JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

De mørke kreftene

De er på fremmarsj. De hater feminister og homser, de er rasister og tror bare på seg selv.

Kristin Margrethe Johansen

sym@lomedia.no

I dag, fredag, åpner EuroPride i Oslo. Homofile, lesbiske, bifile og transepersoner samles i en drøy uke til fest og litt alvor. For LO er det naturlig å delta. Et eget frokostseminar skal ta opp internasjonale rettigheter og arbeidsliv. I en rekke land opplever homofile diskriminering, enkelte steder kan du bli dømt til døden eller havne i fengsel på livstid. Men også i det norske arbeidslivet kan det være utfordrende å stå fram som noe annet enn heterofil.

- Vi skal ha et arbeidsliv med plass for alle. Du skal være trygg når du er på jobb uansett legning og kjønnsidentitet, sier Berit Madsen til LO-Aktuelt, hun er organisasjonsmedarbeider ved LOs distriktskontor i Oslo og Akershus.

En uke tidligere hadde LOs førstesekretær Peggy Hessen Følsvik deltatt på den store likestillingskonferansen Nordisk Forum Malmø. Budskapet hennes var på mange måter det samme.

- Kvinner må delta i arbeidslivet på like vilkår med menn, men skal det være mulig, må de delta i et trygt og godt arbeidsliv, der de grunnleggende rettighetene er på plass, sa Hessen Følsvik.

Over 15 000 feminister deltok i Malmø. Årets 8. mars tog i Norge samlet også et rekordstort antall mennesker. Den borgerlige regjeringen hadde provosert med sitt forslag om reservasjonsrett for leger. Det voksende engasjementet er viktig og nødvendig for å slå tilbake en utvikling hvor likestillingen svekkes og diskrimineringen øker. I Norge er det en borgerlig regjering som bidrar til å skru tida tilbake, i andre land er det langt mørkere politiske krefter. EU-valget har slik sett vært en vekker med stor framgang for en rekke nasjonalistiske og rasistiske partier.

I resten av verden er situasjonen langt verre. De blodige oppgjørene i Syria og Irak illustrerer daglig hvordan religion dreper og undertrykker. Fra Pakistan og India hører vi om tragiske kvinneskjebner. Og i afrikanske land brukes unge jenter hensynsløst i krig. Men det urovekkende er at disse holdningene ikke er isolert til ekstreme samfunn. Også i internasjonale fora som FN, er det i dag vanskeligere å bli enige om uttalelser og vedtak som berører kvinner og likestilling enn det var for 20 år siden. «Den internasjonale utviklingen går ikke framover», konstateres det i bakgrunnspapirene til Nordisk Forum Malmø.

I sin fredagskommentar i Dagsavisen siterer Marta Breen den svenske politikeren Gudrun Schyman som skriver at «Kvinnehat, homofobi, rasisme, fascisme og nasjonalisme går hånd i hånd.» Breen mener at den nye generasjonene feminister derfor fører en kamp som dreier seg om den viktigste utfordringen vi står overfor i dag. Det har hun rett i.

Fascister og rasister har alltid hatet fagbevegelsen. Tilsvarende har fagbevegelsen sett det som sin oppgave å bekjempe diskriminering og alle former for undertrykkelse. Alene kan verken feminister eller homofile lykkes med å nå sine mål, de trenger allierte som LO og forbundene. Og for fagbevegelsen er det tilsvarende nødvendig å bygge allianser både nasjonalt og internasjonalt for å kunne stoppe en skremmende samfunnsutvikling.

Annonse

Flere saker

Annonse