JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kjønnsdelt arbeidsmarked

Victoria (23) vil ha flere jålete jenter i industrien: – At jeg liker å sminke meg, betyr ikke at jeg er dårlig til å skru

Victoria Rummelhoff er oljearbeider, men ingen «guttejente». Hun bruker Instagram for å vise verden at det er helt greit.
INFLUENCER: Victoria Rummelhoff håper hun kan inspirere andre kvinner til å jobbe i industrien. Bildene er hentet fra Instagram-kontoen hennes.

INFLUENCER: Victoria Rummelhoff håper hun kan inspirere andre kvinner til å jobbe i industrien. Bildene er hentet fra Instagram-kontoen hennes.

privat

tonje@lomedia.no

– Hvis du hører om en jente som er mekaniker, så får du et bilde av hvordan hun ser ut. Og så bryter jeg ut av den forventningen. Men jeg vil dele og være med på å normalisere det. Jo flere steder du ser en så jålete jente i hjelm, jo mer normalt blir det, mener Rummelhoff.

Hun er prosessoperatør i TS Group og er for tiden innleid til Aker BP og har kontrakt på Valhall-feltet. Der jobber hun som en av tre damer på sitt skift.

– Jeg ønsker å bidra til å bryte fordommer. Jeg er opptatt av at jålete jenter kan være gode på å skru, men også at rocka motorsykkel-menn kan bli veldig gode sykepleiere eller frisører, om det er det de vil, sier Rummelhoff.

Les også: Nå skal Malin aldri mer behøve å skifte til arbeidstøy på do

Vil vise alternativer

Etter at Rummelhoff startet å jobbe offshore i 2018 fikk hun mye oppmerksomhet på Instagram-kontoen sin, hvor hun la ut bilder fra jobb og privatlivet sitt. Hun har nå rundt 16.000 følgere på det sosiale nettverket Instagram.

Rummelhoff var selv den eneste i venninnegjengen som valgte yrkesfaglig retning etter ungdomsskolen, som er et valg hun synes flere jenter bør ta.

– Jeg har fått kommentarer på Instagram fra en del jenter som har søkt seg til TIP og den veien fordi de har sett meg gjøre det, og det er veldig hyggelig, forteller hun.

23-åringen fra Porsgrunn er opptatt av at ungdom skal velge yrkesretning etter hva de er interessert i og er flinke til.

– Det er din hverdag som gjelder etter at du kommer ut av videregående skole-bobla. Det lønner seg å finne en jobb som du er genuint interessert i. Jeg har alltid vært veldig praktisk av meg og vil ikke ha en jobb hvor jeg bare sitter på et kontor, mener hun.

Kronikk: Ingen likelønn med et kjønnsdelt arbeidsmarked

Saken fortsetter etter bildet

JÅLETE JENTER: Victoria Rummelhoff trives på jobb og bruker Instagram til å vise flere «jålete jenter» at det er plass til dem i industrien.

JÅLETE JENTER: Victoria Rummelhoff trives på jobb og bruker Instagram til å vise flere «jålete jenter» at det er plass til dem i industrien.

Privat

Internasjonal oppmerksomhet

På Instagram får Rummelhoff tilbakemeldinger fra både inn- og utland.

«På grunn av deg søkte jeg meg inn på petroleumsstudier. Jeg elsker at du er både pen og smart», skriver ei jente fra Brasil.

«Takk for at du får meg til å tro på meg selv. Du er en rollemodell for jenter i landet mitt», er en tilbakemelding fra India.

En russisk kvinner skriver; «Du er den type kvinne som får andre kvinner til å prøve hardere. Fortsett og inspirer».

– Det tok bare mer og mer av. Jeg får veldig mange tilbakemeldinger fra mange forskjellige land. Det er mange jenter fra utlandet som er opptatt av likestilling. Vi er heldige i Norge, hvor vi har kommet så langt som vi har; Hvor jenter har lov til å jobbe, og har lov til å jobbe i et sånt yrke, sier hun.

Se utviklingen: Fem ting du bør vite om kvinnelønn

Bildene er delt i hele verden, og Rummelhoff tror mange har vært interessert i hva som egentlig skjer i oljeindustrien.

– I Norge vet at vi har veldig mye penger fra olje, men det er ikke mange som ser «innsiden», mener hun.

For tiden er hun uteoperatør og er blant operatørene som ikke sitter i kontrollrommet, men er ute og skrur og drifter anlegget.

– Det har jo på en måte vært litt kleint å holde på med de bildegreiene, men så har jeg fått ganske mye støtte også på at det jeg legger ut er bra, sier Rummelhoff.

Fikk du med deg denne? Eugenia mener ektemannen er unik: – De fleste russiske menn legger seg på sofaen og venter på å få maten servert

Uheldig forhåndsdømming

Rummelhoff mener det er viktig å ikke forhåndsdømme personer ut fra utseende, og at bedrifter kan gå glipp av mye kompetanse og erfaring hvis de går i den fella.

– Jeg fikk beskjed en gang jeg skulle på et jobbintervju som prosessoperatør, at du må ikke jåle deg så mye da fordi du kan bli sett på som dum, forteller hun.

Selv om at hun føler at hun noen ganger har måtte bevise at hun duger en ekstra gang, stortrives hun i jobben og føler at hun som jente, har blitt godt tatt imot.

Rummelhoff har holdt fast på interessen sin for sminke, og det har ikke vært et alternativ å begrense det.

Selv når jeg er på jobb, så liker jeg å pynte meg litt ekstra på lørdager, med litt øyenskygge og pudder og sånn. Det betyr jo ikke at jeg er dummere på lørdag enn det jeg var på fredagen. At jeg liker å sminke meg betyr ikke at jeg er dum eller dårlig til å skru, sier hun.

Les også: Tone tar fagbrev gratis med nytt koronatilbud: – Fikk et spark bak

– Rollemodeller kan være viktig

Fafo-forsker Ragnhild Steen Jensen har vært med på skrive rapporten «Det kjønnsdelte arbeidsmarkedet på virksomhetsnivå», som kom ut i 2019.

– Jeg tror at rollemodeller kan bidra positivt. At jenter skal inn i mannsdominerte yrker har vært tema siden 70-tallet, og i dag er det også mer fokus rundt at menn også kan velge utradisjonelt, sier hun.

Det er fortsatt slik at ungdom i stor grad tar kjønnstypiske utdanningsvalg. Det er særlig tydelig når det gjelder yrkesfag. Men på høyere utdanning som medisin, psykologi, jus og økonomi, som tidligere var mannsdominert, der er kvinner nå i flertall, ifølge rapporten.

– Jeg tror at lønn, status og arbeidsforhold er viktig for gutter og jenter, og at det bør satses her hvis man vil ha flere menn i helse- og omsorg, sier Steen Jensen.

Ifølge rapporten er det stor enighet blant informantene som er intervjuet, om at det er et gode å ha balanse mellom kvinner og menn på arbeidsplassen.

Victoria Rummelhoff

Alder: 23

Jobb: Prosessoperatør i TS Group

Aktuell: Har i underkant av 16 000 følgere på Instagram, hvor hun deler bilder fra jobb og privatlivet sitt.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse

Victoria Rummelhoff

Alder: 23

Jobb: Prosessoperatør i TS Group

Aktuell: Har i underkant av 16 000 følgere på Instagram, hvor hun deler bilder fra jobb og privatlivet sitt.