JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Yara Porsgrunn:

Verneombud Roger stoppet opptak av videomøter: – Man får litt håndjern om møtene skal tas opp

Hovedverneombud Roger Hansen ved Yara Porsgrunn satte foten ned for opptak av videomøter på Teams. Advokat mener slike opptak kan være en felle for arbeidsgiverne.
NY PRAKSIS: Hovedverneombud ved Yara Porsgrunn, Roger Hansen, er glad for at videomøtene ikke lenger tas opp.

NY PRAKSIS: Hovedverneombud ved Yara Porsgrunn, Roger Hansen, er glad for at videomøtene ikke lenger tas opp.

Privat

petter.pettersen@lomedia.no

Da koronapandemien rammet norsk arbeidsliv, tok mange bedrifter i bruk digitale verktøy, som Microsoft Teams, for å gjennomføre møter på video.

I Microsoft Teams er det mulig å gjøre videoopptak av møtet. Hansen mener slike opptak gjør at man mister takhøyden, og at folk kan vegre seg fra å ta ordet i møtene.

– Det er mange diskusjoner i norsk arbeidsliv som har vært høylytte, hvor man har hatt muligheten til å si hva man vil og som har ført til veldig gode løsninger, mener Hansen.

Anders så det røde lyset og visste at skjermen hans ble overvåket. Til slutt gikk det for langt

Ledelsen stoppet opptakene

Hovedverneombud Hansen tok øyeblikkelig affære da han oppdaget at det hadde blitt gjort opptak av noen møter ved bedriften.

– Jeg tok det opp og ble kontaktet av IT i Yara. Da gikk det veldig kjapt etter det, og ledelsen var enig i at dette skulle ordnes opp i, forteller Hansen.

Løsningen på problemet er en prøveordning der opptaksfunksjonen fjernes. Eventuelle fremtidige opptak av videomøtene må godkjennes av en gruppe, hvor lederne av de to største fagforeningene sitter.

Prøveordningen skal i første omgang vare i et halvt år, før den skal evalueres.

Kommentar: Bra hvis korona gir mer videokonferanse

Dreper kreativiteten

Tidligere i sommer tok Hansen opp problemet med videoopptak av møter i HMS-utvalget til Industri Energi. Der fikk han full støtte, og forbundet sa seg enig i at slike opptak ikke er greit.

– Det handler om demokrati, og man får litt håndjern om møtene skal tas opp, mener Hansen.

Nå tror Hansen at løsningen de har kommet fram til, vil være til inspirasjon for flere både i og utenfor forbundet.

– Norsk arbeidsliv og NHO burde ha nytte av dette. Med sånne opptak legger man lokk på mye av kreativiteten i norsk arbeidsliv, så det burde være av interesse for NHO også, sier Hansen.

Ifølge juridisk direktør i Yara Norge, Kristine Ryssdal, har det vært ulike grunner til at de har ønsket å gjøre opptak, blant annet fordi det kan sikre informasjonsdeling i team som er spredt på ulike tidssoner.

– Vi har hatt et godt samarbeid med fagforeningene om dette, og i samråd med dem har vi valgt å stramme inn våre retningslinjer for bruk av opptak, skriver Ryssdal i en epost til Magasinet Industri Energi.

Hvorfor kjøper vi private skytjenester for lagring av offentlige data i Norge? Forskere og statsansatte vil ha debatt

Hensyn til personvern

Advokat Jon Wessel-Aas har spesialisert seg på ytringsfrihet og personvern. Opptak av videomøter vil, ifølge ham, omfattes av personopplysningsloven.

– Da må man som klar hovedregel, for det første ha samtykke fra dem som deltar i møtet. Men for en arbeidsgiver som ber arbeidstakere om et slikt samtykke, må det i tillegg være en berettiget grunn til at de ønsker å ta opp møtet, sier Wessel-Aas.

Datatilsynet vil heller ikke akseptere at en arbeidsgiver bestemmer seg generelt for at alle møter skal tas opp, mener advokaten.

– Ulike møter vil måtte vurderes på grunnlag av sine konkrete omstendigheter. Et mindre møte med sensitive personopplysninger er for eksempel noe helt annet enn et større allmøte der sjefen for bedriften legger fram årsresultatet, forklarer Wessel-Aas.

Ryssdal i Yara skriver i sitt svar at det nå kun vil være mulig med opptak der formålet er å gjøre det tilgjengelig for mange det som vanligvis er enveiskommunikasjon, som allmøter og opplæring, og at de senere skal evaluere retningslinjene sammen med fagforeningene.

– De som har behov for å gjøre opptak til dette formålet, må søke om tillatelse. De som deltar på slike møter informeres alltid før opptak iversettes, og en sletterutine må være på plass, skriver Ryssdal.

Videomøter: Her er appene som fungerer best

Opptakene må slettes

Advokaten kjenner ikke til situasjonen ved Yara Porsgrunn og uttaler seg her på et generelt grunnlag, men han forklarer at noe av begrunnelsen for lovverket også handler indirekte om ytringsfrihet.

– Lovverket er ikke der bare for å hindre at personopplysninger skal brukes ukontrollert. Personvernet er også begrunnet dels i at man skal slippe å oppleve at alt man foretar seg skal registreres, fordi det kan ha en nedkjølende effekt på blant annet villigheten til å ytre seg, sier Wessel-Aas.

Han advarer mot at slike opptak kan skape problemer i framtiden, dersom de gjøres som erstatning for vanlig møtereferat.

– Slike opptak må, etter personopplysningsloven, etter en stund slettes. Og da risikerer man å miste hele referatet fra sitt historiske arkiv, sier Wessel-Aas.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse