JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hva skjer med gutta?

Eva-Lill Bekkevad

LO og NHO ledes av kvinner. Statsministeren heter Erna og finansministeren Siv. Eksemplene illustrerer et likestilt norsk samfunn hvor det er naturlig at dyktige kvinner velges til ledende stillinger. Men det finnes også en annen virkelighet. På en rekke områder er ikke bare jentene best, men gutta framstår som tapere. Det begynner i skolen.

En ny rapport fra Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA) bekrefter at det er noe som heter et «gutteproblem» i skolen. De sliter med motivasjonen, dropper oftere ut og har dårligere karakterer. Selv innenfor realfagene gjør jentene det nå bedre. Og det som begynner i unge år fortsetter i videregående og senere på høgskoler og universitet.

På flere andre områder i samfunnet sliter også det «sterke» kjønnet. Det er velkjent at gutta dominerer stort i kriminalstatistikkene. Men det er også flere gutter som blir uføre i ung alder enn jenter. Først etter mange år i arbeidslivet når kvinnene nærmer seg 50-årene, passerer de gutta på uførestatistikken. Veldig forenklet blir kvinnene uføre av arbeidet, mens mennene aldri kommer inn i arbeidslivet fordi de er uføre.

LO-sekretær Trude Tinnlund er bekymret over at så mange unge er registrert hos NAV med nedsatt arbeidsevne. De siste tallene viser at 39 000 mennesker under 30 år sliter med å få seg en jobb. Hun etterlyser en rekke konkrete tiltak for å hindre at unge aldri kommer inn i arbeidslivet. Tinnlund påpeker også at mange ungdommer merker den harde konkurransen fra arbeidsinnvandrerne.

I resten av Europa snakker man om en tapt generasjon i kjølvannet av den langvarige økonomiske krisen. Enten du er jente eller gutt, er det dypt tragisk å oppleve at samfunnet ikke har bruk for deg. En tilsvarende utvikling må vi ikke få i Norge. Derfor er det all grunn til å ta både NOVAs undersøkelse og NAV-statistikker på alvor.

IA-avtalen har en målsetting om å få eldre til å stå lengre i arbeid. Og likestillingsarbeidet dreier seg i stor grad om kvinners plass i samfunns-og arbeidsliv. I framtida må vi i større grad inkludere og likestille gutta.

(Lederartikkelen sto på trykk i LO-Aktuelt nr 7/2014)

Annonse
Annonse