JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidskriminalitet – no’ svineri!

Kampen mot arbeidslivskriminalitet handler også om solidaritet.

Kristin Margrethe Johansen

jan.erik@lomedia.no

Arbeidslivskriminalitet må bekjempes, men hva må gjøres?

Er strengere straffer veien å gå? Bør de redelige som følger arbeids- og samfunnslivets spilleregler premieres under mottoet «det skal lønne seg å være ærlig»? Bør tilsynsmyndigheter som Arbeidstilsynet og Petroleumstilsynet styrkes? Bør de få videre fullmakter? Hva skal og kan politiet og skattemyndighetene gjøre? Og hva med holdningsendringer og generell forebygging av politisk og moralsk karakter: Juks er fanteri!

Virkemidlene og mulighetene er mange. Hvilke som skal, kan og må brukes er det ikke full enighet om. Hva kan LOs tillitsvalgte gjøre for å bekjempe arbeidslivskriminaliteten spurte jeg for ei drøy uke siden LO-leder Gerd Kristiansen om. De tillitsvalgte gjør allerede mye, svarte hun – uten å mene at de ikke kan gjøre enda mer. Det kan vi alltid. Alle sammen.

Og LOs tillitsvalgte gjør mer. At de er vaktbikkjer på utallige arbeidsplasser er veldig bra og noe de absolutt bør fortsette med. For arbeidslivskriminalitet er ikke bra for noen – det er noe av det mest usolidariske du kan bedrive på en arbeidsplass. Det er en virksomhet utenfor det avtalte regelverket, det er kort og godt no’ svineri.

Skjer utnytting av arbeidskraft på arbeidsplassen din, enten det er snakk om lønn eller andre arbeidsforhold, skal du verken som tillitsvalgt eller kollega aldri nøle med å si fra. Koste hva det koste vil. Det er dette som er solidaritet – alt annet er svik av gode kolleger. Vi har, som LO-lederen mer enn antyder, god dokumentasjon på at sånne tillitsvalgte, sånne arbeidstakere, sånne LO-medlemmer, fins det mange av.

Et annet aspekt som ikke skal undervurderes i kampen mot sosial dumping, er at flere og flere bransjer innen ulike LO-forbund stiller krav om allmenngjøring av tariffavtaler i sine tariffoppgjør. Motparten får gåsehud og en del rykninger i forhandlingsfjeset av slikt, men det det nytter. I natt fikk NNN og fiskeindustrien arbeidsgivermotparten sin med på en positiv innstilling til allmenngjøring i bransjen.

Allmenngjøring er antagelig et godt verktøy for å motvirke arbeidskriminalitet som sosial dumping. Og det er solidaritet i praksis. Noe vårt samfunn så sårt savner i våre dager.

Hvis bare fagbevegelsen og LO også kunne lytte litt mer til sosiolog Ottar Brox’ refleksjoner rundt arbeidskraftimport, så har vi kommet et langt stykke videre.

Brox er ikke prinsipielt imot arbeidskraftinnvandring – han påpeker bare at arbeidsgiverne generelt sett primært er interessert i arbeidsinnvandrere om de kan tjene penger på dem. Og om arbeidsinnvandrerne er villige til å ta de drittjobbene etniske nordmenn av ulike grunner ikke lenger vil ha. En av grunnene er lav status og dårlig lønn.

Allmenngjøring er antagelig et godt verktøy for å motvirke arbeidskriminalitet som sosial dumping.

Annonse

Flere saker

Annonse