JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2022

Storstreik i industrien fra mandag: – Liten vilje til forhandling

Over 1 400 industriarbeidere går ut i streik. Norsk Industri og Industri Energi klarte ikke å bli enige i meklingen for elektrokjemisk industri.
Industri Energi-medlemmer ved Elkem Thamshavn er blant de som skal ut i streik.

Industri Energi-medlemmer ved Elkem Thamshavn er blant de som skal ut i streik.

Arkivfoto: Ole Martin Wold

tonje@lomedia.no

Lørdag kveld, etter 18 timer forhandling på overtid hos Riksmekleren i Oslo, ble det klart at partene ikke klarte å komme til enighet om lønn og arbeidsbetingelser.

– Vi forsøkte alt vi kunne for å komme til enighet, men motparten viste lite forhandlingsvilje, sier forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi i en kommentar på forbundets nettside.

1 422 medlemmer i Industri Energi på elektrokjemisk overenskomst skal ut i streik. (Se hvilke bedrifter de jobber på lenger ned i saken).

Streiken starter fra arbeidsdagens start på mandag. Alle bedrifter som er tatt ut i streik, har egne nedkjøringsplaner. Disse beskriver hvordan produksjonen gradvis skal stanses i forbindelse med for eksempel streik. Det betyr at det kan ta litt tid før alle medlemmene er ute i streik.

Streiken kan bli trappet opp.

Ville styrke lokale forhandlinger

Elektrokjemisk overenskomst er en minstelønnsavtale hvor det er lokale forhandlinger på bedriften etter de sentrale forhandlingene.

Det sentrale kravet for Industri Energi var å styrke de lokale forhandlingene i overenskomsten, skriver forbundet på nettsiden sin. Forbundet sier at de krevde verktøy for å styrke de lokale tillitsvalgte i møte med sine bedrifter. Dette har arbeidsgiverne vært totalt uvillige til å diskutere, ifølge Industri Energi.

– De tillitsvalgte i bransjen har i en årrekke erfart at de lokale lønnsforhandlingene ikke gjennomføres som reelle forhandlinger. Siden 2016 har dette vært et sentralt tema i hovedoppgjørsforhandlingene, uten at situasjonen har bedret seg. Det er en situasjon vi ikke lenger kan akseptere, sier forbundslederen i en kommentar på nettsiden.

Alfheim viser til at arbeiderne må være med å få sin del av kaka i gode tider, ikke bare være med på å dele ulempene når bedriften går dårlig.

ETTERLYSER REELLE FORHANDLINGER: Forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi ser behov for å gi industriarbeiderne verktøy som hjelper dem i lokale forhandlinger. Bildet er tatt tidligere i år.

ETTERLYSER REELLE FORHANDLINGER: Forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi ser behov for å gi industriarbeiderne verktøy som hjelper dem i lokale forhandlinger. Bildet er tatt tidligere i år.

Jan-Erik Østlie

Mener de lokale forhandlingene fungerer

Arbeidsgiverorganisasjonen Norsk Industri skriver på sine nettsider at "I bransjen som er omfattet av elektrokjemisk overenskomst, har de lang tradisjon for lokale forhandlinger, og dette systemet fungerer godt også her."

Norsk Industri understreker at "det vanlige i Norge er at lønnsforhandlingene på bedriften skjer ved at partene blir enige, uten at arbeidstakerne har mulighet til å aksjonere hvis bedriften og de tillitsvalgte ikke blir enige". 

Her kommer også Stein Lier-Hansen, administrerende direktør i Norsk Industri, men en kommentar til arbeidskonflikten:

– Dette er ikke det utfallet vi ønsket, men det har vært en krevende forhandlingssituasjon, der Industri Energi har fremmet flere svært prinsipielle krav som blant annet omfatter rett til å iverksette aksjoner lokalt dersom det ikke oppnås enighet i de lokale lønnsforhandlingene, redusert ukentlig arbeidstid, tariffestede bestemmelser om tjenestepensjon, ny modell for lavlønnstillegg, sier Lier-Hansen.

Også uenige om lønn

Industri Energi forteller at det også var avstand når det kom til spørsmål om lønnsøkning.

– Bransjen går med historisk høye overskudd og pengene renner inn. Jeg er rett og slett skuffet over ikke å få et tilbud som speiler dette etter flere døgn med mekling, sier Alfheim.

Industri Energi har i tillegg varslet plassoppsigelse for ytterligere 2 801 medlemmer innen aluminiumsindustrien.

Elektrokjemisk overenskomst omfatter om lag 7 600 Industri Energi-medlemmer.

Streikeuttaket som gjelder fra arbeidstidens start mandag 15. august omfatter følgende bedrifter:

DISSE STREIKER

Industri Energi-medlemmer i følgende bedrifter er i streik fra arbeidstidens start mandag morgen:

Boliden Odda AS – 255

Elkem ASA Salten Verk – 169

Elkem ASA Rana – 89

Elkem ASA Thamshavn – 131

Eramet Norway AS avd. Sauda – 142

Elkem Carbon AS avd. Carbon – 46

Glencore Nikkelverk AS – 328

Wacker Chemicals Norway AS – 137

Washington Mills AS – 97

Aartun Transport avd. Smelteverket AS (tilslutningsavtale) – 28

Totalt: 1422

Industri Energi har i tillegg varslet plassoppsigelse for ytterligere 2801 medlemmer innen aluminiumsindustrien. Streiken kan derfor trappes opp.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse