JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vurderer arrest og boikott

Reder i Henningsen Transport & Guiding overholdt ikke fristen Norsk Sjømannsforbund satte i dag tidlig. Forbundet har ikke mottatt dokumentasjon på at det filippinske mannskapet ombord «Langøysund» får utbetalt hyre etter norske lønns- og arbeidsvilkår. Nå vurderer Norsk Sjømannsforbund tiltak.
Inspektører fra Norsk Sjømannsforbund Jeanette Gutierrez-Lorentzen og Jahn Cato Bakken i samtale med kapteinen på båten «Billefjord» som forbundet vil varsle boikott av.

Inspektører fra Norsk Sjømannsforbund Jeanette Gutierrez-Lorentzen og Jahn Cato Bakken i samtale med kapteinen på båten «Billefjord» som forbundet vil varsle boikott av.

Christine Skårberg Dahl

csd@lomedia.no

De siste dagene har inspektører fra Norsk Sjømannsforbund vært i Longyearbyen på besøk. På tirsdag besøkte de fartøyet «Langøysund» der de fikk en bekreftelse på at mannskapet fremdeles går på filippinske hyrekontrakter, til tross for at det ble undertegnet lovlige norske kontrakter i april.

I går besøkte inspektørene «Billefjord» der kapteinen bekreftet at mannskapet går på filippinske kontrakter. Disse kontraktene er ulovlige når båten er NOR-registeret.

Varsler boikott

Reder i Henningsens Transport & Guiding, Stig Henningsen, opplyste ovenfor inspektørene at alt var i skjønneste orden med kontraktene på «Langøysund». I går sendte Sjømannsforbundet ut et krav om at Henningsen skulle oversende all dokumentasjon på hyreutbetalinger innen klokka ni i dag tidlig. Denne dokumentasjonen var ikke kommet inspektørene i hende da fristen gikk ut. Nestleder i Norsk Sjømannsforbund, Johnny Hansen, varsler nå tiltak.

– Vi har gitt en frist. Denne har Henningsen ikke overholdt. Vi kommer nå, sammen med vår advokat, til å varsle boikott på «Billefjord» og arrest på «Langøysund», inntil mannskapet får utbetalt det de har krav på, slår Hansen fast.

Ifølge Svalbardposten og TV2 har Henningsen uttalt at han ikke kommer til å oversende den dokumentasjonen som Sjømannsforbundet har bedt om å få tilsendt.

Ulovlig

Hansen sier at hvis det filippinske mannskapet er kvalifisert og fartøyet er godkjent, er det ikke noe problem at de seiler i farvannet rundt Svalbard, bare de får hyre etter norske lønns- og arbeidsvilkår. Det er når lønningene dumpes og det blir drevet rovdrift på utenlands mannskap at det må reageres.

– Det ville være en katastrofe for norske sjøfolk om slike rederier skal få fortsette å underbetale mannskap. De vil være umulig for NOR-registrerte båter med lovlige lønns- og arbeidsvilkår å konkurrere med dem, sier Hansen.

I følge forbundets advokat i denne saken, Sigmund Berg, vil en arrest av «Langøysund» kunne skje raskt, så fort han har fått inn den nødvendige dokumentasjonen fra forbundet. En boikott må varsles og vil kunne iverksettes etter en uke.

Les også:

Sosial dumping på norske skip (25.06.2014)

Dette er en sak fra

Vi skriver om sjøfolk, havfiskere, maritime ledere og ansatte i maritime yrker.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

Les også:

Sosial dumping på norske skip (25.06.2014)