JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Jobb, jobb, jobb i svensk valgkamp

Sosialdemokratenes statsministerkandidat Stefan Löfven har tre kampsaker foran valget i Sverige om 20 dager. Det er «Jobber, Jobber og Jobber».

Kristin Margrethe Johansen

nina.hanssen@lomedia.no

Åtte år med borgerlig regjering har satt sine spor i vårt naboland og arbeidsledigheten er i dag en av Europas høyeste, blant ungdom. Svensk arbeidslivspolitikk har også endret seg med mer omfattende privatisering på både velferdsområder som utdanning, omsorg og infrastruktur. Mens svaret fra Moderatenes Fredrik Reinfeldt har gitt skatteletter for de rike har svenske ungdommer kommet over grensa for å jobbe i Norge.

Mens statsminister Fredrik Reinfeldt skremmer med kaos hvis sosialdemokratene kommer i maktposisjon snakker Stefan Löfven varmt om å skape mer trygge og anstendige arbeidsplasser for folk. Den tidligere fagforeningsbossen Löfven har høy tillit i fagbevegelsen og siden han overtok har partiet ligget stabilt rundt 30 prosent. Nå leder han også på meningsmålingene.

Stefan Löfvens jobb nummer 1, 2 og 3 er å skape arbeidsplasser nok til at ungdommene blir i Sverige. Löfvens vet selv hvordan det er å vokse opp i en familie der pappa blir arbeidsledig. Det var først da han ble voksen at han skjønte hva arbeidsledighet betyr: at planer og drømmer avbrutt. Dette er også grunnen til at arbeiderbevegelsen hater arbeidsledighet, og at den viktigste kampsaken er å kjempe for at alle skal ha jobb. Med dette som sin fanesak kan den tidligere fagforeningskjempen Stefan Löfven vinne valget 14. september. I så fall må ha samarbeide med de rødgrønne i Sverige, det vil si Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet (svensk SV) og Feministiskt Initiativ.

Sammen med LO-leder Karl-Petter Thorvaldsen har han også laget en 10 punkts plan som handler om sosial dumping og faglige rettigheter. Löfven går til valg for å få til en lovendring som sikrer arbeidstakernes rettigheter både i Sverige og EU. Da trenger han majoritet i parlamentet eller en folkeavstemning for å få dette igjennom.

Foreløpig er det usikkert om Stefan Löfven klarer å få til en ny samlingsregjering, men det er i alle fall sikkert at han har fagbevegelsen på sin side. Det er mange ting som står på spill for svenske ungdommer og ikke minst svenske arbeidstakere. Svaret får vi 14. september.

Fordeling av statsrådposter hvis de rødgrønne vinner vil også bety noe. Men som leder av transportkomiteen i den svenske riksdagen Anders Ygeman (S) sier: Nå konsentrerer vi oss om å felle bjørnen først, så kan vi diskutere hva vi skal gjøre med skinnet etterpå.

Annonse
Annonse