JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Setter arbeidsplasser i fare:

Regjeringen svikter sjøfolkene

De tre sjømannsorganisasjonene kommer med knallhard kritikk av dagens statsbudsjett.
SCANDI CONSTRUCTOR ved havn i Rotterdam.

SCANDI CONSTRUCTOR ved havn i Rotterdam.

Omar Jørgensen

– Statsbudsjettet som ble lagt frem i dag er intet mindre enn en skandale. At man setter et tak i nettolønnsordningen, samtidig som man fjerner tilskuddet for fraktefart utenriks, er et grovt spark på en næring som allerede ligger nede, sier administrerende direktør i Norsk Sjøoffisersforbund, Hans Sande.

Flere opposisjonspolitikere er allerede ut med støtte til sjømannsorganisasjonene.

Kritisk I: Hans Sande, adm. dir. i Norsk Sjøoffisersforbund.

Kritisk I: Hans Sande, adm. dir. i Norsk Sjøoffisersforbund.

Sissel M. Rasmussen

Sande understreker at maritim næring har hatt et vanskelig år som følge av koronapandemien.

– Langs kysten ligger det skip i opplag, og mange sjøfolk og redere går en iskald vinter i møte. Samtidig er det en erkjennelse at det er essensielt å opprettholde den maritime kompetansen og klyngen her i landet, slik at vi er rustet for å bygge opp en grønn industri i fremtiden.

Setter sin lit til opposisjonen

Vi i Norsk Sjøoffisersforbund har derfor en klar melding til opposisjonen:

Få slutt på dette tullet. Ikke støtt angrepet på norske rederier og norske sjøfolk. Sørg for at vi har grunnlaget for en grønn industri i fremtiden og at vi fremdeles kan være en stolt sjøfartsnasjon, tordner Sande.

Sjøoffisersforbundet hadde store forventninger til dagens statsbudsjett. Regjeringen har flere ganger gjort det klart at de er villige til å satse på maritim kompetanse for fremtiden. I forlengelsen av det har de også gitt noen millioner til digitalisering inn i maritim utdanning.

Sande mener det for så vidt ikke kommer som en overraskelse at Venstre, et parti som i lang tid har motarbeidet refusjonsordningen og som nå sitter med næringsministeren, vedtar kutt i nettolønnsordningen.

– Mer overraskende er det at de andre regjeringspartiene med Høyre i spissen tillater at man svekker en ordning de selv var med på å lovfeste for få år siden, sier Hans Sande.

Han mener konsekvensen av dette forslaget vil være at norske sjøfolk blir byttet ut med mannskap fra lavkostland, og at viktig kompetanse for fremtiden dermed går tapt.

Kritisk II: Johnny Hansen, forbundsleder i Norsk Sjømannsforbund.

Kritisk II: Johnny Hansen, forbundsleder i Norsk Sjømannsforbund.

Roy Ervin Solstad

– Dette er en skandale

Norsk Sjømannsforbund er minst like kritiske.

– I en tid med korona har sjøfolk bevist at de virkelig er samfunnskritisk personell. Sjøfolkene gjør at samfunnet kan fungere så godt som mulig i en verdensomspennende pandemi. Dette er takken fra Erna Solberg og hennes mannskap, sier forbundsleder Johnny Hansen oppgitt.

Han er klar på at konkurransekraften til norske sjøfolk svekkes ytterligere. Resultatet er enda mer sosial dumping på havet i Norge. På sokkel og kyst.

– Dette er intet mindre enn en skandale og nok en torpedo rettet mot norske sjøfolk fra denne regjeringen, sier lederen i Norsk Sjømannsforbund.

Kritisk III: Hege-Merethe Bengtsson, adm. dir. i Det norske maskinistforbund.

Kritisk III: Hege-Merethe Bengtsson, adm. dir. i Det norske maskinistforbund.

Vigdis Askjem

– Regjeringen snur ryggen til maritim næring

– Ved å kutte i refusjonsordningen snur regjeringen ryggen til en kriserammet maritim næring, sier Maskinistforbundets administrerende direktør Hege-Merethe Bengtsson til forbundets hjemmeside..

– Det norske maskinistforbund har gjennom hele året vært tydelige på at det er behov for målrettede tiltak som bidrar til å opprettholde aktivitet i maritim næring, og sikrer videre sysselsetting. Et av disse tiltakene er en fjerning av taket i nettolønnsordningen. Istedenfor å lytte til Dnmf og en samlet maritim næring snur regjeringen tvert på flisa, og tar midler vekk fra rederiene som sysselsetter norske sjøfolk, og svekker en ordning som har vært helt vital for norske sjøfolk, sier Bengtsson.

– Regjeringen viser at de på ingen måte har sett realitetene og tatt inn over seg den alvorlige situasjonen maritim næring befinner seg i. I et budsjett der næringen sårt trenger ferske midler som bidrar til aktivitet svarer regjeringen med å kutte. Det er helt ubegripelig, sier administrerende Hege-Merethe Bengtsson.

Støttes av BÅDE Frp og SV

Frps finanspolitiske talsperson, Sylvi Listhaug, tok opp saken på Stortingets talerstol rett etter finansministerens framleggelse av statsbudsjettet. Partikollega Morten Ørsal Johansen (Frp) reagerer også sterkt på kuttet fra regjeringen.

– Dette er ikke tiden for å kutte i en ordning som er med på å sikre at vi har norske sjøfolk. Om regjeringen ikke har fått med seg at norske arbeidsplasser står i fare, så er det på tide at de åpner øyene, sier han til Nettavisen.

– Tusenvis av nordmenn har blitt permittert eller mistet jobben, da må vi ha ordninger som sikrer arbeidsplasser, ikke setter dem i fare. En av de viktigste oppgavene FrP får i disse forhandlingene blir å sikre nettopp dette, da overrasker det meg at regjeringen nå foreslår å kutte nettolønnsordningen, sier han.

SV-politiker Torgeir Knag Fylkesnes er skuffet over regjeringen, og viser til at Venstre-statsråd Iselin Nybø fredet nettolønnsordningen for få måneder siden.

– SV reagerer sterkt på regjeringens angrep på norske sjøfolk. Dette vil sende mange norske sjøfolk på land og gjøre billig arbeidskraft fra utlandet til normalen langs norskekysten. Regjeringen svekker Norge som havnasjon, sier han til Nettavisen.

Dette er en sak fra

Vi skriver om sjøfolk, havfiskere, maritime ledere og ansatte i maritime yrker.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse