JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Industri Energis landsmøte 2021

Olje- og energiministeren: – Dere er helt avgjørende for at vi skal lykkes med det grønne skiftet

Klimamålene skal nås, og de skaper den politiske rammen. Men olje- og energiministeren forsikret også om at de skal utvikle, og ikke avvikle petroleumsnæringa.
NY RETNING: Olje- og energiminister Marte Mjøs Persen lovet aktiv næringspolitikk og satsing på ny industri framover.

NY RETNING: Olje- og energiminister Marte Mjøs Persen lovet aktiv næringspolitikk og satsing på ny industri framover.

Jan-Erik Østlie

petter@lomedia.no

– Det er farlig å rangere viktigheten av ministerne i en regjering, men som olje- og energiminister er du veldig viktig for oss som forbund.

Slik introduserte forbundsleder Frode Alfheim Norges relativt ferske olje- og energiminister da hun onsdag gjestet Industri Energis landsmøte.

– Det er ekstra hyggelig at det nettopp er her hos Industri Energi, som blir mitt første landsmøte jeg gjester som olje- og energiminister, takket statsråd Marte Mjøs Persen (Ap).

Landsmøtet valgte også nytt arbeidsutvalg: Industri Energis nye ledelse tror på vekst

Vestlending som kjenner industrien

Tidligere på dagen hadde landsmøtet debattert nærings- og klimapolitikk. Der gikk de grønne skiftet og mantraet om å «utvikle, ikke avvikle» igjen fra flere.

– En av de tingene som står aller høyest på prioriteringslisten til den nye regjeringens arbeid er en aktiv næringspolitikk. Og vi skal ha en rettferdig klimapolitikk, som kutter utslipp og skaper jobber, sa Mjøs Persen til landsmøtet.

Les mer om den nye olje- og energiministeren: – Jeg har mine røtter solid plantet i arbeiderbevegelsen

Som vestlending og Bergensordfører gjennom 6 år, vet Mjøs Persen viktigheten av industriarbeidsplassene. Da hun overtok departementsnøkkelen for én måned siden, løftet hun disse:

– De arbeidsplassene består av mennesker som har kompetanse, verdifull kunnskap, utdanning, og det vi trenger for at vi skal nå de målene vi har satt oss.

Aldri vært offshore

Selv om Persens ektemann jobbet i petroleumsnæringa, og var Industri Energi-medlem, rakk aldri ministeren å bli med ut på sokkelen.

Men på torsdag skal hun besøke Johan Sverdrup-feltet:

– Jeg gleder meg til å besøke Sverdrup. Og jeg er sikker på at vi kommer bedre ut ved å bruke den kompetansen som er der ute.

For selv om hun personlig ikke har vært på sokkelen ennå, er hun tydelig på hvilke politikk den nye regjeringa skal føre for olje- og gassbransjen.

De skal utvikle og ikke avvikle, bygge videre industri på kompetansen som finnes i bransjen og føre en rettferdig og forutsigbar klimapolitikk som «kutter utslipp og skaper arbeidsplasser».

– Dere er helt avgjørende for at vi skal lykkes med det grønne skiftet. Fordi dere har kunnskap og kompetanse, men også fordi dere er viktige i debatten om dette, oppfordret Persen landsmøtedelegatene til å bidra med fakta i en til tider polarisert debatt.

Olje- og energiministeren la til at petroleumsnæringa fortsatt kommer til være viktig for arbeidsplasser og verdiskapning i mange år framover.

Kraftpriser skal fortsatt være konkurransefortrinn

Strømprisene har gjennom høsten tatt større bitt av folks lønninger, spesielt sør i landet. For landbasert industri, som bruker store mengder strøm, er kraftprisene avgjørende.

Vannbasert kraft har vært med og bygge opp og gitt klare fortrinn for industrien i Norge.

– Rimelig og forutsigbar kraft skal fortsatt være et konkurransefortrinn for norsk industri, kunne ministeren betrygge.

Mjøs Persen la til at de skal utrede hvordan krafteksporten påvirker det norske markedet.

Markedet vil ha karbonfangst og -lagring

Avslutningsvis påpekte Persen at man må se på omstillingen som en positiv mulighet for industrien, men at den må være rettferdig.

Nils Ottar jobber på Northern Lights: Etter 25 år som oljearbeider, byttet han den ut med klimajobb

Satsing på havvind, hydrogen, batteriproduksjon er en del av regjeringas plan. I tillegg karbonfangst- og lagring:

– Jeg tror ikke vi når klimamålene med mindre vi aktivt bruker teknologien som finnes i karbonfangst og -lagring, sa ministeren og trakk fram Northern Lights-prosjektet.

Et andre fangstanlegg på Fortum Oslo Varmes energigjenvinningsanlegg på Klemetsrud fikk i høst ikke støtte fra EUs innovasjonsfond.

Men de fire andre anleggene i Europa som fikk det, viser at markedet for en slik teknologi finnes, mener olje- og energiministeren.

Les også: Klimaministeren vil fortsatt kjempe for karbonfangst og lagring, men lover ingen penger

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse