JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

6-timersdagen

Forkortet arbeidsdag bør være et høyst realistisk mål om arbeidstakerne sjøl vil.

Kristin Margrethe Johansen

jan.erik@lomedia.no

Arbeidsledigheten er stor i Europa. Likevel jobber de av oss som har arbeid mer enn noensinne. Et stort paradoks. Spørsmålet er: Fins det noen grunner for ikke å reise kampen for 6-timersdagen nå?

Det går ikke i ei krisetid, sier motstanderne og skeptikerne – også kalt arbeidsgiverne. Da minner jeg om at Kelloggs innførte 6-timersdagen i 1930, midt i den største økonomiske depresjonen den vestlige verden har opplevd. Ordningen varte til 1985.

Der det er politisk vilje, er det meste gjennomførbart.

Ifølge Roar Eilertsen i De Facto har vi fra 2001 til 2011 hatt den sterkest reallønnsøkningen i Norge noensinne. 30 prosent. Den samme økningen har eierinntektene hatt. 30 prosent.

I 2014 får vi nesten daglige rapporter om at landets bedrifter og banker går så det suser. Fins det noen som mener vi ikke har god råd i dette landet?

Spørsmålet er enkelt – ja, på grensen til det naive: Hvorfor kan vi ikke ta ut en del av denne veksten i forkortet arbeidstid?

For å si det på fagbevegelsk: Vil arbeidstakerorganisasjonene det? Saken må fremmes som krav til arbeidsgiverne – som en del av tariffoppgjøret.

Konferansen «Kvinner på tvers» som gikk av stabelen for tjuende gang i helga, viet hele lørdagen til å debattere 6-timersdagen. Det var få her – om noen – som ikke ønsker at for eksempel LO trykker sterkere på for å realisere 6-timersdagen.

Men bakom hører vi det taktfaste refrenget i LO-sangen, et refreng som går sånn: 6-timersdagen kan sette arbeidsplasser i fare.

Men la oss se på fordelene, argumenter jeg har lånt av Fagforbundets nestleder Sissel M. Skoghaug. Med 6-timersdagen blir det mindre behov for deltidsarbeid, det er bra for helse og rekreasjon og et ubestridt gode for miljø, sinn og samfunn.

Kan vi fortsette å øke forbruket vårt? Og hva mer skal vi kjøpe? Som Ole Paus så snedig har sagt det: I Norge har vi alt, og det er snart også det eneste vi har.

Hva er det som gjør oss lykkelige?

6-timersdagen er ett av de viktigste likestillingskravene i vår tid, mener Skoghaug. Det er sikkert riktig. Samtidig er det som da 8-timersdagen ble innført i 1919 et sterkt verktøy i kampen for at arbeidstakerne skal få større råderett over sin egen arbeidstid. Sånn sett er det mer enn kvinnekamp, det er klassekamp også.

I april i år sendte NRK en brennpunkt-dokumentar som la gode argumenter for 6-timersdagen på bordet. En liten bevegelse knapt merkbar på Richters skala kunne merkes i de øverste etasjene i LO-bygget på Youngstorget en dag eller to etterpå. Deretter ble det like stille som på et bibliotek.

La meg minne om at ved Tine Heimdal ble 6-timersdagen innført som et prøveprosjekt i 2007. Prosjektet ble så vellykket at ordningen i dag er blitt permanent.

En liten bevegelse knapt merkbar på Richters skala kunne merkes i de øverste etasjene i LO-bygget på Youngstorget en dag eller to etterpå. Deretter ble det like stille som på et bibliotek.

Annonse
Annonse