Martin Guttormsen Slørdal
«Hvem gjør politikken mer elitestyrt?»
Erna Solberg sa noe ganske spesielt i forrige uke, da hun kritiserte Hareides ønske om samarbeid med Sp og Ap.
«Vi må passe på at vi ikke skalter og valter med velgernes tillit til at systemet er velgerstyrt, ikke elitestyrt», sa Solberg.
Men hvem skalter og valter med velgernes tillit? Hvem gjør politikken mindre velgerstyrt?
La oss ta noen viktige politiske saker.
Først Jernbanepakke 4: Blir det politiske systemet mer eller mindre velgerstyrt når vi må legge persontrafikk ut på anbud, uansett hvem som har flertall på Stortinget?
Så til de kommersielle barnehagene: Blir politikken mer eller mindre velgerstyrt når regjeringa nekter kommunene å selv velge om de vil gi tilskudd til kommersielle drivere?
Hva med Acer, EUs energiunion? Ville systemet blitt mer eller mindre velgerstyrt om vi hadde hatt en folkeavstemming om Norges tilslutning til Acer, slik Rødt foreslo?
Og sist men ikke minst abortloven: Den ene dagen sier Erna Solberg at "Kvinners underliv skal ikke være arena for politikk". Rett etterpå åpner hun for å endre abortloven hvis KrF sikrer henne forsatt regjeringsmakt. Er det velgerstyrt politikk, i så fall? Er det velgerne som nå har satt abortloven i spill? Eller er det den politiske eliten som vil bruke den som et forhandlingskort for å holde på makta?
Svaret er åpenbart: Det er ikke Hareide som gjør politikken mer elitestyrt. Det er Erna Solberg selv.
• Kommersielle barnehager får tilskudd til utgifter de ikke har, viser rapport
• Hun spurte Erna om utskjelling av hovedtillitsvalgt – fikk ikke svar
DEBATT: Bjørnar Moxnes, Rødt-leder