JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
ELEKTROKJEMISK INDUSTRI: Cay Nordhaug er hovedtillitsvalgt ved Nikkelverket i Kristiansand og leder Industri Energis samarbeidskomité for elektrokjemiske bransjer.

ELEKTROKJEMISK INDUSTRI: Cay Nordhaug er hovedtillitsvalgt ved Nikkelverket i Kristiansand og leder Industri Energis samarbeidskomité for elektrokjemiske bransjer.

Jan-Erik Østlie

Psykisk helse i arbeidslivet

Tillitsvalgte tar oppgjør med machokulturen i industrien: Snakk om følelser, mann!

Tillitsvalgte i mannsdominert industri vil at menn skal starte å snakke om hvordan de egentlig har det – og gjerne mens de er på jobb.


01.07.2021
08:00
27.08.2021 13:39

tonje@lomedia.no

– Det er jo allment kjent at menn ikke snakker om følelser. Det er utfordrende å få menn til å søke hjelp før det er for seint, sier hovedtillitsvalgt Cay Nordhaug ved Glencore Nikkelverk i Kristiansand.

Det er noe han ønsker å gjøre noe med. Med seg på laget har han Ørjan Normann, som er hovedtillitsvalgt på Hydro på Husnes, og Per Øistein Kivijärvi, som er hovedtillitsvalgt på Kronos Titan i Fredrikstad. De leder også hver sin samarbeidskomité, som er en møteplass for Industri Energi-tillitsvalgte i lignende bransjer. Komiteene omfatter rundt 12.500 Industri Energi-medlemmer. Om lag 8 av 10 er menn.

Her kan du få hjelp

Nødnummeret: Ring 113 ved akutt selvmordsfare.

Nærmeste legevakt: Telefon 116 117.

Kirkens SOS: Ring 22 40 00 40 eller skriv meldinger på soschat.no.

Røde Kors: 800 33 321.

Mental Helse: 116 123

sidetmedord.no: Svartjeneste fra Mental Helse via chat.

Arbeidslivstelefonen: 225 66 700. Svartjeneste fra Mental Helse.

Fastlegen: Hvis du sliter med mental helse, kan du også kontakte fastlegen din.

– Tøff tone i industrien

KJEMISK-TEKNISK INDUSTRI: Per Øistein Kivijärvi er hovedtillitsvalgt på Kronos Titan i Fredrikstad og leder Industri Energis samarbeidskomité for kjemisk-tekniske bransjer.

KJEMISK-TEKNISK INDUSTRI: Per Øistein Kivijärvi er hovedtillitsvalgt på Kronos Titan i Fredrikstad og leder Industri Energis samarbeidskomité for kjemisk-tekniske bransjer.

Ole Palmstrøm

De tillitsvalgte beskriver at mange industribedrifter er preget av «tradisjonell industrikultur», hvor det ikke nødvendigvis er rom for å vise følelser og snakke om hvordan du har det på jobb og i privatlivet.

– Det er fortsatt tøft i industrien. Vi pleier å spøke med at i garderoben på nikkelverket så er det 20 års aldersgrense på en fredag, sier Nordhaug.

– Jeg tror det kan være vanskeligere å snakke om hvordan du egentlig har det i industrien enn i de litt mykere miljøene, legger Kivijärvi til.

De mener det fortsatt er tabu og skam knyttet til å slite psykisk og å ha økonomiske problemer, samt at sosiale medier fremmer «fasadelivet».

– Vi må normalisere at livet ikke bare er morsomt. Det går litt opp og ned, sier Normann.

Aktuelt: Først da Bjørn Steinar fikk et angstanfall på jobb, skjønte kollegene at han trengte hjelp

Den nødvendige samtalen

De tillitsvalgte mener at alle på arbeidsplassene kan være med å passe på dem rundt seg, samt at bedriftene må ta ansvar.

– Det handler om samfunnet vi er i. Hvis du stopper opp og tenker litt, så ser du kanskje mer enn du tror, sier Nordhaug, som mener det er viktig å ta den nødvendige samtalen framfor å dømme.

Han viser til et konkret tilfelle hvor en ansatt virket veldig sliten, og de rundt trodde at han hadde fått et alkoholproblem. Men ingen spurte, og vedkommende fortalte heller ingenting. Lenge etterpå kom det opp at mannen hadde fått et barn med kolikk, noe som hadde gått kraftig utover søvnen.

– Mange føler kanskje at det er å pirke inn i privatlivet, men det er lov å spørre om noen virker mer sliten enn ellers, understreker Kivijärvi.

Som tillitsvalgte i en årrekke har de tre både opplevd at kollegaer har begått selvmord, og at de har blitt kontaktet av ansatte som sliter.

– Ingen tillitsvalgte er psykologer, men vi kan åpne dører for dem som har behov for det, sier Normann.

Han understreker at det er det samme om det er tillitsvalgte, bedriftshelsetjeneste, ledere, kollegaer eller andre som blir kontaktet. Det viktigste er at de som sliter, får til å åpne seg for noen som de har tillit til og får støtte til å søke den hjelpen de trenger.

Felles initiativ

De tre tillitsvalgte er alle valgt inn i forbundsstyret til Industri Energi. Sammen sendte de inn en oppfordring til forbundet sentralt om å bidra til at mental helse løftes fram i lyset.

Forbundsstyret til Industri Energi vedtok 11. mars flere tiltak for å sette psykisk helse på dagsordenen. Blant annet er forbundets HMS-utvalg instruert til å løfte fram temaet i sitt arbeid, også på HMS-konferansen 2021. Industri Energi vil også bidra inn i LOs arbeid om å se nærmere på behovet for ny eller endret forskrift, som retter seg mot psykososiale arbeidsmiljøfaktorer.

Forbundet dekker også psykologtimer til tillitsvalgte og verneombud som står i vanskelige saker, som er et tilbud som videreføres.

– Vi må løfte psykisk helse fram på dagsordenen i industrien, selv der det er ansatte som ikke er åpen og ærlig akkurat nå, mener Nordhaug.

De tillitsvalgte understreker at de er like opptatt av den psykiske helsen til kvinner i industrien. Bakgrunnen for at de er særlig bekymret for menn, er blant annet at menn er overrepresentert på selvmordsstatistikken. I Norge tar om lag ni menn i uka livet sitt, ifølge organisasjonen Mental Helse.

Mye lest: Hydro selger jobben Svein Reidar har hatt i 35 år

ALUMINIUMS­INDUSTRI: Ørjan Normann er hovedtillitsvalgt på Hydro på Husnes og leder Industri Energis samarbeidskomité for aluminiumsindustrien.

ALUMINIUMS­INDUSTRI: Ørjan Normann er hovedtillitsvalgt på Hydro på Husnes og leder Industri Energis samarbeidskomité for aluminiumsindustrien.

Ole Palmstrøm

Etterlyser retningslinjer

Normann savner systemer som fanger opp de som sliter med psykisk helse. Han mener at det med dagens systemer først skjer når sykefraværet er så høyt, at bedriften går inn og spør om de kan tilrettelegge noe på jobb. Mens rus- og spillavhengighet i arbeidslivet er satt i system via Arbeidslivets kompetansesenter for rus- og avhengighetsproblematikk (Akan), finnes ikke de samme retningslinjene, kursing og systemer for ansatte som «bare» sliter psykisk.

– Hvis du bare følger lovverket, så er det ikke godt nok på dette området. Når folk sliter psykisk, har vi absolutt ikke noe system til å plukke dem opp. Da er det den tøffeste i skiftgruppa som våger å gå bort å spørre. Og så skal du ha en som er på andre siden, som er tøff nok til å fortelle, sier Normann.

Han legger til at fagforeninger i industribedrifter på en viss størrelse har fått etablert tilbud om rask tilgang til psykolog, men at det det kan være en terskel for å bruke tilbudet.

– Jobben er kanskje det eneste positive holdepunktet for dem som sliter. Hvis jeg sliter de resterende 16 timene i døgnet så skal jeg ikke vise det på jobben. Så da biter vi tennene sammen, sier Normann.

Oljepionerene: Bjarne (66) ble syk av å være med på starten av oljeeventyret

Pandemi og skiftordning

På Hydro Husnes har de ansatt mange nye det siste året. Normann ser en økt fleksibilitet i arbeidslivet, hvor mange nyansatte kommer flyttende fra steder langt utenfor Vestland fylke.

– Å begynne i ny bedrift med en ny skiftordning og en pandemi; Du har ingen muligheter til å bli sosialt integrert. Det er krevende, sier Normann.

Han understreker at ansatte som jobber skift allerede har et begrenset sosialt liv, siden de til tider jobber når andre har fri og har fri mens andre jobber. Men de tillitsvalgte er opptatt av at den psykiske påkjenningen som mange har opplevd under koronanedstengningen, ikke kureres av vaksinen.

På Nikkelverket har de hatt gode erfaringer med å følge opp enkeltfravær tett. Etter fire fraværstilfeller blir den ansatte tatt inn til samtale med mål om å se på mulighet for om det kan settes inn hjelpetiltak.

– Jeg slet selv med søvnproblemer når jeg jobbet skift og måtte noen morgener ringe inn og melde fravær. Men da var formannen velinformert om utfordringene og det var god dialog. Det er den gode dialogen som må på plass, mener Nordhaug.

Normann mener at utfordringer er å fange opp hvem som sliter.

– Det er så mye lettere når de kommer inn den døra, sier han og peker på døra til klubbkontoret.

01.07.2021
08:00
27.08.2021 13:39



Mest lest

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Privat

Anny-Elise ble skjelt ut av sensor. Nå har hun fått drømmejobben

Brian Cliff Olguin

Et orakel og en slags urmoder. Slik beskrives Berit (67) av kollegene

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

Eirik Dahl Viggen

Ansatte i Bergen fengsel får 12-timersvakter i helgene

Håvard Sæbø

Høyesteretts ankeutvalg: Sak om innleie må behandles på nytt

Per Backer

Fikk stoppet søndagsåpen butikk i Vinje

Kathrine Geard

Yngve sier sjelden hva han jobber med: – Da må jeg forklare resten av kvelden

Næringsminister Jan Christian Vestre er svært fornøyd med den nye handelsavtalen som EFTA-landene har forhandlet fram med India.

Næringsminister Jan Christian Vestre er svært fornøyd med den nye handelsavtalen som EFTA-landene har forhandlet fram med India.

Erlend Angelo

Nå skal norsk laks erobre India: – En «game changer»


Flere saker