JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Gjenvinning av plast:

Plast-tillitsvalgte vil ha global panteordning: – Ingen liker å se en hval skylt på land med buken full av plastikk

Det hjelper lite at vi driver med plastgjenvinning hvis det ikke skjer en holdningsendring både nasjonalt og internasjonalt, sier tillitsvalgt Robert Lien i Notodden Kjemiske Fagforening i Industri Energi.
-Norfolier Greentec gjør et viktig arbeid med gjenvinning av plast, og vi er stolte av vår arbeidsplass, sier Morten Halvorsen (høyre) og tillitsvalgt leder Robert Lien i Industri Energi Notodden Kjemiske Fagforening.

-Norfolier Greentec gjør et viktig arbeid med gjenvinning av plast, og vi er stolte av vår arbeidsplass, sier Morten Halvorsen (høyre) og tillitsvalgt leder Robert Lien i Industri Energi Notodden Kjemiske Fagforening.

Trond Elstad

trond.elstad@lomedia.no

– Folk må oppdras til ikke å kaste plast i naturen og havet, mener Lien.

Arbeidsplassen hans, Norfolier Green Tec, er EuCertPlast-sertifisert som den første og eneste plastgjenvinneren i Norden. Sertifiseringen vil gi bedre sporbarhet på innsamlet bruk av plast, samt forbedre kvaliteten på resirkuleringen og handelspraksisen for plastavfall.

– Vi er stolte av å arbeide i Norfolier. Vi kjøper ikke ett gram ny plast. Gjenvinningsanlegget for plastfolie i Folldal skaffer oss plastråstoffet som blir til avfallssekker i produksjonsanlegget på Notodden, sier Morten Halvorsen, som er mangeårig veteran i tillitsmannsarbeid.

Urettferdig verstingstempel

Forsøplingen ødelegger både for plastbransjen og miljøet. Halvorsen mener at det er dypt urettferdig at plastbransjen blir fremstilt som en versting blant klimaorganisasjoner og politikere som han mener ofte ikke har så mye kunnskap om bransjen.

– Vi kan ikke trylle bort plast som forbrukere og næringsliv kvitter seg med. Det er enorme mengder som havnet i havet fra skipsfart, useriøse aktører i næringslivet og en fullstendig mangel på gjenvinningsmottak internasjonalt. Dette fører til katastrofal forurensning i mange land, særlig i fattige, store land hvor søppelbergene hoper seg opp. Ære være barnehager og skoler, hvor barna samler søppel og plast i fjæresteinene, men det monner dessverre lite i den store sammenhengen.

Det vi ser er at Kina, Filippinene og andre land nekter å ta imot søppel og plast og sender det i retur tilbake til vestlige land. Det finnes rett og slett ikke systemer til å håndtere plast globalt, sier Halvorsen.

Foreslår panteordning

Elektrokjemisk samarbeidskomité i Industri Energi, som blant annet representerer ansatte i plastbedrifter, vedtok i februar en uttalelse hvor de tar til orde for at Norge skal være et foregangsland for å få på plass en global panteordning for plast. «Dette vil være et løft for miljøet og samtidig gi et økonomisk insentiv for å resirkulere der det ikke finnes en infrastruktur for dette fra før», heter det i uttalelsen.

– Jeg synes at elektrokjemisk samarbeidskomité i Industri Energi har et godt poeng når de foreslår å få på plass en global panteordning for plast. Dette vil være et løft for miljøet. Dette må i tilfelle løftes opp på politisk nivå, mener Halvorsen.

Halvorsen og Lien håper at fremtiden blir lys i plastbransjen, og at Norfolier Green Tec blir en enda større aktør innen plastgjenvinning.

– Både transparente og svarte plastsekker fra Norfolier er av høyeste kvalitet i dagens marked. Hvis ikke hadde vi ikke hatt anledning til å bruke Blau Engel-merket, som er verdens eldste miljømerkeordning og Tysklands offisielle miljømerkingsstandard. Vi må bare bygge videre på Norfoliers miljøvennlige produksjon og få fram informasjon i opinionen at vi bidrar positivt. Vi trenger framsnakking av den viktige produksjonen av gjenvinning av plast, mener de.

Rapport om plastbransjen

Spesialrådgiver Arild Theimann i Industri Energi sitter i en arbeidsgruppe som skal levere en rapport om plastbransjen til klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn 1. april.

– Det er nok høyt opp og langt fram før man eventuelt får på plass en global panteordning for plast. Arbeidsgruppens mandat er blant annet å foreslå forbrukerreduksjon av plast i Norge, som for eksempel engangsartikler som plastposer til frukt og grønt. En generell nedgang i bruk av plast diskuteres også, og dette er veldig krevende. Når det er sagt så kommer EU i høst med et nytt direktiv som tar for seg samme problematikk, og målet er selvfølgelig å redusere forsøpling i naturen og havet, sier han.

Theimann poengterer hvor viktig det er at bedrifter som Norfolier Green Tec, får gode rammevilkår.

– Plastbransjen har teknologi til å trappe opp resirkulering og skape nye arbeidsplasser. Norfolier Green Tec er for eksempel en bedrift som er fremtidsrettet og viktig for det grønne skiftet, sier han.

Reduserer skadelige utslipp

Trond Lia, administrerende direktør i Norfolier Green Tec, mener at de ved plastgjenvinning gjør en viktig innsats for å redusere skadelige miljøutslipp.

– Resirkuleringen innebærer at man lager et lukket kretsløp for plastråstoff. Dermed hindrer man råvaren fra å havne på avfallshaugen. Det gir 80 prosent mindre bruk av energi og 90 prosent reduksjon i CO₂-utslipp, sammenlignet med bruk av ny plast, sier han i tidligere intervju med Magasinet LO-NHO-ordningene.

Lia påpeker at Norfolier Green Tecs bidrag til å redusere CO₂-utslippene skjer helt uten subsidier.

– Jeg håper derfor flere beslutningstakere ser muligheten i økt satsing på plastgjenvinning. Teknologien er lett tilgjengelig, det er virkningsfullt, og man trenger bare gjøre mer av det som allerede gjøres. Norfolier Green Tec er den ledende gjenvinner av plastavfall i Norden, sier han til magasinet.

Norfolier Green Tec tar imot folie fra næring og industri etter Grønt Punkt Norges bestemmelser. Det vil si at den ikke skal være forurenset eller skadet på annen måte.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse