JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Pause i meklingen fram til 29. september

Plastarbeidere i Sandefjord krever tariffavtale – 17 kan bli tatt ut i streik

17 ansatte har fremmet krav om tariffavtale ved plastbedriften Kingspan VPI i Sandefjord. Etter drøye to timer i mekling, ble den utsatt med tre uker.
TARIFFAVTALE: Leder av arbeidslivsavdelingen i Industri Energi, Erling Holmefjord, håper å få på plass en tariffavtale ved plastindustribedriften.

TARIFFAVTALE: Leder av arbeidslivsavdelingen i Industri Energi, Erling Holmefjord, håper å få på plass en tariffavtale ved plastindustribedriften.

Atle Espen Helgesen

petter@lomedia.no

– Vi har over tid jobbet med å organisere hele den kjemisk-tekniske plastbransjen, og én av de relativt store bedriftene er Kingspan Vestfold Plastindustri, sier leder av arbeidslivsavdelingen i Industri Energi, Erling Holmefjord.

– I den prosessen har deler av de ansatte ved Kingspan valgt å organisere seg hos oss og bedt oss fremme et tariffavtalekrav, legger han til.

I november 2019 fremmet Industri Energi krav om å få på plass en tariffavtale for de ansatte ved plastindustribedriften Kingspan VPI uten hell.

Tirsdag 8. september klokken 12 møtte forbundet bedriften til mekling. Etter litt over to timer ble partene enige om å ta en pause i meklingen fram til 29. september, for å avklare viktige spørsmål på hver sin kant.

Aktuelt: Ansatte i 201 bedrifter er klare til å streike fra og med lørdag

Ordinært driftsavtalekrav

Det irske selskapet Kingspan Group kjøpte i 2018 Vestfold Plastindustri AS. Selskapet har over 11.000 ansatte i over 60 land, og VPI er Kingspans nordiske hovedsete for selskapets miljøsatsing.

Holmefjord fremmet det ordinære tariffavtalekravet for de ansatte ved bedriften da partene møttes ved forhandlingsbordet.

– Det gjelder overenskomst for kjemisk-teknisk industri, som er en overenskomst mellom Industri Energi og Norsk Industri. Nå er ikke denne bedriften medlem av Norsk Industri, men det er den overenskomsten vi ønsker å gjøre gjeldende, sier han.

Overenskomsten dekker både lønnsbestemmelser, arbeidstid og diverse tillegg. Om det blir enighet i meklingen, kan plastarbeiderne i Sandefjord oppnå rettigheter som:

• En minstelønnssats som sikrer at ingen får dårligere lønn enn det som fremkommer i overenskomsten.

• Sikre skifttillegg for ettermiddag og natt, samt overtidsbetaling og søndags- og helligdagstillegg.

• Mulighet og tilrettelegging for videreutdanning og kompetanseheving.

• En kompensasjon på 700 kroner hvis arbeidstiden blir endret og varsel om endring skjer under 14 dager før endringen.

• Oppnå Avtalefestet pensjon (AFP).

• Sikre fem ukers tariffestet ferie, og 12 % i feriepenger.

Fire streiker som forandret norsk arbeidsliv: Disse kvinnene streika for å ikke dø på jobb

Kan bli streik

Ifølge Holmefjord er dette en situasjon både han og medlemmene ved bedriften har forsøkt unngå.

– De ansatte er urolige for at de skal bli tatt ut i arbeidskonflikt. Det er ingen som ønsker at vi skal havne i denne situasjonen her, forteller han.

Partene inntar på nytt forhandlingsbordet om tre uker. Om de da ikke blir enige innen midnatt tirsdag 29. september, vil 17 operatører tas ut i streik påfølgende morgen.

– Jeg håper at meklingen kan føre til at vi får en tariffavtale på plass ved bedriften, det er målet med meklingen. Så lenge det er dialog, så forhandler vi. Vi kan ikke kutte meklingen før vi ser at det ikke er noe håp ved å fortsette, legger Holmefjord til.

Daglig leder ved Kingspan VPI, Jens Morten Johannesen, skriver i en melding til Magasinet Industri Energi at de ikke ønsker kommentere saken på nåværende tidspunkt.

Lønnsoppgjøret i Posten: Minst 4400 kroner til alle postansatte – moderate kutt i seniordagene

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse