JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Den moderne arbeidstida

Det er ikke direktøren som selger melk og brød på en søndag. Han er på fjellet og nyter langhelga.

Hallvard Skauge

Fleksibilitet kan være veldig bra. Har du mulighet til å styre din egen arbeidsdag øker trivselen og det er sunt for helsa, skal vi tro forskningen. For mange yrkesgrupper har ny teknologi ført til at de kan utføre store deler av jobben sin fra hytta eller hjemme i stua. Mange mennesker benytter også reisen til og fra arbeidsplassen til å jobbe. De sjekker og svarer på mail, leser dokumenter og planlegger arbeidsdagen. For noen er dette en frihet, fordi de styrer det selv. Det er ingen arbeidsgiver som forventer eller krever. Fleksibiliteten går begge veier, men det er din beslutning.

Men det kan også være en økt belastning. Du legger inn noen timer ekstra jobbing hver eneste dag. Det siste du gjør før du legger deg er å sjekke jobbmailen. Er du hjemme med sykt barn eller ligger under dyna med feber, så føler du like fullt et press om å arbeide.

For veldig mange av de organiserte i LO-forbund eksisterer ikke denne selvstyrte fleksibiliteten. De har enten jobber hvor du må være på arbeidsplassen til et bestemt klokkeslett og hvor dagen er nøye regulert. Eller de opplever at teknologien mer er en belastning enn frihet til å styre egen arbeidstid. Det er arbeidsgiveren som styrer fleksibiliteten. Og ytterst sjelden har arbeidstakeren anledning til å si nei til noen timer ekstra på jobben eller bruke helga hvis det er nødvendig. Norske arbeidstakere er svært fleksible. Og all fakta viser at de tillitsvalgte bidrar innenfor de rammene lover og avtaler setter, slik at hjulene går rundt når det er behov for det. Undersøkelser viser også at ubetalt overtid er svært utbredt.

Like fullt ønsker den borgerlige regjeringen og arbeidsgiverne at folk skal jobbe enda mer slik sjefene vil. NHOs Norsk Industri har varslet krav om utvidet normalarbeidsdag når de møter Fellesforbundet til lønnsforhandlinger.

KS sitt angrep på lærernes arbeidstid er derfor noe mer enn en isolert sak, det er en del av et større bilde. LOs representantskapsmøte som vedtok rammene for tariffoppgjøret sa det slik:

«Både arbeidsgivere og politiske myndigheter presser på for å utvide arbeidsgivers styring av den enkeltes arbeidstid. LO har alltid jobbet for et system som gir en god balanse mellom arbeidstakernes interesser og bedriftenes og virksomhetenes behov og ser med bekymring på myndighetenes ambisjoner om endringer i arbeidstakernes disfavør. LO vil alltid diskutere temaet på en konstruktiv måte, men samtidig forsvare tariffavtalenes rolle i å sikre arbeidstakerinteressene. KS sin måte å håndtere arbeidstid i skoleverket på, fører ikke fram.»

Kampen om arbeidstida dreier seg ikke bare om hvor mye mindre du skal få betalt for å jobbe utover normalarbeidsdagen. Eller at sjefen skal få enda større makt. Vi snakker om hva slags samfunn vi ønsker. Det er ikke direktøren som selger melk og brød på en søndag. Han er på fjellet og nyter langhelga. Arbeidsgiverens fleksibilitet er en helt annen enn den arbeidsfolk opplever.

Annonse

Flere saker

Annonse