JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NIS-innstillingen i fokus på landsmøtet

I dag braker det løs. Norsk Sjømannsforbunds 27. ordinære landsmøte starter i Trondheim. En av de største sakene vil blir NIS-utvalgets innstilling, og at 685 ansatte i Color Line står i fare for å miste jobben.
Ansatte og tillitsvalgte i Color Line kommer til å løfte NIS-problematikken og NIS-utvalgets innstilling høyt opp på agendaen under landsmøtet.  – At 685 av våre medlemmer kan stå i fare å være uten hyre hvis  rederiet får flagge Kiel-fergene fra NOR til NIS, kan vi ikke akseptere og må kjempe for å bevare norske lønns- og arbeidsvilkår om bord alle Color Lines fartøy, sier hovedtillitsvalgt i Color Line, Ronny Øksnes (nummer to fra høyre). Han får støtte av Harry Danielsen (t.v), Berit Østby og Svein Ove Lauritsen (t.h).

Ansatte og tillitsvalgte i Color Line kommer til å løfte NIS-problematikken og NIS-utvalgets innstilling høyt opp på agendaen under landsmøtet. – At 685 av våre medlemmer kan stå i fare å være uten hyre hvis rederiet får flagge Kiel-fergene fra NOR til NIS, kan vi ikke akseptere og må kjempe for å bevare norske lønns- og arbeidsvilkår om bord alle Color Lines fartøy, sier hovedtillitsvalgt i Color Line, Ronny Øksnes (nummer to fra høyre). Han får støtte av Harry Danielsen (t.v), Berit Østby og Svein Ove Lauritsen (t.h).

Christine Skårberg Dahl

csd@lomedia.no

Delegater fra alle regioner og fartsområder, samt ansatte i Norsk Sjømannsforbund, gjester og veteraner, skal i de neste fire dagene følge forbundets landsmøte, der handlingsprogram for den kommende fireårsperioden skal vedtas.

Ny ledelse

Det kommer også til å bli store utskiftninger i de ulike styrene i forbundet, og kanskje det mest spennende blir valget av den nye politiske ledelsen. Etter åtte år som forbundsleder, varslet Jacqueline Smith for valgkomiteens leder rett før sommeren, at hun ikke tar en ny periode i lederstolen. Smith har sin siste arbeidsdag som leder til torsdag ettermiddag.

– Valget kommer utvilsomt til å bli noe av det mest spennende under årets landsmøte, uten at jeg kan uttale meg så mye mer om det. Men den nye ledelsen må forberede seg på at det kommer til å bli mange utfordringer å ta tak i, i månedene som kommer, sier nestleder i Sjømannsforbundet, Johnny Hansen.

NIS på agendaen

Og det har Hansen rett i. 8. september overleverte NIS-utvalget sin innstilling til næringsminister Monica Mæland, som hadde bestilt rapporten og satt ned utvalget i mars. Selv om innstillingen i bunn og grunn skal legge føringer for norske lønns- og arbeidsvilkår om bord norske fartøy, er det flere usikkerheter knyttet til den, og da omflagging fra NOR til NIS i Color Line. Dette etter et ultimatum fra ledelsen i Color Line som var bedt med inn i utvalget for å legge frem sin sak. Dette gjelder imidlertid kun for de to Kiel-fergene, men kan ramme alle ansatte. De siste ukene etter at innstillingen ble offentlig, har det pågått mange skipsbesøk og medlemsmøter i Color Line. Hovedtillitsvalgt i Color Line, og ansatt på «Fantasy», Ronny Øksnes, er klar til å kjøre heftig debatt om de farer som nå truer ansatte i rederiet.

– Vi har nå avholdt medlemsmøter på alle båtene, og oppmøtet har vært bra. De ansatte er veldig fornøyd med at vi var så raskt ut på skipsbesøk, men skuffet over budskapet og det som det står i innstillingen. Vi kommer til å følge dette her på landsmøtet, og vet at vi har bred støtte fra sjøfolk i alle fartsområdene, sier Øksnes.

Han legger til at under den politiske debatten som er satt til i morgen, vil NIS-utvalgets innstilling og problematikken knyttet opp mot de ansatte i Color Line bli en het sak.

– Her er det snakk om at 685 med hyre i rederiet står i fare for å miste jobbene sine, og det må vi alle ta på største alvor, derfor er jeg helt sikker på at dette blir den viktigste saken denne gang, sier Øksnes.

Dette er en sak fra

Vi skriver om sjøfolk, havfiskere, maritime ledere og ansatte i maritime yrker.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse