JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Er sentralisering av sykehus rette medisin?

Er det fornuftig å ha mange små sykehus eller bør vi sentralisere og satse på store enheter? Politikerne gjør klokt å lytte til folket og ansatte ved sykehusene.

Kristin Margrethe Johansen

nina.hanssen@lomedia.no

Skjer det en ulykke eller noen i familien blir akutt syk, haster det å komme til nærmeste sykehus. Legene kaller tiden det tar fra du blir syk til du får hjelp «den gyldne time». Hvis du skal ha størst sjanse til å overleve bør ikke tiden ta mer enn en time. Nå frykter fagfolk at denne timen blir lengre, og at det da blir vanskeligere å redde deg og meg hvis vi blir syke.

Alle er opptatt av å ha et robust sykehusvesen, men regjeringen og de sykehusansatte strides nå om riktig medisin. Mens helseminister Bent Høie snakker varmt om sentralisering, er faglige tillitsvalgte overbevist om at de små lokale sykehusene er viktige.

Faglige tillitsvalgte som har engasjert seg i kampen for å bevare lokalsykehusene er opptatt både av innbygggernes tilbud men også de ansattes arbeidsvilkår. Trygge, godt kvalifiserte og motiverte offentlig ansatte gir de beste tjenestene. Det er de ansatte som kjenner behovene og mottakerne av tjenestene best, og har kompetansen. Høie bør gjøre som faglige tilltisvalgte i Fagforbundet denne uka, besøke de små sykehusene rundt i landet og snakke med de ansatte.

Små, mange og lokale sykehus koster selvfølgelig penger. Derfor kan det være greit å minne regjeringen på at Norge er ett av verdens rikeste land.

I et land som Norge er det fornuftig å ha mange små sykehus. Avstandene er store, og nærhet til helsetjenester betyr mye for folks trygghet. Selv om enkelte oppgaver krever så stor grad av spesialkompetanse at de må sentraliseres, er det lite som tyder på at små enheter i seg selv innebærer dårligere tilbud til pasientene.

Tvert om viser vel erfaringene at for store enheter kan føre til ansvarspulverisering, med alvorlige konsekvenser for pasienter og ansatte. Forslaget om å legge ned akuttfunksjonene i Kragerø og på Rjukan sykehus har skapt folkelig engasjement over hele landet, og mange frykter nå at flere sykehus vil mistet akuttfunksjoner.

LO-Kongressen i 2013 vedtok at det er viktig å beholde en desentralisert sykehusstruktur. Begrunnelse var at Norge er et land med spredt bosetting, og at sykehuspolitikken må ta hensyn til geografiske, demokratiske og andre forhold.

Men dette tar ikke den nåværende regjeringen hensyn til. Forslaget til Høie kan ramme både Rjukan og Kragerø, og kanskje andre sykehus i mange andre deler av landet.

Statsråden har varslet en ny sykehusplan fra regjeringen høsten 2015, men allerede nå ser vi bivirkningene av denne medisinen.

Helseministeren og regjeringen må få klar beskjed, det må bli en storm, sa SV-politiker og leder for aksjonskomiteen for Narvik sykehus Dagny Pettersen på et folkemøte i Narvik i går.

Denne stormen må hele fagbevegelsen engasjere seg i. For dette er ikke et spørsmål om et lokalt sykehus, men hele sykehusstrukturen står i fare for å rakne.

Helt siden sykehusreformen ble vedtatt har den politiske styringen med sykehusene forvitret, og butikkprinsippene sneket seg inn. Altfor ofte tas viktige beslutninger utfra økonomiske motiver, ikke faglige vurderinger av hva som skaper trygghet for pasienter og samfunn.

Ingen tvil om at vi har en demokratikrise i sykehusene våre og vi trenger stormen som Dagny Pettersen etterlyser. Med fagbevegelsen på laget vil kanskje stormen bli en orkan. Og da er det ikke lett for regjeringen å slå imot.

Annonse

Flere saker

Annonse