JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Minstelønnen i møbelbransjen får et løft

Industri Energi og Norsk Industri Energi kom til enighet i forhandlingene på overenskomsten for møbelbedrifter tirsdag. Minstelønnssatsen økes med fem kroner til 173 kroner timen på møbeloverenskomsten.
Årets tarifforhandlinger løfter minstelønnen i bransjen med fem kroner i timen. Bildet er tatt på Ekornes' avdeling Ikornes, som er blant bedriftene på møbeloverenskomsten.

Årets tarifforhandlinger løfter minstelønnen i bransjen med fem kroner i timen. Bildet er tatt på Ekornes' avdeling Ikornes, som er blant bedriftene på møbeloverenskomsten.

Arkivfoto: Anne Kristin Lindvik/Ekornes

tonje@lomedia.no

Det blir gitt et generelt tillegg på 50 øre i timen til alle som omfattes av avtalen, og minstelønnssatsen økes til 173 kroner i timen. Gitt et årsverk på 1950 timer gir dette en årslønn på 337.350 kroner.

Fagbrevtillegget økes med 10 prosent og gir nå 11 kroner ekstra i timen.

– Vi var opptatt av å gi et ekstra løft til de lavest lønte og at fagbrevet i større grad må lønne seg, det ser vi igjen i resultatet, sier forhandlingsleder Asle Reime i Industri Energi i en pressemelding.

Les også: Møbelsnekker Astrid tjener 360.000 kroner i året: – Du kan ikke leve på en slik lønn

Kompenseres for endret arbeidstid

Møbelavtalen åpner for at arbeidstider kan endres både for skift- og dagarbeidere. Slike endringer har utløst et engangsbeløp på 410 kroner, denne kompensasjonen er nå løftet til 700 kroner.

Industri Energi og Norsk Industri er også enige om å be de lokale partene på arbeidsplassen om å legge til rette for at fast ansatte operatører kan ta fagbrev. Finansieringen av dette kan søkes støttet gjennom Møbeloverenskomstens Rekrutterings- og utviklingsfond.

– I samarbeid med Norsk Industri har vi satt i gang kampanjen «Velg Norsk Design», for å løfte fram kvaliteten denne bransjen leverer, i den kampanjen settes nettopp fagkompetansen til våre medlemmer i fokus, sier Reime.

Les også: May-Liss er med i kampanje for norsk design: – Jeg håper virkelig at våre møbler blir kjøpt av flere folk i Norge

(Teksten fortsetter under bildet)

Forhandlingsleder Asle Reime i Industri Energi er fornøyd med årets oppgjør.

Forhandlingsleder Asle Reime i Industri Energi er fornøyd med årets oppgjør.

Petter Pettersen

Lokale forhandlinger

I overenskomsten legges det nå inn en ny paragraf om at bedriften ikke har adgang til å forskjellsbehandle de ansatte når det kommer til å forskuttere sykepenger. Industri Energi og Norsk Industri anbefaler gjennom protokollen de lokale parter å gjennomgå grunnlaget for forskuttering av sykepenger der dette ikke gjøres i dag.

Møbelavtalen er en minstelønnsavtale, noe som innebærer at det også skal gjennomføres lokale forhandlinger.

Det er positivt at partene fant en felles løsning på tariffrevisjonen for Møbeloverenskomsten. Begge parter er seg bevisst på den situasjonen som deler av møbelindustrien befinner seg i. Oppgjøret ble akseptert "over bordet" slik at de lokale parter nå kan igangsette lokale lønnsforhandlinger, sier Norsk Industri forhandlingsleder Hans-Martin Møllhausen i en epost.

Industri Energi har rundt 1.150 medlemmer på overenskomsten. Det er ansatte innen møbelbedrifter som Ekornes og Hilding. Men avtalen omfatter også ansatte innen interiør- og trevarebransjene, samt ski- og skistaveprodusenter, eksempelvis Madshus.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse