JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frøken Norge

Drama i tre akter.
Jens Hoel er skribent og tidligere leder i Hotell og restaurantarbeiderforbundet

Jens Hoel er skribent og tidligere leder i Hotell og restaurantarbeiderforbundet

Bjørn A. Grimstad

1.akt.

Tid: en lørdagskveld i januar. Sted: et stort hotell. Hun: antagelig UNDER 20 år. Han: over 45 år. Andre: omtrent 120, de fleste LO-organiserte, og noen sjefer. Anledning: personalfest.

Han er hennes bordkavaler, finurlig tilrettelagt av personalsjefen. Hun er nyansatt, han med lang fartstid – de kjenner hverandre ikke. Men småsnakker og kjemien er god. Hun viser seg å ha avsluttet turneen som forrige års frøken Norge. Han viser seg å være klubbleder og det er snart årsmøte.

Hun er fra ei lita øy ved kysten, vant til å ta tunge tak, vant til å engasjere seg. Hun er særs nysgjerrig på hva klubben driver med, han ser muligheten for at klubben kan få den sekretæren som de mangler. Hun tenner på tanken om å bruke tia si på klubbarbeid og sier ja til å stille som klubbsekretær.

Om måltidet og praten avsluttes med en svingom er tvilsomt, for han er ingen danser.

2. akt.

Tid: en mandagsformiddag. Sted: en korridor i hotellets bakrom. Hun: klubbens nestleder. Han: klubbens leder. Anledning: klubbens årsmøte seinere på dagen.

Han er ivrig etter å fortelle at spørsmålet om klubbsekretær er løst. Hun svarer kontant: «over mitt lik! Vi skal ikke ha ei jåle inn i klubbstyret».

Hun fyker ut av akt 2, kontakter lederen av valgkomiteen og stiller ultimatum.

Klubblederen står alene tilbake, oppgitt over nestlederens forutinntatthet, og at hun vil få det som hun vil. Men det er ikke hans første skuffelse i et langt liv som tillitsvalgt, det blir ofte mørkt når det ser som lysest ut.

3. akt.

Tid: en måned etter årsmøtet. Sted: klubbkontoret. Han: klubbleder.

Nestlederen trakk seg to uker etter årsmøtet, gikk til en sjefsjobb isteden.

Inn kommer frøken ex-Norge, vil ha en fortrolig samtale om framtia si.

Hun har fått tilbud om jobb i en veldedig organisasjon. Hun er ung, utålmodig og syns det er lenge å vente til neste årsmøte før hun kan bli aktiv.

Det ender som det må: klubben mister ei jente med pågangsmot, arbeidsvilje og meningers mot.

Et ungt talent er offer for maktmisbruk og blitt hindra i å lære, utvikle seg og utfolde seg i fagbevegelsen.

En takk til de som har meldt seg ut av Rødt Trondheim. Dermed er et, av et tjuetalls, hinder borte for å skape det så mange ønsker seg: Et Nytt RAP.

Som betyr: Et Nytt Rødt Arbeider Parti. Inneholdende de beste 22 prosentene av Rødt, og de beste 78 prosentene av Arbeiderpartiet. SV verken nevnt eller glemt.

Arbeiderpartiets røtter, erfaring og utholdenhet. Tillitsvalgte i by og bygd som ikke er redd for å bli politisk møkka på hendene. Generasjoners innsats for å skape verdier og skaffe seg posisjoner for å nå sine mål. Partiets evne til å se det arbeidende folks behov og skape allianser for å tilfredsstille dem. Partiets bånd til LO.

Rødts utålmodighet og utrettelige avsløringer av klasseforskjeller. Uavhengighet av stormakter. Evnen til å se hvordan kapitalen og kapitalismen fungerer. Viljen til å slåss for de små mot de store.

Jens Hoel

Hun er ung, utålmodig og syns det er lenge å vente til neste årsmøte før hun kan bli aktiv.

Annonse
Annonse