JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Butikkjedene må presses for å stoppe slaveri i fiskeindustrien

SOFIA: – Scampi som slaver har fisket havner i norske butikker. Det er opp til kjedene å sikre at deres varer ikke kommer fra slaveri.
Faksimile fra The Guardians videodokumentar om slaveri om bord i thailandswke fiskebåter.

Faksimile fra The Guardians videodokumentar om slaveri om bord i thailandswke fiskebåter.

Faksimile fra The Guardian-video

Det sier Liz Blackshaw fra Den internasjonale transportarbeiderføderasjonen,ITF. Hun leder «From catcher to counter» , et felles initiativ mellom ITF og IUF (Den internasjonale næringsmiddelarbeiderføderasjonen). De holder øye med slaveri i fiskeindustrien i Asia, blant annet i Thailand.

Et gjennomgående tema på ITF-kongressen her i Sofia har vært utnytting av fiskere og sjøfolk, og det er lagt frem dokumentasjon på grov utnytting av arbeidskraft. Fagforeninger i en rekke land jobber med å avdekke slaveriet, men det viser seg at myndighetene sjelden gjør noe, selv når de har fått dokumentasjon.

Grov menneskehandel

– Det pågår hver dag grov menneskehandel i fiskeindustrien, blant annet i Thailand, og den må stoppes. Vi må bruke alle muligheter for å få informasjon om dette ut til alle, sier Blackshaw.

På ITF-kongressen ble en dokumentar fra The Guardian vist, der de har gravd frem hvordan fiskeindustrien i Thailand utnytter mennesker. Avsløringene viser at det finnes et system, der også politifolk er involvert, som smugler folk fra blant annet Burma og Indonesia, og selger dem til fiskebåteierne langs den thailandske kysten.

VIDEO: Se hele videodokumentaren til The Guardian

Nestleder Johnny Hansen i Norsk Sjømannsforbund sier at de i flere år har hatt god kjennskap til disse problemene i Thailand og andre land, men at det er først med The Guardian-dokumentaren at man får belyst hva som egentlig foregår.

– Jeg er sjokkert over at dette skjer, og blir forbannet når vi ser hvem som holder liv i denne virksomheten. Butikkjeder over hele verden, også i Norge kjøper disse rekene fra slaveskipene. Og min mistanke er at de kjøper dette fordi de får det billig, sier Hansen.

Utnyttes på det groveste

Han roser ICA, som hittil er den eneste kjeden i Norge som har valgt å ta disse varene ut av hyllene.

Blackshaw sier at man har avdekket grufulle forhold for disse slavene.

– Vi vet at disse ofte ikke får betalt for å jobbe på båtene, og de tvinges til å bli om bord i opp til flere år. Det er heller ikke uvanlig at de videreselges til andre båter. Selvmord er eneste utveien mange av disse slavene ser, fordi de blir mishandlet grovt på skipene. Det er heller ikke uvanlig at fiskeskipperne dreper slaver, sier en opprørt Blackshaw.

Tatt et skritt videre

Det finnes flere som har dokumentert de uverdige forholdene i thailandsk fiskeindustri, men The Guardian har tatt saken et skritt videre.

– Med deres dokumentasjon er det mulig å følge scampi fra slaveskipene til frysediskene i de fleste store butikkjedene i vesten. Alle de store kjedene i England og USA har disse rekene i sitt sortiment, og i Norge finnes de også hos alle kjedene unntatt ICA, påpeker hun.

– Vi må ha mye mer informasjon om dette ut til forbrukerne. Dokumentasjonen viser også at forhandlerne må sjekke forsyningskjeden mye bedre, for å sikre at alle produkter er produsert på en etisk og ansvarlig måte, sier hun.

– Dessverre viser det seg ofte at garantien kjedene får fra sine forhandlere ikke stemmer. De burde brukte mer tid til å sjekke de garantiene de får, sier Blackshaw.

Dette er en sak fra

Vi skriver om sjøfolk, havfiskere, maritime ledere og ansatte i maritime yrker.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse