JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Sjøfolk er en yrkesgruppe vi nordmenn alltid har vært stolte av

LOs nestleder Peggy Hessen Følsvik hyllet sjøfolkene under sin hilsningstale under åpningen av Sjømannsforbundets landsmøtet i dag.
Peggy Hessen Følsvik, nestleder i LO holdt hilsningstale under åpningen av Norsk Sjømannsforbunds landsmøte i Bergen i dag.

Peggy Hessen Følsvik, nestleder i LO holdt hilsningstale under åpningen av Norsk Sjømannsforbunds landsmøte i Bergen i dag.

Roy Ervin Solstad

res@lomedia.no

Hessen Følsvik inntok talerstolen rett etter at Sjømannsforbundets leder, Johnny Hansen, hadde offisielt åpnet landsmøtet som arrangeres i Bergen denne uka.

Viktig erfaring

LOs nestleder tok i bruk de store ordene i sin hilsningstale.

– Dere en yrkesgruppe som vi nordmenn alltid har vært stolte av. En yrkesgruppe som har brakt ære og velstand til landet, sa hun og pekte på at sjøfolk er viktige, ikke bare om bord i båtene.

– Deres praktiske erfaring fra sjøen betyr mye for innovasjon og nytenkning på land. Uten sjøfolkas kompetanse og praktiske erfaring fra sjøen, ville vi ikke vært der vi er i dag når det gjelder utvikling av skip og utstyret om bord, oljenæringa og reiselivet, fortsatte hun.

Holdt fanen høyt

Hessen Følsvik var også innom historien til Sjømannsforbundet. Ikke minst i tiårene etter krigen da NSF vokste til 50.000 medlemmer og hver tredje norske unggutt dro til sjøs.

– På 60-tallet var det like mange utenlandske sjøfolk i handelsflåten som i alle andre næringer til sammen på fastlandet, men Sjømannsforbundet holdt fanen høyt og krevde samme plikter, rettigheter og lønns- og arbeidsvilkår som de norske sjøfolkene. Utlendingene skulle ikke være et lavkostalternativ til norske sjøfolk, sa Hessen Følsvik, før hun snudde blikket mot dagens situasjon.

Reverserer rettigheter

– Utflagging og lavkostkonkurransen er merkbar i alle fartsområder som er konkurranseutsatt. Vi må takle en stor, nærmest grenseløs frihetsgrad gitt til rederne. Det er enkelt å skifte register og flagg. Med det skiftes samtidig ut både mannskap og lovverk. Vi ser at tilkjempede rettigheter settes i revers. Det ser vi blant annet i Color Line-saken, påpekte hun.

Norsk lønn i norske farvan

Hun ga full støtte til kampen for norsk lønn i norske farvann, og kalte det en seier at et enstemmig Storting kom med krav overfor regjeringen at det nå skal utredes hvilke muligheter man har for å stille krav om norsk lønn i norske farvann.

– Dere vet at det ikke gjorde seg selv. Dere har kjempet det frem, sa hun, og la til at kampen ikke var slutt.

– Vi har mye vi har tatt grep om, og vi har mer vi må fokusere på. Fagbevegelsen dreier seg om å kjempe for et aktivt arbeid for en bedre verden og et godt arbeidsliv med gode, konkurransedyktige, seriøse og sikre arbeidsplasser, avsluttet Peggy Hessen Følsvik.

Dette er en sak fra

Vi skriver om sjøfolk, havfiskere, maritime ledere og ansatte i maritime yrker.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse