JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nå endres energiloven: Statnett skal eie og drifte utenlandskabler

Forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi mener det er bra at man en gang for alle får slått fast at det bare er Statnett som kan eie og drifte utenlandskabler til og fra Norge.
Frode Alfheim

Frode Alfheim

Tri N. Dinh

helge@lomedia.no

Nå har Olje- og energidepartementet sendt ut på høring et forslag til endringer i energiloven om utenlandsforbindelser. Konsesjon for å eie og drive utenlandsforbindelser skal i fremtiden bare gis til Statnett.

– Det er et meget viktig prinsipp å holde på, slik at vi ikke gir fra oss eierskap og kontroll over så viktig infrastruktur, sier Frode Alfheim til FriFagbevegelse.

– Det vi har vært mest opptatt av, er at det må innføres stopp i byggingen av flere utenlandskabler, fram til vi kjenner konsekvensene av dem som allerede er vedtatt. Det var derfor en kjempeseier for oss da et bredt flertall i Stortinget vedtok dette. Vi må være helt trygge på at vi ikke ødelegger konkurransegrunnlaget til den viktige kraftforedlende industrien vår. Vannkrafta vår må først og fremst brukes til å skape arbeidsplasser og verdier her i Norge, mener Frode Alfheim.

Ordentlig orientering

– Før nye kabelprosjekter igjen kan bli aktuelle skal det gjennomføres en ordentlig evaluering av dem som i dag er under bygging. Det må høstes reelle erfaringer fra drift, og så må vi se hvordan helheten ser ut når den tid kommer. Å starte bygging av ny utenlandskabel uten dette faktagrunnlaget ville vært hasardiøst for norsk kraftforedlende industri, mener han.

Olje- og energidepartementet påpeker at «det overordnede formålet med konsesjonsordningen for utenlandsforbindelser er å legge til rette for en mest mulig effektiv og sikker kraftutveksling mellom Norge og utlandet, på en måte som ivaretar allmenne samfunnsinteresser som forsyningssikkerhet, miljø og ressursforvaltning».

Endringene i energiloven er i tråd med to anmodningsvedtak fra Stortinget. Forslaget vil bringe rettstilstanden tilbake til situasjonen før energiloven ble endret i 2016.

For å unngå at nye saker tas opp til behandling før lovendringen er vedtatt, foreslås et skjæringstidspunkt slik at endringen vil gjelde søknader mottatt etter 1. januar 2020. Departementet har til behandling én konsesjonssak som ble omsøkt i 2017, og der søkeren ikke vil oppfylle de foreslåtte kravene til eierskap. Forslaget innebærer at denne konsesjonssøknaden, den omstridte NorthConnect-kabelen, fortsatt behandles i samsvar med energiloven slik den gjelder i dag.

Tre kriterier

Energipolitisk talsperson Espen Barth Eide i Arbeiderpartiet er helt enig med Alfheim, og poengterer at lovutkastet ikke nødvendigvis vil si at North Connect vil få konsesjon.

– Det er tre kriterier som skal legges til grunn hvis det skal komme nye utenlandskabler. Nye kabler må være samfunnsøkonomisk lønnsomme, vi må høste erfaringer fra de to nyeste først, og samtlige kabler skal eies og drives av Statnett, poengterer han.

– North Connect-kabelen er omfattet av en helhetlig avtale som slår disse prinsippene tydelig fast. Et bredt flertall står bak den avtalen. Dersom North Connect en gang i fremtiden skulle få konsesjon, må den derfor straks overdras til Statnett, sier Espen Barth Eide

Han mener det er på høy tid at lovendringen som gjenoppretter Statnetts monopol nå kommer ut på høring.

– Dette fastslår bare hva Stortinget har vedtatt, mener han.

Han mener også at energimarkedet i landene rundt oss endrer seg så raskt at man må puste med magen og høste erfaringer før man beslutter om det skal bygges ytterligere utenlandsforbindelser nå.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse