JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Flyteriggavtalen:

Oljearbeider Kai har fått fast arbeidstid – endelig kan småbarnsfaren planlegge fritida

Kai Endre Stridh har fått tariffavtale med fast arbeidstid. Det har gitt småbarnsfaren en ny hverdag.
PÅ JOBB: Kai Endre Stridh i sitt rette element som drifts- og vedlikeholdsoperatør på AKOFS Seafarer.

PÅ JOBB: Kai Endre Stridh i sitt rette element som drifts- og vedlikeholdsoperatør på AKOFS Seafarer.

Kai Endre Stridh

trond.elstad@lomedia.no

Da Stridh fikk jobb på brønnintervensjonsskipet AKOFS Seafarer fikk han fast rotasjonsordning med to uker på jobb og fire uker ferie.

– Det er nesten litt uvirkelig å tenke på. Jeg vet når jeg skal ha juleferie og kan følge opp guttene mine Ottar Elias (5) og Håkon (2) på en helt annen måte enn tidligere. Tidligere har jeg vært i forskjellige rederier som har hatt oppdrag for oljeselskaper, med tilkalling til jobb på kort varsel, forteller oljearbeideren.

Stridh er tillitsvalgt i Industri Energi og verneombud på brønnintervensjonsskipet AKOFS Seafarer.

Ustabilt arbeidsliv

Stridh har tidligere opplevd arbeidslivet som slitsomt i perioder.

– Jeg har vært på bedriftsinterne avtaler som 1-1- offshorerotasjon. Det betyr at man avspaserer en uke for hver uke man er på jobb. Jeg har også vært både permittert og arbeidsledig i løpet av min offshorekarriere, sier han.

Nå ser fremtiden betraktelig lysere ut, noe samboeren har kommentert.

– Hun har merket at jeg har blitt en gladere og mer tilfreds person, og at jeg har senket skuldrene betraktelig. I og med at hun også arbeider i turnus, i helsesektoren, er hun også avhengig av å planlegge langt fremover i tid. Det er et puslespill som skal gå opp, sier han.

(Saken fortsetter under bildet)

FERIEKLAR: Med flyteriggavtalen NR på plass får endelig Kai Endre Stridh og de andre ansatte om bord på AKOFS Seafarer en forutsigbar turnus. Her er bagen pakket til ferie.

FERIEKLAR: Med flyteriggavtalen NR på plass får endelig Kai Endre Stridh og de andre ansatte om bord på AKOFS Seafarer en forutsigbar turnus. Her er bagen pakket til ferie.

Trond Elstad

AKOFS Seafarer har tidligere seilt under kypriotisk flagg, men er nå registrert som flyttbar innretning i Norsk Ordinært Skipsregister (NOR), ifølge Sjøfartsdirektoratet.

– Det var en enorm interesse for å få jobb på AKOFS Seafarer da den ble flagget hjem til NOR. Det var omtrent 300 søkere til stillingene som drifts- og vedlikeholdsoperatør på fartøyet. En stor majoritet av de vel 120 ansatte er nordmenn, sier han.

Aktuelt: Ansatte på flyteriggavtalen får minimum 13.700 kroner i lønnsløft

Viktig med eierskap

AKOFS Seafarer skal utføre brønnintervensjoner langs hele norskekysten hvor Equinor er operatør. Det vil si at de går inn i eksisterende brønner for å for eksempel øke produksjonen fra brønnen, samle informasjon eller drive vedlikehold. Det er en såkalt integrert kontrakt hvor AKOFS står ansvarlig for et bredt spekter av tjenester inkludert wireline, nedihullsverktøy, ROV og lignende.

Equinor har skrevet en kontrakt på fem år med AKOFS Seafarer, med opsjon på ytterligere tre år.

– I dagens situasjon med stor usikkerhet, er denne avtalen fantastisk bra for oss som arbeider om bord. Det betyr at vi får et eierskap til arbeidsplassen og får være med å utvikle stadig bedre løsninger innenfor intervensjonssegmentet, forteller Stridh.

Fartøyet har mulighet til å utføre brønnintervensjon på dyp helt ned til 2500 meter.

(Saken fortsetter under bildet)

FARTØY: AKOFS Seafarer skal foreta brønnintervensjoner langs hele norskekysten hvor Equinor er operatør. Det vil si at man går inn i eksisterende brønner for å for eksempel øke produksjonen fra brønnen.

FARTØY: AKOFS Seafarer skal foreta brønnintervensjoner langs hele norskekysten hvor Equinor er operatør. Det vil si at man går inn i eksisterende brønner for å for eksempel øke produksjonen fra brønnen.

Kai Endre Stridh

Saltvann i blodet

Stridh har fagbrev som matros og begynte sin karriere offshore på supplybåt.

– Jeg har saltvann i blodet og passer nok ikke i en vanlig ni til fire-jobb. Når jeg har vært på land en stund, kommer savnet etter å dra ut igjen. Vi blir jo godt kjent, etter som vi er de samme folkene som arbeider i lik turnus, sier han.

OSA-inspektør Kjell Bjarne Eide i Industri Energi sier han er tilfreds med at flyteriggavtalen er på plass.

– Jeg vil fremheve at Kai Endre Stridh har spilt en viktig rolle for gruppa til Industri Energi, og at han har vokst med oppgavene. Vi har assistert med å få avtalen på plass. Nå blir det viktig at vi følger opp at avtalen blir etterlevd, og at vi hjelper Kai Endre med å bygge nettverk blant andre tillitsvalgte på flyterigg, sier Eide.

Den lokale Industri Energi-klubben teller om lag 20 medlemmer. SAFE har flest organiserte om bord, mens De samarbeidende organisasjoner (DSO) også er representert.

Koronakrisen: Tom (62) kan ikke lenger leve av å være drosjesjåfør

Trygghet i fokus

Administrerende direktør Geir Sjøberg i AKOFS Offshore er stolt over at de som arbeider om bord, føler at de har et eierskap til arbeidsplassen.

– Vi nærmer oss nå oppstart. Det har vært et krevende prosjekt. Men nå er det meste på plass, inkludert norsk flagg. Vi valgte å flagge om til NOR når vi nå skal i gang med petroleumsvirksomhet på norsk sokkel og møte Ptil sitt regelverk med blant annet en såkalt «SUT» – samsvarsuttalelse, sier Sjøberg.

Han understreker ledelsen er like opptatt av forutsigbarhet og langsiktighet som de ansatte.

– Ut fra vår virksomhet og kontrakt med året rundt-operasjoner var det naturlig å legge Flyteriggavtalen NR til grunn. Med det følger også en fast rotasjonsordning for vår del. Vårt utgangspunkt er at vi har et langsiktig oppdrag for Equinor på norsk sokkel, og vi mener at trygghet blant de ansatte også fører til et godt arbeidsmiljø, sier Sjøberg.

Reportasje: Tusen søkte på jobben i Nav. Lisa fikk den

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse