JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hur mår ni?

Dataverdenen er nå en gang slik som resten av verden – den går stadig videre.

Else Sofie Ruud

For mange er det spennende, utfordrende og en glede når nye ting dukker opp på skjermen. Med store ivrige øyne stirrer de seg tårevåte mot det blålige flimrende lyset som reflekteres i ansiktets smilende trekk.

For meg derimot, er dette ikke tilfelle.

Mitt ønske for dataverdenen er at den godt kan ta det litt mer med ro. Innføre langsomme endringer og ikke så mange om gangen. Kanskje tre kunne vært passe? Slik at jeg kunne venne meg til at nå ser de slik ut ja! Akkurat som når jeg ikke finner igjen kaviartuben i hylla i kjøledisken, fordi den har fått ny farge. Det er en grunn til at fargekoding virker. Vi husker nemlig farger bedre enn bokstaver.

Nå om dagen skal hele jobben legge om sitt produksjonssystem, noe som kalles en utfordring.

Det er det som det alltid heter når problematiske ting skal vinkles positivt. En utfordring som krever tålmodighet. Min datatålmodighet ligger på cirka ett minutt. Når ett minutt har gått, er det så å si slutt på min tålmodighet, og uroen brer seg alt for raskt i kroppen. Jeg stirrer formålsløst rundt på skjermen, trykker i vilden sky på alt jeg tror kan endre på skjermbildet, som enten har låst seg, viser noe helt annet enn jeg trodde det skulle vise, eller forteller meg at det jeg leter etter dessverre ikke finnes der lenger.

Hæ? Finnes ikke? Men? Det var jo akkurat der? Og hvorfor har alle s’ene blitt til ö? Hvor er bildene?

Hele staben går på kurs. Noen er superbrukere. Det er dem vi kan mase på, har jeg skjønt. Skjønt... jeg maser på de som sitter nærmest, de jeg tror kan noe.

«Hvor finner jeg nytt dokument?» Jo, der. Trykk… « Error: … Could not be prepared… not recognized build in function name…» Ikke det nei.

Neo er navnet på vår framtids verktøy. Som navnet på den mystiske hovedpersonen «The one» i suksessfilmen «The Matrix» fra 1999. Den mørke vakre som skal redde verden fra undergangen. Det er slik vår Neo skal være: Redde oss fra dataundergangens lov – forny deg eller dø.

For øvrig er Neo også et internasjonalt hjelpespråk. Den belgiske diplomaten Arturo Alfandari publiserte sin gode idé med korte ordstammer, med utgangspunkt i Esperanto. Språket framsto som rimelig utilgjengelig, ifølge Wikipedia. Neo overlevde ikke sin skaper.

Vår finske Neo overlever ihvertfall fram til neste store datafornyelse. Minst.

Simra

Annonse

Flere saker

Annonse