JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fri flyt for folk flest

Fylla har skylda, heter det. Men hvem skal Fremskrittspartiet skylde på for sin usolidariske alkoholpolitikk?

Kristin Margrethe Johansen

jan.erik@lomedia.no

All forskning viser at utvidet skjenketid av alkohol ved alle byer og tettsteders skjenkesteder, øker bruken – og dermed også misbruken – av alkohol. Det bryr ikke Fremskrittspartiet seg noe om.

All forskning viser at settes prisene på alkohol ned, drikkes det mer. Dermed øker også misbruket. Det bryr ikke Fremskrittspartiet seg noe om.

All forskning viser at jo lettere tilgang det er på alkohol i tilknytning til jobben, for eksempel på firmafester og tjenestereiser, desto mer alkohol drikker vi - og misbruker vi - med alle de uheldige konsekvensene det har for norsk arbeidsliv. Bare spør AKAN. Men det bryr ikke Fremskrittspartiet seg noe om.

Tilgjengelighet og pris er de to faktorene som påvirker bruk og misbruk av alkohol mest. Det er ikke rakettforskning, det er godt kjent rusmiddelforskning – norsk som utenlandsk.

Likevel vil Fremskrittspartiet ha salg av vin – og helst også sprit – i dagligvarebutikkene. Likevel vil Fremskrittspartiet øke taxfreekvoten på vin og brennevin. Likevel vil Fremskrittspartiet helst at skjenkesteder er oppe hele natta og med alle skjenkebevillingsrettigheter.

Av alle rusmidler vi kjenner er ingen så helseskadelige som alkohol. Tallet på dødsfall som er alkoholrelatert er skremmende høyt. Men det bryr ikke Fremskrittspartiet seg noe om.

Fremskrittspartiet tror ikke på forskning, Fremskrittspartiet liker ikke akademikere, Fremskrittspartiet liker ikke folk som kan ha to tanker i hodet samtidig.

For Fremskrittspartiet er for folk flest. Fremskrittspartiet er et liberalistisk parti som paradoksalt nok i alkoholpolitikken ikke kan ta hensyn til enkeltmennesker.

Folk flest må få velge sjøl når og hvor de skal få kjøpe og drikke spriten sin. Og den må være så billig at folk flest har råd til den. Sier Fremskrittspartiet.

Men hva med dem som kanskje ikke har godt av lave priser og at alkohol er tilgengelig overalt og til alle døgnets tider – de som for eksempel er alkoholavhengige og som kanskje ødelegger både seg sjøl og nær familie om de drikker seg fra sans og samling – noe disse påviselig gjør ganske ofte? Sier vi. Men det bryr ikke Fremskrittspartiet seg noe om.

Flertallet, folk flest, skal vel ikke ta hensyn til og lide under hva en håndfull mennesker som ikke klarer å styre sitt alkoholforbruk har behov for, mener Fremskrittspartiet.

Vi er av motsatt mening. Helt siden vi var barn hjemme på Løvenstad lærte vi at det i sånne tilfeller ikke er flertallet vi skal lytte til, det er ikke flertallet – folk flest – vi skal gjøre til lags. I sånne tilfeller er det de svakeste vi skal ta hensyn til, de som av ulike grunner har problemer med alkohol og ikke bør få vinflaska servert rett i fanget.

Stutum, Fremskrittspartiets propagandaminister, ville nok kalt oppdragelsen vi fikk på Løvenstad for nisseluementalitet.

Vi kaller den solidaritet.

Stutum, Fremskrittspartiets propagandaminister, ville nok kalt oppdragelsen vi fikk på Løvenstad for nisseluementalitet.

Annonse
Annonse