JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatten om pensjon:

Brikkene faller på plass i tariffoppgjøret

LOs inntektspolitiske utvalg møttes i London i forrige uke. Der var det stor uenighet. Uenigheten finnes fortsatt, men nå faller brikkene på plass

Dorthe Karlsen

torgny@lomedia.no

Rett før utvalget dro, hadde først Fellesforbundet og Norsk Industri og så HK og Virke lagt fram sin utredninger om tjenestepensjon. Utredningene pekte i hver sin retning.

Slik lager LO kravene til lønnsoppgjøret

Det har lenge vært varslet at tariffoppgjøret 2016 skal bli et pensjonsoppgjør. På konferanser og landsmøter har det blitt slått fast:

• Tjenestepensjonen skal tariffestes

• Nivået skal heves

• Det skal bli brede kollektive ordninger som er billigere enn individuelle

• Det skal innføres en ny pensjonsmodell kalt hybridmodellen

Ingen av disse kravene er oppfylt i de to utredningene gjort for Fellesforbundet og Norsk Industri, og utført av konsulentselskapene Deloitte og Gabler.

Det gjorde derimot utredningen som HK og Virke hadde bestilt fra Fafo.

Bakteppet

Dette var bakteppet for møtet i London, og leder i Fellesforbundet fikk så å si ingen støtte fra de andre i inntektspolitisk utvalg. Utvalget består av de tre på LO-toppen, ti forbundsledere og leder i LO Stat. Den eneste som ikke avviste Fellesforbundets forslag, var Leif Sande fra Industri Energi.

• Følg oss på Facebook og Twitter

Fellesforbundet og Norsk Industri er motparter i frontfaget. Det innebærer at de legger rammer og føringer for resten av oppgjøret. Mange rundt bordet i London opplevde det som at Fellesforbundet kuppet diskusjonen om tjenestepensjon i LO, og kjørte et sololøp.

Oppslutningen om frontfagsmodellen forutsetter at de som kommer etter i hovedsak er fornøyd med resultatet. At de i hvert fall har en følelse av at deres argumenter blir lyttet til. Et løp fra Fellesforbundets side hvor de andre føler seg overkjørt, kan rokke ved hele frontfagsmodellen.

Utviklingen i Sverige

En skal ikke lenger enn til Sverige for å se hvordan det kan gå. Sveriges statsminister Stefan Löfven sørget, mens han var leder for fagforbundet IF Metal, å sprenge samordningen av lønnsdannelsen i LO i Sverige. Han var ikke villig til å lytte til andre LO-forbund og dermed mistet LO hele sin funksjon ved tarifforhandlingene. Det kan bli et stort problem for Sverige når de ulike forbundene kjører sine egne tariffstrategier.

Frontfagsmodellen er LOs juvel. Det er her LO virkelig får vist sin funksjon som en av samfunnets viktigste pilarer. Samordnet lønnsdannelse er et av Norges største konkurransefortrinn, er det ettertrykkelig slått fast i Folkets Hus' øverste etasjer.

LO vedtar kravene til tariffoppgjøret på representantskapsmøte 23. februar. Et viktig spørsmål er oppgjørsform. Men det har Fellesforbundet allerede avgjort. Forbundet har bestemt at det skal bli et forbundsvist oppgjør.

HK, EL & IT Forbundet og Arbeidsmandsforbundet har krevd et samordnet oppgjør. De vil være med å påvirke i pensjonsspørsmålet. NNN har også ment dette selv om vedtaket ikke formelt er fattet.

«Første gang for alt»

Inntektspolitisk utvalg skal møtes to ganger til før kravene blir presentert for LOs sekretariat og så dagen etterpå representantskapet. Det har aldri skjedd før at Fellesforbundet har blitt overkjørt i disse organene. Men som en forbundsleder har uttrykt det i forbindelse med årets tariffoppgjør: «Det er en første gang for alt».

Kravene som Fellesforbundet vedtok tirsdag er at tjenestepensjonen skal tariffestes og at gulvet i dagens ordning skal fjernes. I tillegg mener forbundet at det skal være mulig å etablere brede ordninger. Hvis dette er riktig, vil tre av fire krav være oppfylt. Der det er uoverensstemmelse, er i valget av pensjonssystem. Fellesforbundet vil ha en innskuddsbasert ordning, mens mange i LO og LO-forbundene mener at hybridmodellen er framtidas ordning.

De føler seg kuppet av Fellesforbundet.

Har andre metoder

Onsdag kom Leif Sande med et helhjertet forsvar for Fellesforbundets krav. Sandes kraft viser at her er det lang vei fram for dem som er uenige.

STØTTER FELLESFORBUNDET: Forbundsleder i Industri Energi, Leif Sande, støtter forslaget til tjenestepensjon i privat sektor som Norsk Industri og Fellesforbundet har lagt fram etter et felles utvalgsarbeid.

STØTTER FELLESFORBUNDET: Forbundsleder i Industri Energi, Leif Sande, støtter forslaget til tjenestepensjon i privat sektor som Norsk Industri og Fellesforbundet har lagt fram etter et felles utvalgsarbeid.

Per Thime

Forbundene i offentlig sektor pleier ikke å blande seg inn i oppgjørsform i privat. Når Fellesforbundet, Industri Energi og Transportarbeiderforbundet er for et forbundsvist oppgjør, kommer det til å bli det.

Men det finnes metoder for å fremme sitt syn.

Bakgrunnen for utredningene til Fellesforbundet og Norsk Industri var oppgjøret i 2014. Da kom Fellesforbundet med mandat fra LO-fellesskapet om å forhandle pensjon. Resultatet av dette var en protokoll som igjen førte til de to utredningene.

En mulig løsning for mindretallet er å forsøke å fjerne pensjon fra vedtaket i representantskapet slik at Fellesforbundet bare vil forhandle for seg selv og ikke binde opp de andre.

Uansett vil Fellesforbundets framgangsmåte ved årets oppgjør føre til økt diskusjon om frontfaget.

Annonse
Annonse