JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Endringer tilpasset arbeidsgiverne

FLT reagerer kraftig på at arbeidsministeren har konkludert med at forslaget om midlertidige ansettelser skal gjennomføres før innkomne høringsfristen var ute.
Dette er respektløst overfor høringsinstituttet og partene i arbeidslivet, uttaler FLTs landsråd.
Illiustrasjon: Colourbox.com

Illiustrasjon: Colourbox.com

Svein-Yngve Madssen

FLT er sterkt kritisk til flere av endringene som foreligger.

Foruten en mildere tolkning av straffeansvar for mindre forbrytelser i forbindelse med brudd på AML og fjerning av søksmålsrett for fagforeninger har arbeidsministeren foreslått en rekke endringer som FLT mener vil svekke arbeidstakernes trygghet og forutsigbarhet i arbeidslivet.

Regjeringen foreslår en betydelig svekkelse av lovens hovedregel om faste ansettelser. Dette vil etter forbundets oppfatning svekke arbeidsmiljølovens formål om trygge ansettelsesforhold. Den nye lovteksten er uklar og gir dermed store muligheter for tolkning. Endringene vil medføre at midlertidig ansatte får et svakere stillingsvern enn fast ansatte. Det er svært uheldig at en allerede svak gruppe arbeidstakere får svekket sine rettigheter ytterligere. Dette vil i særlig grad ramme ungdom sine muligheter til fast arbeid og dermed lån og bolig. Dette er ikke veien å gå for å få flere i fast arbeid.

Departementet har kommet med en rekke forslag som innebærer at Arbeidstilsynets dispensasjonsadgang til å fravike arbeidsmiljølovens regler om arbeidstid blir utvidet. FLT mener at slike endringer vil medføre etablering av en rekke arbeidstidsordninger, som vil være uheldig for arbeidstakere sett fra et helse- og sikkerhetsperspektiv.

Forslaget om utvidelse av alminnelig arbeidstid åpner for at arbeidstakere kan ha lengere arbeidsøkter enn i dag. Denne endringen vil i realiteten innebære at arbeidstakere i perioder må jobbe lengre arbeidsøkter der forlengede arbeidsøkter blir ansett som merarbeid, og arbeidstaker får følgelig ikke overtidstillegg. Etter forbundets oppfatning er godtgjørelse for overtidsarbeid også en modererende faktor for å hindre rovdrift på arbeidstakere i bedriften, samt gi bedriften et incentiv til å skalere arbeidsstokken i samsvar med arbeidsoppgavene.

Forbundet hevder at de foreslåtte endringer i arbeidstid vil medføre mer fleksibilitet for arbeidsgiver og mindre forutsigbarhet for arbeidstaker. Dette er ikke en ønsket utvikling.

Forslaget om unntak fra likebehandlingsprinsippet ved utleie fra bemanningsforetak strider mot formålet om likebehandling i arbeidslivet. Vi er derfor sterkt kritisk til departementets forslag om unntak fra likebehandling ved utleie fra bemanningsforetak. Forslaget åpner for ulik lønn for likt arbeid. Dette vil føre til et A- og B-lag i arbeidslivet. Når i tillegg stillingsvernet for denne gruppen er foreslått svekket mener forbundet at kombinasjonen av tiltakene er oppskriften på et kaldere og mer kynisk arbeidsliv.

Forbundet er av den oppfatning at endringene i Arbeidsmiljøloven slik de er forespeilet i regjeringens høringer er konstruert for å skape fleksibilitet for arbeidsgivere. Kostnaden for denne fleksibiliteten er en utrygg og vanskelig hverdag for mange arbeidstakere. Vi er sterkt bekymret for retningen regjeringen staker ut i arbeidslivsspørsmål, og det arbeidslivet som på sikt vil skapes om arbeidsministerens forslag blir innført.

Forbundet for Ledelse og Teknikk støtter opp om LOs syn mot endringene i Arbeidsmiljøloven. Vi vil derfor oppfordre våre medlemmer og tillitsvalgte til å være aktive for å beholde et trygt og mer forutsigbart arbeidsliv.

Annonse

Flere saker

Annonse