JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Har det rabla for Rema?

Det kan gå mot både butikk- og lagerstreik om NHO står fast på kravet om at de ansatte i Rema skal tjene mindre enn i resten av bransjen.

Kristin Margrethe Johansen

lene.svenning@lomedia.no

For ganske nøyaktig ett år siden varslet Reitangruppen at både Rema 1000 og Reitan Convenience, som blant annet består av kjedene 7-Eleven og Narvesen, ville melde seg ut av arbeidsgiverorganisasjonen Virke og inn i den nyetablerte landsforeningen NHO Handel. Det ble hevdet at overgangen skyldtes at NHO har et regionalt serivceapparat, og at de ønsket avstand fra Ica og Norgesgruppen. Stemningen mellom Reitan og konkurrentene var ikke særlig god etter at Ica og Norgesgruppen hadde inngått en samarbeidsavtale. Men hva skulle skje med de ansattes lønns- og arbeidsvilkår?

NHO Handels direktør forsikret at Reitangruppen ikke byttet arbeidsgiverforening for å spare penger. Rema distribusjons direktør sa at lønna ikke ville bli endret. Og fra Reitangruppens side ble sagt at det var opp til hver enkelt kjøpmann, franchisetakerne, å velge hvilken arbeidsgiverorganisasjon de vil være medlem i, men at skiftet ikke skulle få betydning for de ansatte. Handel og Kontor har tariffavtale med mange av disse franschistakerne, enten gjennom Virke eller direkte med kjøpmennnene. I alle tilfeller er det Virkes landsoverenkomst som gjelder.

Ved årsskiftet gikk Reitangruppen formelt over til NHO. I mars sendte HK et ordinært krav om opprettelse av tariffavtale til en Rema-kjøpmann på Vestlandet etter at de ansatte hadde meldt seg inn i forbundet. Svaret kom fra NHO Handel: Kjøpmannen hadde meldt seg inn hos dem. Derfor var det uaktuelt å inngå Virkes landsoverenkomst. Ville HK ha tariffavtale, var det butikkoverenkomsten mellom HK og NHO som skulle inngås. Problemet med butikkoverenkomsten er imidlertid at den er myntet på utsalgsstedene til produksjonsbedrifter, så som gullsmeder, bakerier og blomsterbutikker. Bare 500 HK-medlemmer lønnes etter denne tariffavtalen. Og selv om HK har forsøkt å få lønna opp i denne avtalen i alle år, tjener en ansatt omlag 1.700 kroner mindre i måneden enn en ansatt som får lønn etter HKs landsoverenskomst med Virke. 16.000 HK-medlemmer er omfattet av denne avtalen, og ifølge forbundet er den normgivende for hele varehandelen.

HK sier selvsagt nei til å inngå butikkoverenskomsten med Rema-kjøpmannen. Å si ja til butikkoverenkomsten for flere enn faghandelen, kan føre til et skred av arbeidsgivere som melder seg ut av Virke og inn i NHO for å flytte sine ansatte over på en billigere avtale. Spørsmålet er nå en del av årets tariffoppgjør. For å demme opp mot en situasjon som gjør det attraktivt med såkalt tariffhopping, krever HK at lønna i butikkoverenskomsten heves opp til lønna i Virke-avtalen. Det vil ikke NHO gå med på. Derfor brøt HK forhandlingene med NHO i går.

Rema distribusjon, lagrene til Rema, bytter nå ut Virkes grossistavtale med NHOs avtale. Her er lønnsforskjellen enda større. Minstelønnssatsene i NHO-avtalen er godt og vel 3.000 kroner lavere i måneden enn i Virke-avtalen. Rema lover imidlertid at dagens ansatte skal få beholde lønna si, men de som har blir ansatt i framtida må gå på NHO-lønn.

Transportarbeiderforbundet sier selvsagt nei til dette. I tarifforhandlingene om grossistavtalen i går krevde transportarbeiderne at lønna i NHO-avtalen skal oppjusteres til Virke-nivå. Det sa NHO nei til, og dermed brøt også Transport forhandlingene med NHO i går.

Overgangen fra Virke til NHO var slettes ikke så udramatisk som arbeidsgiverne skulle ha det til i fjor sommer. Argumentene om bedre service i NHO og avstand til konkurrentene framstår som hule etter gårsdagens bruduljer i NHO-huset. Det kan se ut som om det var muligheten til billigere tariffavtaler som var den egentlige grunnen til skiftet av arbeidsgiverorganisasjon. Var det Remas plan? Eller var det NHO som lokket med billigere tariffavtaler for å få flere medlemmer? Også arbeidsgiverorganisasjonene kjemper om medlemmer.

Neste gang HK og Transport møter NHO, skjer det på Riksmeklerens kontor. Hvis ikke arbeidsgiverne innfrir forbundenes krav her, blir det streik. For HK og Transport finnes det ingen mulige kompromissløsninger. Skal Rema og NHO unngå streik, må de innse at forsøket på å åpne for tariffhopping mislyktes.

Annonse
Annonse