JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret

369 sjøfolk er klare for å streike

– Vi vil ramme eierne, ikke passasjerene, sier matros Leiv Morten Norgulen.
KLARE FOR STREIK: Matros Leiv Morten Norgulen i fergeselskapet Norled er klar for å streike dersom det må til.

KLARE FOR STREIK: Matros Leiv Morten Norgulen i fergeselskapet Norled er klar for å streike dersom det må til.

Tor Arne Aasen

tri@lomedia.no

Norsk Sjømannsforbund og Norsk Sjøoffisersforbund har tatt ut 369 sjøfolk på 34 fergesamband for en eventuell streik dersom LO ikke blir enige med NHO i årets mellomoppgjør.

– Mannskapet er streikevillige. Vi aksepterer ikke svekket kjøpekraft. Vi føler at et nulloppgjør er å vise moderasjon, sier Norgulen til Maritim Logg.

Han jobber i en av Norges travleste samband; fergen mellom Lavik og Oppedal i Vestland fylke går vanligvis hvert 20. minutt. Blir det streik vil man måtte vente opptil dobbelt så lenge.

– Passasjerer vil merke redusert kapasitet, men det står ikke om liv og død. Alle vil klare å komme seg til jobb, men ikke så effektivt som man er vant til. Vi ønsker å ramme eierne, ikke passasjerene.

Se hele lista: Her kan det bli streik i årets lønnsoppgjør

Dårlige argumenter

Norgulen, som har jobbet som sjømann siden 1995, mener arbeidsgiversidens argument med at man må forvente svekket kjøpekraft på grunn av pandemien, ikke holder mål.

– Arbeidsgiversiden har fått økonomiske støttepakker, så dette skal ikke gå utover arbeiderne. Alle vanlige arbeidere vet å legge av buffere til de tyngre dagene, det må arbeidsgivere også. De kan ikke bruke pandemien som unnskyldning og lempe belastningen over på oss.

Han påpeker også at mange arbeidsgivere har tatt ut store utbytter, da blir det galt når arbeidsgiversiden skylder på nedgangstider og sender regningen til arbeidstakerne.

LO og NHO hos riksmekleren: Slik foregår meklingen

Bevisst valg av samband

Tariffansvarlig i Norsk Sjømannsforbund, Jan Erik Lundby, forklarer at forbundet har plukket ut samband for streik som utgjør minst mulig ulempe for publikum.

– Vi har bevisst valgt samband der færrest mulig passasjerer blir berørt, hvor det ikke er noen fare for liv og helse, sier Lundby.

– Men hadde ikke streiken vært mer effektiv dersom samfunnet rundt hadde merket det, og slikt sett satt press på arbeidsgiverne?

– Ja, men i første omgang ønsker vi å ramme arbeidsgiverne. Dersom det blir streik vil Norled, eller et annet rederi som driver fergesambandet, først og fremst tape penger på tapte ruter. De får betalt av det offentlige for å drive rutene, dersom de ikke gjør det forsvinner også inntektene, forklarer Lundby.

Kommentar: «Norske journalister kjøper NHOs skambud til vanlige folk»

Står samlet

Forbundets representanter hadde i går et langt møte med tillitsvalgte i de aktuelle rederiene. De støtter alle streiken, ifølge Lundby. Det meldes om store overskudd i fergerederiene. De fleste av sambandene er ikke avhengig av passasjerer og billettinntekter, da budsjettene er forhåndsavtalt med det offentlige uavhengig av trafikken. Sånn sett har ikke pandemien påvirket rederiene.

– Vi støtter en eventuell streik fordi ingen ønsker å gå ned i lønn. Det er dessuten viktig at arbeidsfolk ikke får mindre penger å rutte med når vi en dag skal få i gang landet igjen, sier Lundby.

Partene i oppgjøret har på forhånd gått ut med ganske presise krav. LO har sagt at de minimum må ha en økonomisk ramme på 2,8 prosent, mens NHO har sagt at de ikke kan strekke seg lenger enn 2,2 prosent. Fristen for oppgjøret er klokka 24.00 natt til søndag. Det er vanlig at meklinger går ut over fristen, og det er partene forberedt på.

– Nå er det opp til partene å finne en løsning vi kan leve med. Sjøfolk er i hvert fall klare for en eventuell streik, sier Lundby.

Aktuelt: Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist

Dette er en sak fra

Vi skriver om sjøfolk, havfiskere, maritime ledere og ansatte i maritime yrker.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse