JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fiskenæringen viktigere enn gruvedrift

Det må være en forutsetning at sjødeponi ikke rammer sjømatnæringen, mener Knut Eriksen.
Knut Eriksen,
leder Fiskarorganisasjonenes Funksjonærforening, HK.

Knut Eriksen, leder Fiskarorganisasjonenes Funksjonærforening, HK.

HAAVARD SAEBOE/HAAVARDS.COM

Et rent fjordmiljø og intakte gyteområder utgjør selve grunnlaget for norsk sjømatnæring. Utslipp av gruveavfall i Førdefjorden og andre steder vil utfordre disse verdiene. Det er nå fare for at avgjørelser tas på feilaktig grunnlag.

Et godt havmiljø og rene fjorder er avgjørende for kvalitet, omdømme og markedsverdi for norsk sjømat. Dersom vi forvalter havet og bestandene på rett måte, vil fiskeriene kunne foregå i et evighetsperspektiv. Norske fiskere bringer nå mer enn to millioner tonn sjømat til land hvert år. Det er noe som monner, selv i global målestokk.

Vi har hittil ikke argumentert for et generelt forbud mot dumping av gruveavfall og kjemikalier i fjordene, såkalt sjødeponi. Det må likevel være en forutsetning at slik forurensning ikke ødelegger viktige gyte- og oppvekstområder eller hensynet til sjømattrygghet. Først når en på en tillitvekkende måte kan dokumentere at dette ikke vil skje, kan planer godkjennes. Det må også dokumenteres at tiltaket er samfunnsøkonomisk lønnsomt på lang sikt.

I LOs handlingsprogram står det at «Bergindustrien er en viktig distriktsnæring. Norge har et betydelig potensial for økt mineralutvinning i årene som kommer. Det er viktig å trappe opp lete- og utvinningsaktiviteten, men på en miljøvennlig måte.»

Her slår altså LO fast at mineralutvinning må skje på en miljøvennlig måte. Dersom det ikke er mulig å oppnå akseptabel sameksistens, må hensynet til fjordmiljø og våre fornybare sjømatressurser derfor prioriteres.

Den mest kontroversielle forurensingssaken i Norge i dag er sannsynligvis prosjektselskapet Nordic Mining AS sine planer om utslipp av enorme mengder gruveavfall i Førdefjorden i Sogn og Fjordane. Det er utarbeidet en konsekvensutredning hvor hensynet til fjordmiljø, sjømatnæring og allmenheten er systematisk undervurdert. På den andre siden er potensielle positive effekter sterkt overvurdert. Selv om en utslippstillatelse vil være profitabelt for investorene, er det aldri sannsynliggjort at tiltaket vil være samfunnsøkonomisk rasjonelt eller lønnsomt.

Tidligere fikk vi høre fra Nordic Mining og deres støttespillere at utslippene ville være fri for tungmetaller, at fiskebestander og sjømatnæring ikke ville bli skadelidende og at gruveavfallet ikke ville spre seg ut over deponiområdet. Det har vist seg at ingen av disse påstandene var riktige. Det er nå dokumentert at utslippene vil ramme noen av de viktigste gyteområdene for kysttorsk i fylket. En utslippstillatelse vil derfor ha ødeleggende effekt langt ut over Førdefjorden. Dette alene bør være nok til å avslå planene.

Mattilsynet slo allerede i 2011 fast at konsekvensutredningen ikke hadde vurdert forholdet til sjømattrygghet og helse. Vi konstaterer at enkelte mener utslipp av tungmetaller og kjemikalier ikke vil være noe problem, men hva gruveindustrien, engasjerte politikere eller innleide konsulenter påstår, er mindre viktig. Det er Mattilsynet og NIFES, som har forvaltningsansvar og riktig fagkompetanse, som må svare på spørsmålet. Det bør i denne sammenhengen nevnes at fiskeriminister Elisabeth Aspaker og Miljødirektoratet nå endelig har gitt signaler om at Mattilsynet og NIFES skal få anledning til å klarere forholdet til sjømattrygghet og helse, før planene eventuelt blir godkjent.

Vi vet nå, gjennom erfaringer fra blant annet Bøkfjorden i Finnmark og Dyngadjupet i Vest Agder, at gruveavfall som regel gjør skade langt ut over planlagt deponiområde. Til tross for dette anbefalte Miljødirektoratet i 2013 å godkjenne Nussir ASA sine planer om utslipp av gruveavfall i Repparfjorden i Finnmark. Direktoratets begrunnelse var at avfallet ikke ville spre seg ut over deponiområdet og at forholdet til marint biomangfold var avklart. En uavhengig faglig gjennomgang høsten 2014 viste at ikke noe av dette var riktig.

Det er fortsatt et stort politisk press for å godkjenne utslipp av gruveavfall i Førdefjorden og andre steder. Etter vår oppfatning må det være faglige argumenter, ikke lobbyisme og hensynet til investorer, som må ligge til grunn for kommende avgjørelser. I Førdefjorden er det nå klart at planene vil ødelegge viktige gyteområder for kysttorsk, kanskje også gyte- og oppvekstområder for andre viktige arter. Utslippene er per i dag også problematiske i forhold til mattrygghet og framtidig høsting og produksjon av sjømat. En godkjenning av planene til Nordic Mining vil derfor verken være i samsvar med regjeringserklæringen eller nasjonalt og internasjonalt miljøregelverk.

LO er en viktig samfunnsaktør, som organiserer et betydelig antall arbeidere i både norsk sjømatnæring og norsk bergverksnæring. LO bør derfor snarest legge opp til en åpen og konstruktiv debatt om hvordan mineralressursene best kan utnyttes i et langsiktig perspektiv, uten at dette ødelegger for sjømatnæring eller fjordmiljø.

Innlegget er forkortet. red.

Annonse

Flere saker

Annonse