JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hydro-tillitsvalgt i Brasil:

Oppsigelsessak mot Hydro-tillitsvalgt avsluttet: – Følte meg presset til å ta sluttpakke

Hydro-tillitsvalgt Rafael Silva do Nascimento har takket ja til sluttpakke i en arbeidskonflikt med ledelsen ved fabrikken i Brasil. Han sier at det ble for tungt å gå uten lønn i påvente av arbeidsrettssaken mens pandemien herjet i landet.
TAR SLUTTPAKKE: Tillitsvalgt Rafael Silva do Nascimento er ferdig i Hydro etter en konflikt med ledelsen på fabrikken i Brasil.

TAR SLUTTPAKKE: Tillitsvalgt Rafael Silva do Nascimento er ferdig i Hydro etter en konflikt med ledelsen på fabrikken i Brasil.

Privat

tonje@lomedia.no

– Avtalen var ikke egentlig en enighet, men noe jeg følte meg forpliktet til å gjøre. Midt i en global pandemi, kunne jeg ikke se barna mine i nød, tross alt. Alle hjemme var arbeidsløse, og sønnen min ba meg om brød eller småkaker til kaffen, og det hadde jeg ikke, skriver Silva do Nascimento i en melding til Magasinet Industri Energi.

Han har vært tillitsvalgt ved Extruded Solutions fabrikk i Itu, sør i Brasil. Han er valgt inn i sin andre periode, som går fram til 2022. Den aktuelle sluttpakken skal blant annet innebære at brasilianeren får lønn ut perioden han er valgt som tillitsvalgt.

• Hydro-tillitsvalgte Rafael er suspendert uten lønn mens han venter på arbeidsrettssak

– Tøff prosess å stå i

Silva do Nascimento sier at han følte seg alene og forlatt i den vanskelige tiden, og at prosessen har vært en psykisk påkjenning.

– Jeg dedikerte sju år av livet mitt til å legge alt til side for å kjempe for arbeiderne, og havnet i finalen alene og glemt, skriver han.

Brasilianeren framhever likevel støtten han har fått fra lederen av Barcarena kjemiske fagforening, som selv etter han ble koronasmittet ringte fra sykehussengen for å høre hvordan det gikk med Silva do Nascimento og hans familie.

Fagforeningen var klar til å mobilisere arbeidere for å markere uretten som ble gjort, men Silva do Nascimento forteller at advokaten hans frarådet det.

– Her i Brasil er det ikke lett å måtte kjempe hver dag med spøkelset som heter anger, fordi jeg mistet jobben, helseforsikringen og den store lønnen min, forteller han.

Han har ikke tro på at problemene ved fabrikken løser seg nå som han er borte, og forteller at han fortsatt får henvendelser fra kollegaer og venner.

Hydro avslutter saken

Bedriften har lagt fram ni episoder fra arbeidskonflikten som går helt tilbake til 2013, hvor de blant annet beskriver truende oppførsel, samt en fysisk konfrontasjon. Med sluttavtalen settes det nå strek.

– Vi kan bekrefte at den ansatte har sagt ja til sluttpakke. Denne er også godkjent i rettsapparatet i Brasil. Saken er dermed å betrakte som avsluttet fra vår side, opplyser kommunikasjonssjef Therese R. Holm i Extruded Solution i en epost til Magasinet Industri Energi.

Hun ønsker ikke å kommentere saken utover dette.

Industri Energi-tillitsvalgt og ansattrepresentant i Hydros styre, Sten Roar Martinsen, sier at de har brukt mye tid på å bygge opp strukturer for samarbeid mellom ledelse og ansatte i Brasil, etter mal fra den norske modellen. Han håper nå at konsernet tar lærdom av denne saken.

– Et selskap som Hydro bør evne å løfte slike saker opp i systemet før saken er kommet inn i rettsapparatet. Slike situasjoner bør vi forsøke å unngå, mener Martinsen.

SKUFFET: Tillitsvalgt Sten Roar Martinsen i Industri Energi mener Hydro må lære av prosessen for ikke å havne i samme situasjon igjen.

SKUFFET: Tillitsvalgt Sten Roar Martinsen i Industri Energi mener Hydro må lære av prosessen for ikke å havne i samme situasjon igjen.

Sissel M. Rasmussen

Han har tidligere reagert sterkt på at den tillitsvalgte ikke fikk lønn under suspensjonen, på tross av at brasiliansk lovgivning åpner for dette. En vanlig arbeidsrettssak i Brasil tar om lag to uker å få opp, men på grunn av pandemien ble den utsatt. Til slutt tok den tillitsvalgte sluttpakke i starten av juni.

– Jeg skjønner godt at han følte seg presset til å takke ja, sier Martinsen.

IndustriALL frykter konsekvenser

Det globale industriarbeiderforbundet IndustriALL har tidligere sagt til Magasinet Industri Energi at de fryktet en utmattelsesprosess. På grunn av sluttpakkeavtalen blir saken ikke prøvd i arbeidsretten.

– Altfor ofte endre slike saker med at konsernet kjøper seg ut av problemet. Vi forventer mer av et konsern som vi har en global rammeavtale med, og ærlig talt forventer vi mer av et konsern med base i Norge, sier assisterende generalsekretær Atle Høie i IndustriALL Global, som representerer mer enn 50 millioner arbeidsfolk i over 140 land.

Globale rammeavtaler forplikter selskaper blant annet til samfunnsansvar og fagforeningssamarbeid.

– Man kan ha forståelse for at den ansatte velger å akseptere en økonomisk avtale, men man skal ikke undervurdere det presset som legges på den tillitsvalgte for å godta et økonomisk vederlag. Uansett må de som blir igjen, leve med usikkerheten rundt konsekvensene av å påta seg verv. Det er ikke bra for den langsiktige utviklingen, understreker Høie.

For framtida forventer IndustriALL at Hydro utvikler klare retningslinjer for saker av denne typen. Retningslinjene må inkludere diskusjoner med sentrale tillitsvalgte før saken eskalerer, og de må være likelydende for alle land Hydro opererer i, mener Høie.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse