JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Med ledighetstrygd til Madeira

Arbeidsløse kan reise til Madeira eller andre varme steder og samtidig beholde dagpengene i tre måneder. Nye EU-regler åpner for opphold i utlandet i et halvt år på samme betingelser.

Retten til å søke arbeid mens en oppholder seg i andre godkjente land er lite kjent og dermed lite brukt selv om bestemmelsene ble vedtatt inntatt i EØS sitt regelverk allerede i 1992. I

Unntaksbestemmelser fins

– Du har ikke rett til dagpenger de dagene du har ferie, fordi det er et krav at man skal være reell arbeidssøker når man mottar dagpenger, ifølge NAV.

Om arbeidsledige og ferie

Mottar du dagpenger i mer enn åtte uker i løpet av et kalenderår, vil du ha krav på ferietillegg. Disse utbetales i januar/februar påfølgende år, uavhengig av om du har avviklet ferie eller om dagpengeperioden er avsluttet på dette tidspunktet. Ferietillegget utgjør 9,5 prosent av brutto anviste dagpenger forutgående år.

Tilgjengelig og aktiv

– Det avgjørende for retten til dagpenger er ikke hvor man oppholder seg, men hvorvidt man er tilgjengelig og aktiv i forhold til jobbsøkeraktiviteter. Dette innebærer at det ikke er noen krav til at man skal oppholde seg hjemme for å ha rett på dagpenger. Man kan eksempelvis reise på hytta eller annet sted innen Norge og likevel kunne heve dagpenger dersom man er tilgjengelig for arbeid, tiltak og NAV på kort varsel, samt bedriver aktiv jobbsøkeraktiviteter.

Det er imidlertid et krav for å motta dagpenger at man oppholder seg i Norge, udnerstreker NAV på sine nettsider, som ofte er det første stedet man oppsøker ved ledighet. Der står det klart og tydelig at man oppholder seg i landet. Unntaksbestemmelsene er nedfelt på et helt annet sted.

Om å søke jobb fra utlandet

Ingen regel uten unntak

Arbeidsledig med bosted i Norge kan beholde dagpengene eller attføringspengene i påvente av arbeid mens en oppholder seg og søker jobb i annet land Lenke

– Bakgrunnen for at EU åpner for at arbeidsløse kan søke jobb i et annet land er den økte arbeidsledigheten, forteller LOs distriktssekretær i Brussel, Knut Arne Sanden.

– Ut fra nåværende bestemmelser opphører denne retten etter tre måneders opphold, men skal forlenges til seks måneder med bibehold av dagpengene fra 1. mars neste år. Årsaken til at så få benytter seg av denne muligheten, er at den er lite kjent, forklarer Knut Arne Sanden.

Få dansker kjenner reglene

Ifølge det danske Arbejdsdirektoratet hadde 387 ledige dansker benyttet seg av muligheten fram til utgangen av juni. I fjor benyttet 630 seg av samme mulighet.

Knut Arne Sanden er ikke kjent med at regelverket er utsatt for kritikk i EU-landene selv om noen nok mener at seks måneder under stekende sol og med nærhet til asurblått hav neppe stimulerer til aktiv jobbsøking.

Både norske og danske arbeidsløse som oppebærer dagpenger eller ledighetstrygd skal være reelle arbeidssøkere og stå til disposisjon for arbeidskontoret, men dette er ikke til hinder for at ledige med tillatelse til opphold i utlandet melder seg for den lokale arbeidsformidlingen. Det kan de gjøre i seks måneder når de nye EU-reglene trer i kraft 1. mars neste år. Ledighetstrygden utbetales eksempelvis av det stedlige arbeidskontoret.

På jakt etter jobb i EU

Hensikten med utvidelsen er at det skal bli enklere å bevege seg fritt mellom EU-landene på akt etter jobb. Mens nordmenn mister dagpenger i den tid de er på ferie, forteller det danske nettstedet www.avisen.dk. i detalj om mulighetene danske arbeidsløse med dagpenger har til sol og varme gjennom tre, snart seks måneder.

Les artikkelen i den danske nettavisen.

48 land venter

Under overskriften ”Tag til Martinique på dagpenge” gjengir den delvis LO-eide nettavisa også en oversikt over hvilke land, som kan være aktuelle, som alle EU/EØS-landene, det vil si 31 land. I tillegg kommer 17 land som Azorene, Madeira, Kanarieøyene og Martinique. Derimot kan dansken ikke reise til Falklandsøyene, den tyrkiske delen av Kypros (Tyrkia er ikke med i EU) eller Fijiøyene med tilsvarende godtgjørelse.

Annonse
Annonse