JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Industri Energis landsmøte 2021

Trearbeider Sverre kjemper for de lavtlønte: – Tror alle som sitter på vår side av bordet er enig med meg

Madshus-tillitsvalgt Sverre Hjelsvold tok ordet for å minne landsmøtet om utfordringene forbundets lavtlønte står i.
LO: Madshus-tillitsvalgt Sverre Hjelsvold er glad for at LO har gjort en forbedret lavlønnsmodell til kampsak før neste års hovedforhandlinger.

LO: Madshus-tillitsvalgt Sverre Hjelsvold er glad for at LO har gjort en forbedret lavlønnsmodell til kampsak før neste års hovedforhandlinger.

Jan-Erik Østlie

petter@lomedia.no

Som førstereis på Industri Energis landsmøte, løftet Sverre Hjelsvold fra Lillehammer Trearbeiderforening utfordringene knytta til lavlønnsmodellen og -tillegget.

– Det er klart at for oss, som enkeltpersoner, vil en endring i lavlønnsmodellen være veldig gunstig. Ting er dyrt og blir bare dyrere, forteller han til FriFagbevegelse.

Trearbeideren jobber til vanlig ved skifabrikken Madshus på Biri, der han siden januar har vært plasstillitsvalgt.

Tajik under landsmøtet: – Arbeidsfolk skal få mer makt over egen hverdag

Vil bety flere tusen kroner

I dagens lavlønnsmodell har yrker på overenskomster som tjener under 90 prosent av en gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, et eget lavlønnstillegg.

Om du er under eller over 90 prosent avgjøres av gjennomsnittslønna på hele overenskomsten du går på. Altså kan én eller flere bedrifter med gode lønninger trekke snittet uforholdsmessig opp.

– Det jeg foreslår er å endre reglene rundt tariffavtalene, sånn at når man regner på lavlønnstillegget regner man på hver bedrift framfor gjennomsnittet fra hele overenskomsten, forklarer Hjelsvold.

Les også om lavtlønte Gina: – En liter bensin koster like mye for meg som det gjør for de med over 50 000 kroner i månedslønn

– En slik endring vil være snakk om en lønnsøkning på flere tusen kroner i året. Jeg tror alle som sitter på vår side av bordet er enig i at det naturligvis skal være sånn.

Arbeidsutvalgsmedlem Asle Reime leder redaksjonskomiteen for arbeidslivsspørsmål under landsmøtet. Han kunne betrygge Hjelsvold om at han både har fire par Madshus-ski i garasjen, og at de støtter endringen i modellen.

LO har det som kampsak

Siden 2018 har LOs lavlønnsutvalg gjennomgått «ulike lavlønnsmodeller og andre tiltak som kan bekjempe lavlønn og hindre større lønnsforskjeller i privat sektor». I januar i år kom konklusjonen.

Klubbleder Ulf snudde landsmøtet: Synes det er for dyrt for pensjonistene i forbundet

Utvalget, som ble ledet av LO-leder Peggy Hessen Følsvik, trakk fram to alternative modeller. Den ene lik den Hjelsvold vil ha, med grunnlag i bedriftens gjennomsnitt.

– Det kommer opp i lønnsforhandlingene til våren, for da er det hovedoppgjør. Da får de gjøre jobben sin også får vi se hva som skjer, forteller han.

Da LO-lederen besøkte landsmøtet, tok hun opp lavtlønnsmodellen og arbeidet LO har lagt ned.

– Det viste oss først og fremst at det var store variasjoner, og at modellen slår urettferdig ut. Til syvende og sist er det forbundene som bestemmer hvilke modeller vi skal bruke. Men rapporten er levert, og vi skal selvfølgelig ta med oss den videre. 

Trearbeider Hjelsvold innrømmer at det vil koste for bedriften også, men mener det i det lengre løp vil være best for begge sider i arbeidslivet med tanke på rekruttering, bedriftens attraktivitet og kompetanse.

– LO har begynt jobben, og fastsatt konkret at det er en kampsak, sier en fornøyd trearbeider.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse