JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Opprop

«Oljearbeidere er dypt skuffet over SAS' behandling av de oppsagte»

STØTTER PILOTENE: Christopher Talgø er leder av Industri Energis samarbeidskomite for oljeservice, som representerer 7 400 arbeidstakere innen oljeserviceavtalen, helikopteravtalen og landbaseavtalen.

STØTTER PILOTENE: Christopher Talgø er leder av Industri Energis samarbeidskomite for oljeservice, som representerer 7 400 arbeidstakere innen oljeserviceavtalen, helikopteravtalen og landbaseavtalen.

Atle Espen Helgesen/Industri Energi

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
SAS har vært en del av infrastrukturen til oljeindustrien, skriver IndustriEnergi-tillitsvalgte innen oljeservice i denne uttalelsen.

Industri Energis samarbeidskomite for oljeservice består av tillitsvalgte som representerer over 7400 arbeidstakere innen oljeserviceavtalen, landbaseavtalen og helikopteravtalen.

Samarbeidskomiteen har vedtatt følgende uttalelse til støtte for oppsagte medarbeidere i SAS:

«SAS har vært en del av infrastrukturen til oljeindustrien og et foretrukket flyselskap for næringen. Oljeserviceansatte ser likheter i det å gjennomgå utdanning til en snever og krevende bransje samt å tilpasse privat- og familieliv til arbeidslivet, slik piloter må. Flynæringen er som oljenæringen kritisk avhengig av tilstrekkelig kompetanse og bemanning for å kunne drifte en sunn virksomhet. Tilsvarende er arbeidstakerne som besitter kompetansen og som har tilpasset seg disse yrkene gjennom yrkeslivet avhengig av å fortsatt ha en jobb å gå til.

Når en stor og seriøs aktør som SAS blir tvunget til å si opp omtrent 40 % av sine ansatte, så forventes det at selskapet også gjør alt i sin makt til å kunne reansette så tidlig som mulig og å gjenoppta en seriøs videre aktivitet. Disse forventningene følger også av en gjensidig avtale mellom SAS og de ansatte om 5 års fortrinnsrett til ansettelse i ledige stillinger etter en slik nedbemanning.

Samarbeidskomiteen for oljeservice er derfor dypt skuffet over SAS’ behandling av de oppsagte når det nå viser seg SAS’ planer for å bygge opp igjen selskapet etter koronapandemien er å konstruere seg vekk fra de ansattes avtalte rett til gjeninntakelse ved å etablere nye selskapsstrukturer der nye stillinger opprettes i datterselskaper som de oppsagte arbeidstakerne ikke har fortrinnsrett i.

Det er en hån mot de oppsagte medarbeiderne i SAS, som har blitt oppfordret til å beholde sine uniformer klare i påvente av å kunne komme tilbake i arbeid for SAS. Nå må de søke på stillinger med dårligere vilkår og krav til sertifikater som piloter må koste selv om de skal kunne ansettes.

Det er NAV som i mellomtiden har betalt lønn til mange av disse tidligere SAS-ansatte. På grunn av SAS’ grep kan NAV bli nødt til å betale for disse mye lenger da de ikke vil kunne tilbake i arbeid så raskt som de ellers kunne ha gjort. At SAS utnytter en pandemi til å omorganisere driften på ansattes kostnad, er uakseptabelt.

SAS sender med dette tydelige signaler om at de ikke verdsetter anstendighet og forutsigbarhet i flybransjen og svikter i sin oppgave som en seriøs samfunnskritisk aktør, som de selv hevder å ha vært for Norge i 75 år. SAS’ bryter med sin tradisjon om å om være en spydspiss i Skandinavia, og ved å omgå avtaler med de ansatte bryter de også med den norske og skandinaviske arbeidslivsmodellen.

Med slike holdninger til arbeidsliv vil ikke SAS forbli et foretrukket flyselskap.»

Ny organisering av SAS: – Det som skjer i SAS for tiden er uendelig trist, sier nestleder i flygerforening

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse