JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
HOTELLIV: Matros Kim Lekva Velve mener den tilfeldige måten norske sjøfolk blir behandlet på er en skam. Her sitter han i hotellkarantene etter fire uker på sjøen.

HOTELLIV: Matros Kim Lekva Velve mener den tilfeldige måten norske sjøfolk blir behandlet på er en skam. Her sitter han i hotellkarantene etter fire uker på sjøen.

Privat

Karantenekaos:

Sjømannen Kim ble puttet i karantenehotell da han ankom Norge. Mange av kollegene hans fikk reise rett hjem til familien sin

– Dagens regler skaper kaos og fortvilelse. Det gir ingen mening, sier Kim Lekva Velve.01.06.2021
13:04
01.06.2021 13:20

tri@lomedia.no

Matrosen, som jobber i Solstad Offshore, ankom nylig Norge. Fartøyet hans har vært på oppdrag utenfor Immingham i England der de gjør service på havvindmøller.

Under hele oppholdet er skipet fullisolert. Ingen om bord går i land og de slipper ingen fra land om bord av smittevernhensyn. Mannskapet tester seg to ganger i døgnet med temperaturskanner og det medisinske apparatet står klar for å avdekke virus dersom mannskap føler seg uvel.

– Vi er isolert fra omverden. Sjansen for at vi blir smittet om bord er minimal. Mye mindre enn for folk på land, sier Velve.

Likevel ble Velve, som er firebarnsfar, puttet rett i karantenehotell da han ankom Trondheim.

– Det er tungt. Det er klart man savner familien og de små barna etter fire uker på sjøen. Det er frustrerende å se sitt eget hustak fra hotellet og vite at familien er så nær uten at man får se dem, sier matrosen.

Aktuelt: UD-ansatte sendes hjem på kort varsel: Christian sto uten eget sted å bo

Inkonsekvente regler

Etter endt turnus fløy Velve og kollegaene fra England via Amsterdam i Nederland. Etter 20 minutter i Amsterdam dro de videre, noen til Oslo, noen til Bergen, mens Velve selv dro til Trondheim. Alle hadde tatt to negative koronatester de to siste dagene før flyreisen. Mannskapet benyttet også en chartret buss til flyplassen.

Sjøfolkene som dro til Oslo slapp karantenehotell og kunne dra hjem til sine familier. I Bergen slapp halvparten av mannskapet karantenehotell.

– Det er et fullstendig kaos og reglene er inkonsekvente. Mannskapet hadde sammen forberedt møtet med grensevaktene og framskaffet nøyaktig de samme dokumentasjonene når det gjelder testing om bord og på flyplassen, reiserute, smitteverntiltak, forholdene om bord med mer.

Les også: Sjøfolk er lei av å bo på karantenehotell. Nå raser de mot nye regler fra regjeringen

Merkelig saksbehandling

Velve er hovedtillitsvalgt for Norsk Sjømannsforbund og har hatt tett kontakt med kollegaene som dro til de andre byene.

– I Bergen var det slik at hvilken kø de havnet i da de skulle gjennom kontrollen og hvem de fikk snakke med var avgjørende for om de fikk komme hjem til familien sin eller ikke. Det er fullstendig latterlig og uakseptabelt.

Matrosen mener behandlingen sjøfolk får er skammelig. Også sett i lys av at trailersjåfører og bussjåfører slipper karantenehotell fordi de utfører samfunnskritiske oppdrag.

– Det gjør jo sjøfolk også. Vi frakter livsviktige varer for å tjene befolkningen. Mat, medisiner, elektronikk og forbruksvarer som alle trenger. 80–90 prosent av verdens handelsvarer er transportert av sjøfolk via sjøveien. Dersom ikke Norge og de internasjonale myndighetene rydder opp i dette, kan det medføre at varer uteblir. Det er ille, sier Velve og fortsetter:

– Det er så mange inkonsekvente handlinger nå. Noen av oss blir pålagt karantenehotell fordi man er redd for smitte. Men samtidig blir vi fraktet fra flyplassen til hoteller med vanlige busser blant vanlige passasjerer. Dersom vi er potensielle smittebomber har vi jo på den turen allerede spredd smitten, sier Velve oppgitt.

Aktuelt: Hurtigruten trapper opp til full drift i juli: Henter tilbake alle permitterte sjøansatte

Krever opprydning

Karantenekaoset for sjøfolk er uholdbart, mener Norsk Sjømannsforbund.

I forrige uke sendte forbundet brev til regjeringen og ba om et snarlig møte om praktiseringen av regelverket rundt hotellkarantene.

Denne uken skal de møte justis- og næringsdepartementet for å prøve rydde opp i kaoset. Leder av Norsk Sjøoffisersforbund, Hans Sande, skal delta i samme møte for å fremme sine argumenter rundt problemstillingen.

Regelen i dag er at alle som kommer fra land utenfor EU/EØS, med noen få unntak, må på hotellkarantene.

– Sjøfolk må kunne ha karantene hjemme. Sjøfolk fortjener en langt bedre behandling fra myndighetenes side. Det framkommer at systemet praktiseres vilkårlig. Dette kan selvsagt ikke vedvare, sier leder av Sjømannsforbundet Johnny Hansen.

Han påpeker at dagens regelverk er uklare og blir ikke behandlet enhetlig. Reglene praktiseres ulikt fra flyplass til flyplass, noe eksemplet om Solstad-mannskapet er et konkret bevis på.

– Regelverket bør også ta høyde for at sjøfolk ikke er i kontakt med noen andre enn skipets besetningsmedlemmer når de er på jobb utenriks. Mannskapet om bord er også gjennomtestet. Å sidestille sjøfolk i tjeneste med ferierende og andre reisende på fastlandet er meningsløst, sier Hansen.

Mye lest: – Vi har 606 sykepleiere i streik, og vi mottok 331 søknader. Det sier sitt om hvor uunnværlige vi er

Departementet vil ikke kommentere enkeltsaker

Maritim Logg har spurt justisdepartementet hvorfor regelverket er ulikt og tilfeldig avhengig av hvor man er i Norge.

Justisdepartementet henviser til politiet når det gjelder håndheving av reglene. De skriver i en epost at det er covid-19-forskriften som gjelder.

«Reisende som har vært i transitt i land som utløser plikt til å være på karantenehotell, skal tilbringe hele eller deler av karantenen på karantenehotell. Reisende som har vært i Nederland skal være tre dager på karantenehotell», skriver seniorrådgiver kommunikasjon Linda Hafstad.

I Kim Lekva Velves tilfelle må han sitte sju dager i karantene. Justisdepartementet påpeker at de ikke kan gå inn på enkeltsaker og henviser til politidistriktene som har behandler sakene.

– Departementet har stor forståelse for at det er belastende og upraktisk å være på karantenehotell, og myndighetene jobber fortløpende med hvilke grupper som skal på karantenehotell og ikke, sier Hafstad.

Les også: 52 underbetalte sjåfører krever millioner i erstatning fra tidligere arbeidsgiver. Nå er selskapet tilbake i Norge under nytt navn

Politiet: Skjønnsmessig vurdering

Maritim Logg har forsøkt å få en uttalelse fra Trøndelag Politidistrikt om saksbehandlingen av Kim Lekva Velve. Ansvarlig betjent har foreløpig ikke besvart henvendelsen.

Politioverbetjent og avsnittsleder Asbjørn Svellingen i Vest politidistrikt, som jobber på Flesland flyplass i Bergen, har tidligere forklart overfor Nettavisen at innreisereglene er omfattende, og at politiet må håndtere innreiserestriksjoner, smittevernforskriften, rundskriv om karantenehotell, digitalt innreiseskjema, og søknader som om å bli innlemmet innenfor reglene for enten næringskritisk eller samfunnskritisk arbeidskraft.

– Det er et helt ekstremt innreiseregime, der vi er satt til å kontrollere et regelverk som endres hele tiden. Det er utrolig krevende, sier han til Nettavisen.

Svellingen forteller at politiet stadig får nye regler fra politikerne og det gjør det vanskelig.

Han innrømmer at det er en form for skjønnsmessig vurdering.

– Ett av de få unntakene for karantenehotell er at man har et omsorgsansvar som kan gi grunn til å få karantene hjemme, sier Svellingen til Nettavisen.

Fått med deg denne? Agenda-sjefen vil ha ny arveavgift: – Norge har flere dollarmilliardærer enn USA

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
01.06.2021
13:04
01.06.2021 13:20Mest lest

Tuva Hjartholm synes det kan være vanskelig å vite hvor grensa går for når hun skal si ifra.

Tuva Hjartholm synes det kan være vanskelig å vite hvor grensa går for når hun skal si ifra.

Hanna Skotheim

Vernepleier Tuva: – Jeg opplever uønsket seksuell oppmerksomhet åtte av ti vakter

FORBLIR SYK: Christine Strandmann får så lite utbetalt i arbeidsavklaringspenger at hun lever under fattigdomsgrensa. – Det er greit at «det skal lønne seg å jobbe», men de laveste ytelsene må ikke være så lave at de gjør folk sykere, sier Strandmann.

FORBLIR SYK: Christine Strandmann får så lite utbetalt i arbeidsavklaringspenger at hun lever under fattigdomsgrensa. – Det er greit at «det skal lønne seg å jobbe», men de laveste ytelsene må ikke være så lave at de gjør folk sykere, sier Strandmann.

Emmie Olivia Kristiansen

AAP dekker ikke behandlingene Christine trenger: – Myndighetene kan ikke skremme folk friske med lave stønader

Karina Veum ser tilbake på en tid da hun var ny i arbeidslivet og visste lite om rettighetene sine.

Karina Veum ser tilbake på en tid da hun var ny i arbeidslivet og visste lite om rettighetene sine.

Ida Bing

Karina var 18 år og ny i jobben da hun krasjet firmabilen. Så ga sjefen henne skylda

Profesjonsleder i FO, Hanne Glemmestad har selv vært Nav-leder. Hun sier det kan være ulik praksis fra sted til sted hvordan vedtak blir til. Hun vil ikke spekulere i hva som har skjedd i saken i Nav Indre Østfold.

Profesjonsleder i FO, Hanne Glemmestad har selv vært Nav-leder. Hun sier det kan være ulik praksis fra sted til sted hvordan vedtak blir til. Hun vil ikke spekulere i hva som har skjedd i saken i Nav Indre Østfold.

Hanna Skotheim

Advarer mot heksejakt på Nav-ansatt som ba klient kjøpe grill og drikke vann fra springen

EN RUNDE TIL: Linn Henriksen (32) har vært gjennom flere runder med arbeidsavklaring og arbeidspraksis, men Nav mener det ikke er nok. Legen hennes fraråder en ny runde med arbeidsutprøving. På tross av det fikk Linn tirsdag melding om å møte til oppstartssamtale for ny arbeidsavklaring på nokså kort varsel, dagen etter.

EN RUNDE TIL: Linn Henriksen (32) har vært gjennom flere runder med arbeidsavklaring og arbeidspraksis, men Nav mener det ikke er nok. Legen hennes fraråder en ny runde med arbeidsutprøving. På tross av det fikk Linn tirsdag melding om å møte til oppstartssamtale for ny arbeidsavklaring på nokså kort varsel, dagen etter.

Yngvil Mortensen

Mer enn ti år etter Linn kom inn i Nav-systemet, er hun ennå ikke ferdig avklart for jobb eller trygd

Rammeavtalen fra 2017 har en kategori for kjøretøy med høy verdi.

Rammeavtalen fra 2017 har en kategori for kjøretøy med høy verdi.

Tori Aarseth

Hvor havnet pengene da Aleris leide raske biler og eiendommer for titalls millioner? Nå etterforsker Økokrim

GODE PENSJONSNYHETER: Å få pensjon for all lønn betyr mye for mange arbeidstakere, spesielt for kvinner og lavtlønte.

GODE PENSJONSNYHETER: Å få pensjon for all lønn betyr mye for mange arbeidstakere, spesielt for kvinner og lavtlønte.

Martin Gutttormsen Slørdal

Regjeringen har vedtatt pensjon fra første krone. Se alle endringene her

Tri Nguyen Dinh

Mellomoppgjøret for 6.000 maskinførere er ferdig

I RETTEN: Renholder Grethe Beck bestrider oppsigelsen fra arbeidsgiveren ISS. Beck har Tourettes syndrom og trenger tilrettelegging fra arbeidsgiver for å kunne stå i jobb. Nå behandles søksmålet hennes i Borgarting lagmannsrett.

I RETTEN: Renholder Grethe Beck bestrider oppsigelsen fra arbeidsgiveren ISS. Beck har Tourettes syndrom og trenger tilrettelegging fra arbeidsgiver for å kunne stå i jobb. Nå behandles søksmålet hennes i Borgarting lagmannsrett.

Tri Nguyen Dinh

«Glemt» paragraf kan hjelpe renholderen Grethe og andre arbeidsfolk

LOVFESTA: Norge har ingen lovfesta minstelønn for alle arbeidstakarar, men på blant anna byggeplassar er minstelønna i tariffavtala såkalla allmenngjort.

LOVFESTA: Norge har ingen lovfesta minstelønn for alle arbeidstakarar, men på blant anna byggeplassar er minstelønna i tariffavtala såkalla allmenngjort.

Håvard Sæbø

Frå 1. juli: Her er den nye lovfesta minstelønna i ni bransjar

LIVSKVALITET: Håvard Stokke (28) opplever utmattelse og kognitive senvirkninger etter en koronainfeksjon i fjor høst.

LIVSKVALITET: Håvard Stokke (28) opplever utmattelse og kognitive senvirkninger etter en koronainfeksjon i fjor høst.

Ole Martin Wold

Åtte måneder etter at Håvard (28) ble syk av korona, er han fortsatt glemsk

Colourbox.com

«Firerbanden» overkjører regjeringen – gir 650 millioner kroner mer til pensjonistene

BEKYMRET: Matrosen Thomas Arnesen er redd Color Line taper i kampen med konkurrentene Fjordline og DFDS hvis dagens karanteneregler opprettholdes.

BEKYMRET: Matrosen Thomas Arnesen er redd Color Line taper i kampen med konkurrentene Fjordline og DFDS hvis dagens karanteneregler opprettholdes.

Privat

Om «danskefergen» frakter passasjerer fra Danmark må matrosen Thomas i 10-dagers karantene

Analyse:

GA SEG: Da partene i Unio-streiken valgte frivillig lønnsnemnd, ble det satt punktum for årets mellomoppgjør.

GA SEG: Da partene i Unio-streiken valgte frivillig lønnsnemnd, ble det satt punktum for årets mellomoppgjør.

Torgny Hasås

Derfor ble det streik på streik og mye uro i årets lønnsoppgjør. En oppsummering

Et flertall i bystyret i Oslo stemte for mistillit mot miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG). Dermed går hele byrådet av.

Et flertall i bystyret i Oslo stemte for mistillit mot miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG). Dermed går hele byrådet av.

Michael Brøndbo

Byrådet i Oslo går av etter mistillit mot Lan Marie Berg

Debatt

Renholderne skal feires med et standpunkt om at de er viktige, skriver artikkelforfatteren.

Renholderne skal feires med et standpunkt om at de er viktige, skriver artikkelforfatteren.

Ole Palmstrøm

«Vi er like mye verdt som andre arbeidere i andre bransjer», skriver Naemy Trandum Aasen

Frp-leder Sylvi Listhaug vil ikke svare hva partiet mener om LOs viktigste saker før stortingsvalget.

Frp-leder Sylvi Listhaug vil ikke svare hva partiet mener om LOs viktigste saker før stortingsvalget.

Jan-Erik Østlie

Sylvi Listhaug nekter å svare på hva partiet mener om LOs viktigste saker før valget

BYGGFAG: Lærling Liv Johansen Kalland seier ho fekk god informasjon om byggfag og andre yrkesfag på ungdomsskolen. Lærling Anna Aunaas og fagarbeidar Hanna Johansen fullførte andre utdanningsprogram før dei skjønte at byggfag var tingen.

BYGGFAG: Lærling Liv Johansen Kalland seier ho fekk god informasjon om byggfag og andre yrkesfag på ungdomsskolen. Lærling Anna Aunaas og fagarbeidar Hanna Johansen fullførte andre utdanningsprogram før dei skjønte at byggfag var tingen.

Tormod Ytrehus

No skal alle byggeplassar ha eigen damegarderobe: – Det gjer noko med trivselen, meiner tømrardamene

MOBILISERER: Jørn Eggum (til venstre) og Richard Storevik sier at Fellesforbundets handlingsplan er forpliktende, og at den vil bli oppdatert etter hvert som de høster flere erfaringer.

MOBILISERER: Jørn Eggum (til venstre) og Richard Storevik sier at Fellesforbundets handlingsplan er forpliktende, og at den vil bli oppdatert etter hvert som de høster flere erfaringer.

Eivind Senneset

Fellesforbundet ruster seg til kamp mot høyreekstreme: – Kan ikke sitte stille og se på, sier Jørn Eggum

KAN GLEDE SEG: Jonas Gahr Støre (Ap), Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Audun Lysbakken (SV) ønsker å danne regjering sammen. Nå gir svarene fra Fagforbundets medlemmer vind i seilene. Her fra partilederdebatten på TV2 i 2019.

KAN GLEDE SEG: Jonas Gahr Støre (Ap), Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Audun Lysbakken (SV) ønsker å danne regjering sammen. Nå gir svarene fra Fagforbundets medlemmer vind i seilene. Her fra partilederdebatten på TV2 i 2019.

Marit Hommedal / NTB

Disse partiene støtter Fagforbundets medlemmer før valget


Flere saker