JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fiskeriministeren ønsker samarbeid med næringen

Det er ikke grunn til å vente noe snarlig forslag om en lovendring som åpner for evigvarende fiskekvoter, sier fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H). Eventuelle endringer vil skje etter samråd med næringen, forsikrer hun.
Elisabeth Aspaker (H) skal styre fiskeripolitikken de kommende årene.

Elisabeth Aspaker (H) skal styre fiskeripolitikken de kommende årene.

Halvard Wensel

christine.skarberg@lomedia.no

Elisabeth Aspaker fra Høyre var tidlig et navn som pekte seg ut som kandidat til en statsrådspost da spekulasjonene rundt regjeringskabalen herjet i mediene i oktober. Da Erna Solberg presenterte den nye regjeringen den 16. oktober ble spekulasjonene sanne. Nå er Aspaker i gang med oppgaven som fiskeriminister.

– Som fiskeriminister er jeg opptatt av å sikre norsk sjømat best mulig markedsadgang, samt hvordan norsk fiskeri- og havbruksnæring kan spille en enda viktigere rolle som matprodusent til en raskt voksende verdensbefolkning, sier Aspaker.

Styrke forskningen

Fiskeriministeren har som mål å sørge for at Norge fortsetter å være konkurransedyktige fremover, men også at det vernes om ressursene i havet. Til dette arbeidet lover hun mer penger til blant annet forskning.

– Regjeringen har styrket innsatsen innen forskning og utvikling. Dette for å sikre at Norge er konkurransedyktig i fremtiden. I neste års budsjett har vi foreslått å gi 35 millioner kroner mer til marin forskning, uttaler Aspaker.

Hun mener at teknologiutvikling også blir et viktig område der Norge som fiskerinasjon må lykkes.

– Automatisering er viktig i et land med høye lønnskostnader. Det samme er utviklingen av en sterk leverandørindustri til marin næring. Vi må bygge videre på den kompetansen som finnes i hele verdikjeden, mener hun.

Satse på utdanning

Men det er ikke bare forskning som må til for å styrke Norge som fiskerinasjon. Noe Aspaker er fullstendig klar over. Ministeren mener den maritime utdanningen må gjøres mer attraktiv. På spørsmålet fra Maritim Logg om hvordan hun ser for seg muligheter til å styrke den, forteller ministeren at regjeringen blant annet kommer til å videreføre støtten til "Sett sjøbein" som arbeider med å styrke kompetansen og rekrutteringen til maritim sektor.

– Hvis sjømatnæringen skal lykkes med å rekruttere kompetent arbeidskraft, må den oppleves som attraktiv for personer med ulik fagbakgrunn og på ulike utdanningsnivå. Økt kjennskap til næringen, og hvilke muligheter den gir, er det viktigste grunnlaget for å sikre dette, sier fiskeriministeren.

Hun ønsker derfor å opprette dialog med næringen om rekruttering og utdanning, for å se hvordan samhandlingen og samarbeid mellom de ulike sektorene kan være med å styrke rekrutteringen og utdanningen.

Mange utfordringer

Aspaker har ikke sittet i ministerstolen lenge. Det er ennå mye å sette seg inn i. Det er mange utfordringer som venter, og en rekke spørsmål hun må svare på fra fiskerinæringen. Et av dem er knyttet til rederienes ønske om evigvarende kvoter. Nylig falt en dom i Høyesterett om akkurat dette. Volsstad-dommen slo fast at redere ikke har rett på slike. Dommen vakte glede i Sjømannsforbundet som mener at fisken i havet er alles eie. Sjømannsforbundet frykter at den nye regjeringen vil komme med en lovendring som åpner for evige fiskekvoter. Aspaker kan, enn så lenge, berolige at det ikke vil skje med det første.

– Jeg har varslet at jeg ønsker en bred prosess hvor både nærings- og politiske aktører blir involvert. Sammen skal vi bruke den tiden som er nødvendig for å finne en god løsning på dette spørsmålet, sier Aspaker.

Et annet spørsmål er om fiskeriministeren vil beholde taket på 680 basistonn for pelagiske fartøyer. Ministeren bekrefter at hun ikke har et klart svar å komme med ennå i denne sammenheng.

– Jeg vil se på de ulike kvotetakene, men mener at dette bør være en prosess i samarbeid med næringen. Hvis en omforent gruppe foreslår endrede kvotetak, så vil jeg absolutt vurdere det, sier hun.

Til behandling

Før den rødgrønne regjeringen gikk av ble det sendt på høring ett forslag hvor det skulle åpnes for en fleksibilitet for torsketrålere med leveringsplikt. I praksis var dette fartøyene til Nergård og Havfisk ASA. Denne fleksibiliteten skulle ha til hensikt å få fartøyene til å lande mer ferskt råstoff til egne anlegg enn de gjør i dag. Høringen av dette notatet er nå avsluttet og ligger til departementet. I Sjømannsforbundet har de vært interesserte i å vite hvordan ministeren stiller seg til en slik fleksibilitet.

– Det er utfordrende å få nok ferskt råstoff som kan gi lønnsom produksjon. Jeg er derfor positiv til ordninger som kan bidra til dette. Likevel ønsker jeg å se nærmere på høringsuttalelsen før jeg uttaler meg endelig om denne saken, sier hun.

Fortsette utviklingen

Det er et viktig departement Aspaker styrer. Fiskeri er en av de største næringene i Norge. Ministeren mener at vi som fiskerinasjon har de beste forutsetninger for å bevare og videreutvikle vår internasjonale rennommé som sjøfartsnasjon.

– Vi har mange fortrinn knyttet til havets ressurser, og vi skal fortsette å dyrke den «blå åkeren». Utviklingen vi ser innen havbruk og biomarin industri bidrar etter mitt syn til å styrke markedsorienteringen, og sikre en utvikling ut fra et helhetlig verdikjerneperspektiv. Dette tror jeg er avgjørende for den videre utvikling og verdiskapning innenfor hele den marine sektoren, avslutter Aspaker.

Dette er en sak fra

Vi skriver om sjøfolk, havfiskere, maritime ledere og ansatte i maritime yrker.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse