JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sjømannsorganisasjonene er skuffet etter møte på Stortinget

Fastlåse fronter, men det blir nedsatt et partssammensatt utvalg.
NEDSTEMT: Representantforslaget fra Ap, SV og Sp ble nedstemt på Stortinget 21. april.

NEDSTEMT: Representantforslaget fra Ap, SV og Sp ble nedstemt på Stortinget 21. april.

Ole Palmstrøm

omar.jorgensen@sjooff.no

Saken om norske lønns- og arbeidsvilkår i norske farvann og på norsk sokkel ble diskutert i Stortinget tirsdag 21. april. Bakgrunnen var et representantforslag fra stortingsrepresentantene Terje Aasland (Ap), Geir Pollestad (Sp) og Torgeir Knag Fylkesnes (SV). Deres forslag ble nedstemt.

Frp avgjorde

Det ble avgitt innstilling i næringskomiteen på Stortinget like før påske. Forslaget som lå på bordet omhandlet et partssammensatt utvalg som skulle se på hvordan man skal innføre norske lønns- og arbeidsvilkår også til sjøs.

Fremskrittspartiet hadde på forhånd klargjort at de ikke støttet forslaget med et slikt bundet mandag og dette preget også debatten på Stortinget tirsdag.

– Skipsfart er en internasjonal næring og krav om norske lønns- og arbeidsvilkår kan medføre økte lønnskostnader og tap av norske arbeidsplasser, sa Morten Ørsal Johansen, Frp. Partifelle og saksordfører Bengt Rune Strifeldt gikk langt i å si at også de ønsket norske lønns- og arbeidsvilkår – forutsatt at det ikke går på bekostning av norske sjøfolk.

– Frp svikter sjøfolk

Resultatet viser at norske sjøfolk ikke kan stole på Frp, mener Næringskomiteens leder Geir Pollestad (Sp).

– Når handlingsrommet er klargjort setter FrP seg på ny på bakbeina. Senterpartiet forstår at den maritime næringen er avhengig av norske sjøfolk. Vi forstår også at vi trenger norske rederier. Derfor har alltid Senterpartiet vært opptatt av å finne balansen. Vi vil ha en rederinæring med mest mulig norsk ståsted og som bidrar til det norske samfunnet og sine lokalsamfunn. Vi tror at et krav om norske lønns- og arbeidsvilkår, gjennomført på en god måte, vil være en styrke også for norske redere og norsk verdiskaping, sier Pollestad.

UENIGE: Geir Pollestad (foran) er uenig med Morten Ørsal Johansen (midten) og Bengt Rune Strifeldt.

UENIGE: Geir Pollestad (foran) er uenig med Morten Ørsal Johansen (midten) og Bengt Rune Strifeldt.

Tri Nguyen Dinh

Norsk lønn på land – norsk lønn til sjøs

– Det er en vesentlig forskjell på vårt forslag og flertallets. Vårt forslag vil sikre at regjeringen får et konkret oppdrag om å innføre norske lønns- og arbeidsvilkår, sa Terje Aasland, Ap.

- Det er grunnleggende for oss at det skal være norske lønns- og arbeidsvilkår enten det er i industrien, på byggeplassen, på rigg eller om bord i en båt, fortsatte Aasland.

Mindretallet argumenterte for at det haster med å sette krav til norsk lønn til sjøs fordi sosial dumping er utbredt.

– Arbeidsforholdene til sjøs er langt dårligere enn for mange på land, og den kontrasten er jo helt ulogisk. Arbeidsfolk i Norge skal ha de samme rettighetene, uavhengig av hvor de jobber, sier Arne Nævra (Sv) til Maritim Logg.

Nævra mener mange arbeidere i sjøfarten ikke kan ta del i det norske samfunnet på grunn av dårlig lønn og andre forhold.

– Det er rett og slett snakk om sosial dumping til havs, og det er trist at ikke flertallet på Stortinget vil gjøre noe med dette.

BETYDELIG FORSKJELL: Terje Aasland er skuffet. Han mener det nye mandatet som ble stemt fram er for utydelig.

BETYDELIG FORSKJELL: Terje Aasland er skuffet. Han mener det nye mandatet som ble stemt fram er for utydelig.

Jan Erik Østlie

Maritim melding til høsten

Regjeringen har varslet at den skal legge fram en maritim melding til høsten.

Næringsminister Iselin Nybø (V) uttalte gjentatte gang under debatten at de ikke har tatt stilling til saken ennå i påvente av den nevnte maritime meldingen.

Med regjeringspartienes og Frps stemmer ble dette flertallsvedtaket til slutt fattet: «Stortinget ber regjeringen nedsette et partssammensatt utvalg for å vurdere tiltak som kan styrke norsk maritim kompetanse, sikre norske sjøfolk på norske skip og sikre norske rederiers konkurransekraft».

Ordlyden til forslaget som fikk stemmer fra Ap, SV, SP, Miljøpartiet De Grønne og Rødt: «Stortinget ber regjeringen nedsette et partssammensatt utvalg som skal foreslå lovendringer og ordninger for å gjennomføre norske lønns- og arbeidsvilkår for den skipsfarten som foregår i norske farvann og på norsk sokkel. Utvalgets forslag skal fremlegges i den varslede stortingsmeldingen om maritim næring».

ULOGISK: Arne Nævra (Sv) mener det er uakseptabelt og ulogisk at loven skal være annerledes for sjøfolk.

ULOGISK: Arne Nævra (Sv) mener det er uakseptabelt og ulogisk at loven skal være annerledes for sjøfolk.

Helge Birkelund

Sjømannsforbundet skuffet

– Jeg er skuffet men ikke overrasket over at Fremskrittspartiet dannet flertall for et forslag som ikke sikrer norske vilkår i norske farvann. Dette synligjør at det kun vil være et regjeringsskifte som kan få denne reguleringen på plass. Jeg regner med at alle som er opptatt av denne saken har merket seg dette, sier forbundsleder Johnny Hansen i Norsk Sjømannsforbund.

Setter sin lit til utvalg

– Som tidligere signalisert fremmet Fremskrittspartiet et eget forslag som fjernet mandatet, men beholdt kravet om et partssammensatt utvalg. Norsk Sjøoffisersforbund skulle selvfølgelig gjerne sett at utvalget beholdt sitt mandat, slik at vi endelig kunne fått på plass norske lønns- og arbeidsvilkår i norske farvann. Slik gikk det ikke, da regjeringspartiene stemte for Fremskrittspartiets forslag, sier administrerende direktør Hans Sande i Norsk Sjøoffisersforbund, og fortsetter:

– Norsk Sjøoffisersforbund er skuffet over at det gode mandatet har blitt fjernet fra forslaget. Vi skulle gjerne hatt det inn. Vi er likevel glade for at det i det minste nå kommer et partssammensatt utvalg, noe som har vært hovedkravet i lang tid. Dette betyr at vi er ett steg nærmere enn seier, selv om steget ikke var like stort som vi hadde håpet på.

Når utvalget nå blir nedsatt akter Norsk Sjøoffisersforbund å ta med seg all sin ekspertise, alle utredninger, tallmateriale og lovforslag som har kommet, og kjempe videre. Vårt mål vil være at utvalgets anbefaling til slutt blir at en innføring av norske lønns- og arbeidsvilkår er den beste måten å sikre viktig erfaringsbasert kompetanse for fremtiden. Dette er en kamp vi skal vinne, sier Sande.

- Skivebom

- Stortinget stemte i går ned forslaget om å nedsette er partssammensatt utvalg for å se på gjennomføringen av norske lønns- og arbeidsvilkår på norsk sokkel og i norske farvann. Isteden vedtok de å nedsette et partssammensatt utvalg med et langt mer uklart mandat. Dette er skivebom, og har lite med vårt krav om like konkurransemuligheter og tilgangen til arbeidsplassene på norsk sokkel og i norske farvann å gjøre, sier Administrerende direktør Hege-Merethe Bengtsson i Det norske maskinistforbund

- Utvalgets mandat er formulert slik at dette gjelder norske sjøfolk på norske skip. Vårt krav er ikke et lønnskrav, men et krav om tilgangen til arbeidsplassene og like konkurransevilkår for alle arbeidstakerne på norsk sokkel og i norske farvann. Uavhengig av flagg og eierskap. Kun ved å kreve norske lønns- og arbeidsvilkår på norsk sokkel og i norske farvann kan dette oppnås, sier Bengtsson.

SKUFFET: Johnny Hansen (NSF), Hans Sande (NSOF) og Hege-Merethe Bengtsson (DNMF) er skuffet etter avstemningen på Stortinget.

SKUFFET: Johnny Hansen (NSF), Hans Sande (NSOF) og Hege-Merethe Bengtsson (DNMF) er skuffet etter avstemningen på Stortinget.

Jogvan H. Gardar

Hun understreker at Dnmf har gjennom hele prosessen har vært tydelige på at dersom en skal drive næring i Norge, på norsk sokkel og i norske farvann, skal dette gi avkastning i form av arbeidsplasser også for norsk bosatte sjøfolk. Det har aldri vært hensikten at kravet kun skal sikre konkurransekraften til norske sjøfolk om bord på norske skip. Poenget har vært at sjøfolk bosatt i Norge skal kunne konkurrere om arbeidsplassene på norsk sokkel og i norske farvann på like vilkår som alle andre.

-Handlingsrommet og konsekvensene ved å innføre norske lønns- og arbeidsvilkår på norsk sokkel er godt utredet. Dessverre ser det ikke ut som Stortingsflertallet ved Høyre, Frp, Venstre og KrF fikk det svaret de ønsket seg, og foretar her en unnamanøver. Det krever gjennomføringsevne, og det har flertallet med dette vist at de ikke er i stand til, sier Bengtsson.

Dette er en sak fra

Vi skriver om sjøfolk, havfiskere, maritime ledere og ansatte i maritime yrker.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse