Kristian Magnus, Preben, Julian, Ada, Ingeborg og Melina synes den nye utstillingen på Norsk Maritimt Museum er kjempefin, og spillstasjonene er ekstra morsomme.
Christine Skårberg Dahl
Topp moderne 100-åring
Det skjer spennende ting på Norsk Maritimt Museum i år. Jubilanten har endret seg totalt og går inn i de neste 100 år i interaktiv tilstand.
christine.skarberg@lomedia.no
I anledning 100-årsjubileum til Norsk Maritim Museum, skjer det en voldsom ansiktsløftning inne i utstillingslokalet. I begynnelsen av april åpnet en splitter ny utstilling med navn «Norge er havet». Utstillingen markerer den nye epoken i museets eksistens. Den formelle åpningen skjedde 3. april, der både Hans Majestet Kong Harald, ordfører i Oslo Fabian Stang og Næringsminister Monica Mæland var invitert.
Den nye utstillingen «Norge er havet» skal fenge både unge som gamle, men særlig barn og ungdom. Den store forskjellen med denne utstillingen er at den er interaktiv, med en rekke digitale spillstasjoner. Dette håper ledelsen ved museet skal vekke interesse.
– Vårt mål er at denne utstillingen skal være så interessant og unik, samt vekke så mye oppsikt slik at flere kommer og besøker oss, sier nestleder ved Norsk Maritimt Museum, Eyvind Bagle.
Utdatert utstilling
Norsk Maritimt Museum har hatt lokalene på Bygdøy siden 1958. Det er 40 år siden Kong Olav åpnet den utstillingen som har stått frem til nå. Det var tydelig at en fornyelse var nødvendig. Planleggingen av å få en ny og moderne utstilling på plass startet i 2009. Målsetningen var å bli ferdig til 100-årsjubileet. Men å bygge om en utstilling koster.
– Vi er et museum som mottar meget beskjeden statlig driftstøtte, sett i forhold til større institusjoner som for eksempel Teknisk Museum og Norsk Folkemuseum. Oslo kommune har vært en meget god støttespiller økonomisk, men det er klart at det er næringen selv som har vært den viktigste bidragsyteren i å gjøre fornyelsen mulig, opplyser Bagle.
For dette har vært et gedigent spleiselag. Sammen med sjøfartsnæringen og Oslo kommune har museet reist over 40 millioner kroner for å få bygget den nye og moderne utstillingen.
«Norge er havet» er den første av to store utstillinger som åpner i år. I september åpner utstillingen «Til sjøs». Til den utstillingen håper museets ledelse at alle de tre sjømannsorganisasjonene også vil være med å bidra.
Før det skal imidlertid «Norge er havet» virkelig få blest.
– Det har vært en veldig spennende prosess. Vi har fått utstillingen slik vi vil ha den. Med «Norge er havet» har vi samarbeidet med selskapet Expology. Selskapet har utviklet spillstasjonene etter våre ønsker. Her kan besøkende lære betydningen av norsk sjøfart gjennom å være interaktive, forklarer Bagle.
Spillene er også blitt godt testet i forkant. Skoleklasser har vært innom og prøvd dem ut. Bagle kan opplyse at det har vært en suksess.
Bevisstgjøre
Den nye interaktive utstillingen skal også være med på bevisstgjøre skoleungdommen på hvilken enorm betydning norsk sjøfart har hatt for landet vårt gjennom historien. Selv om utstillingen er topp moderne, er ikke historien på noen måte utelatt. Det er ikke mulig for å kunne forstå dagens maritime næring. For Norge er havet. Sjøen har vært en av de viktigste arbeidsplassene i landet. Dette har gjort at vi er blant de mest innovative på utviklingen av skip og maritimt utstyr.
– Med denne utstillingen ønsker vi også å lære unge om det maritime livet, fra rederiet til dem som jobber der ute på skipene. Med spillet «Sjøens motorvei» kan opptil fire spille sammen. Målet er å få fraktet last fra et eller annet sted på kloden til Drammen på et gitt antall dager. Underveis blir de pålagt mange oppgaver som kan gå utover økonomi, tid og miljø. De kan også bli utsatt for risiko som uvær eller pirater underveis. Under hele seilasen må de hele tiden ta valg i forhold til den beste løsningen for å vinne spillet til slutt, sier Bagle.
Maritim retning?
Utstillingen kan kanskje også være det første steget for mange unge å velge en maritim utdannelse i fremtiden.
– Den viser i hvert fall de unge hvilke mange muligheter den maritime næringen har. Responsen så langt er at de synes det er morsomt og spennende, sier Bagle.
Da Maritim Logg var til stede er 8.-skoletrinn fra Oppsal skole i Oslo på besøk. En av elevene, Melina Ek, er imponert.
– Jeg synes utstillingen er veldig fin og lærerik. Jeg visste ikke at Norge var en så stor sjøfartsnasjon, men det ser vi jo her. Spillene er spennende, men jeg synes at modellene av de ulike båtene er fine også, sier Melina.
Det er første gang hun er på museet.
– Det er veldig fint her. Et morsomt museum å besøke er det også, sier hun.
Og ungdommene fra Oppsal ser ut til å ha det gøy. Etter lunsjpausen er det plutselig lange køer ved de ulike spillstasjonene. Det er i tråd med hva museumsledelsen så for seg da de begynte å planlegge utstillingen for fem år siden.
– Ja, vi er veldig fornøyde. Så langt er den blitt godt mottatt sier Bagle.
I fjor kunne museet vise til rundt 85 000 besøkende. Nå håper Bagle at dette tallet vil øke.
– Om ikke akkurat i år, har vi som mål og nå 150 000 besøkende i året. Det målet er langt fra uoppnåelig, særlig nå som vi fornyer hele utstillingen vår, og åpner enda en ny til høsten, avslutter han.
Norsk Maritime Museum
Tidligere Norsk Sjøfartsmuseum (endret navn til Norsk Maritime Museum i 2010).
Stiftet i 1914 i forbindelse med Jubileumsutstillingen for grunnloven på Frogner i mai samme år.
Museet overtok sjøfatsrelaterte utstillingsobjekter på denne jubileumsutstillingen.
Museet flyttet inn i lokaler på Norsk Folkemuseum i 1929.
I 1958 flyttet de inn i lokalene de disponerer i dag på Bygdøy.
Hovedmål: å være en landsdekkende institusjon som skal skape kunnskap om norsk sjøfart og virksomhet
knyttet til denne.
Belyser den maritime betydningen for norsk kulturell, sosial og økonomisk utvikling.
Feirer 100-årsjubileum i år med åpning av to nye utstillinger: «Norge er havet» og «Til Sjøs».
Ønsker å bli et museum for mer enn bare sjøfolk. De nye utstillingene er særlig rettet mot barn, unge og
familier, samt turister
Kilde: Norsk Maritimt Museum og Wikipedia
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.
Ole Palmstrøm
Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.
Brian Cliff Olguin
Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn
For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.
Leif Martin Kirknes
Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.
LO Stat
Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere
Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.
Emmie Olivia Kristiansen
Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar
Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.
Leif Martin Kirknes
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.
Håvard Sæbø
Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her
Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.
Sissel M. Rasmussen
Vekter Knut-Johannes er provosert: Om NHO får gjennomslag, vil han henge enda mer etter på lønn
Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)
colourbox.com
Har du krav på gratis tannbehandling uten å vite det? Sjekk lista
Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.
Alf Ragnar Olsen
Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere
LO Media
Fagbevegelsen er samstemt: SV må med i en ny rødgrønn regjering
Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.
Helge Rønning Birkelund
Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker
– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.
Øyvind Aukrust
Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen
Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.
Erlend Angelo