSSTUDENT: Kristine Julbø sitter gjerne på biblioteket, hvor det er stille, og følger forelesningene som tar sted via strømming på grunn av koronarestriksjonene.

UNIVERSITETSSTUDENT: Kristine Julbø sitter gjerne på biblioteket, hvor det er stille, og følger forelesningene som tar sted via strømming på grunn av koronarestriksjonene.

Jan Inge Haga

trond.elstad@lomedia.no

Julbø, som er fra Haugesund, startet på studiet energi- og petroleumsteknologi ved UiS i år. Det er en del av det overordnede studiet i Industriell økonomi.

– Jeg har gledet meg veldig til å komme i gang og studere sammen med andre som har samme interesse som meg. Jeg vet at det er dette jeg vil, og jeg er svært motivert for å fordype meg i studiene, sier hun.

Interessert i boring

Julbø fikk anledning til å ha geofag i andre klasse på videregående og lærte der om olje og gass på den norske kontinentalsokkelen.

– Det oppdages stadig nye drivverdige felt, og blant annet det enorme Johan Sverdrup-feltet viser at det trengs arbeidskraft i mange år fremover. Det hadde vært spennende å arbeide på en boreplattform, sier hun, som er medlem i Industri Energi Student.

Hun leier leilighet i Stavanger og har funnet seg godt til rette.

– Forelesninger følger jeg via strømming i biblioteket. Det er lettere å konsentrere seg der fordi det er stille rundt meg. Et par dager i uka har vi også mulighet til å få personlig assistanse i matematikk og fysikk, forteller hun.

Til neste år håper hun å få sommerjobb i et offshoreselskap, gjerne Equinor eller Aibel.

Les også: Herøya industripark åpner portene for fagskolestudenter – vil sikre arbeidsplasser, klima og miljø

Lærer mer om energi

Sammenlignet med 2019 har UiS opplevd 76 prosent søkerøkning på det femårige masterprogrammet Petroleumsteknologi.

– Det tyder på at fortsatt mange studenter ser for seg en fremtid i petroleumsbransjen, samtidig som at et bredere energiprogram betyr økt fleksibilitet, sier dekan Øystein Lund Bø ved UiS.

Han forteller at petroleumsstudiene deres over tid har fått større fokus på energi.

– Det overordnede mål for oss er å utdanne studenter slik at de får en varig og sikker jobb, samtidig som de er i stand til å bidra til nødvendig omstilling, sier dekanen.

Derfor har universitetet mål om å ha en bred, faglig utdanning, slik at det er mulighet til å bytte bransje.

– Hvordan fremtiden vil bli er det vanskelig å spå noe om, men en kan jo tenke seg at offshore havvind kan få et gjennombrudd og bli økonomisk lønnsom etter hvert, sier han.

Antall studieplasser endres ikke, slik at det blir ikke flere som starter på studiene selv om søkertallet har økt.

Les også: Flertall i Rødt sier nei til sluttdato for oljeindustrien

Større interesse

Bachelor-programmet i Geo-og Energiressurser har hatt en økning på 43 prosent, mens en bachelor i Energi- og petroleumsteknologi viser en økning på 24 prosent.

Det er fortsatt et stykke opp til popularitetstoppen for studiene, som var før 2014. Lund Bø er likevel fornøyd.

– Det er hyggelig å kunne konstatere at vi har fått en solid økning av studenter som har søkt til energi- og petroleumsrelaterte fag, sier han.

Universitetet har også et 2-årige masterstudium med både nasjonalt og internasjonalt opptak for studenter som har bachelor fra før.

– Der var det en mer blandet utvikling med nedgang på norske søkere, men oppgang på internasjonale studenter, sier Lund Bø.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse