JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hva med ungdommen, Erna og Siv?

Den blåblå regjeringen har nå sittet i godt over 100 dager. Den har allerede rukket å sette sitt preg og synliggjøre hvilken politisk ideologi de står for.
Ulf-Terje Nyheim liassen er ungdomssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund.

Ulf-Terje Nyheim liassen er ungdomssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund.

Sissel M. Rasmussen

De har innført regelendringer rundt permitteringer, ved at arbeidsgiverperioden økes fra 10 til 20 dager. Det vil altså si at arbeidsgiver får enda større utgifter ved å permittere ansatte. Dette igjen kan medføre at bedriften ser seg nødt til å gå til oppsigelse, istedenfor å bevare kunnskapen og kompetansen de ansatte sitter med.

Ved oppsigelser er det ofte unge som må gå først og de det kan ramme hardest. Forskning viser at desto lengre unge står utenfor arbeidsmarkedet og utdanningssystemet, jo større er mulighetene for å bli varig ufør. Dette tok den rødgrønne regjeringa på alvor. De styrket ungdomsgarantien ytterligere i «ungdomsløftet», med konkrete tiltak og oppfølging av unge som falt utenfor innen en måned og utvidet denne til fylte 29 år. Vil regjeringen følge opp tiltaket?

Men utfordringer har vi ikke bare for de som faller ut av arbeidslivet. Det er også en vesentlig andel som faller fra i videregående skole, spesielt for de som velger yrkesfag. Det ble snakket varmt om utdanning under valgkampen. Men hvor stor fokus vil det bli på yrkesfagelevene? Jeg har en drøm om at samfunnet, bedrifter og politikerne ser styrken og nytten i å ha gode fagarbeidere. At yrkesfag og det å ta fagbrev blir like mye verdsatt som å ta høyere utdanning. Samfunnet trenger så absolutt denne kompetansen i fremtiden.

Norsk Arbeidsmandsforbund vil i hvert fall jobbe for at yrkesgruppene vi organiserer får den statusen de fortjener. Det skal være like kult å ta fagbrev som høyere utdanning. Rådgivertjenesten må styrkes og fungere som veiledning til elevene. Bedrifter må bli mer bevisste på kompetansen fagarbeidere gir. Samtidig må myndighetene legge best mulig til rette for bedrifter som tar inn lærlinger, og aktivt synliggjøre viktigheten av faglært arbeidskraft for fremtiden. I tillegg må lærlinger likestilles med studenter. Lærlingene bør få benytte seg av de samme rabattordninger som studenter!

Ulf-Terje Nyheim Eliassen

Norsk Arbeidsmandsforbund

Ungdomssekretær

Annonse
Annonse