JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kjøp vinen din i dag, du

Det er langhelg, også for de ansatte i Vinmonopolet. Og det i verdens rikeste land!

Kristin Margrethe Johansen

eva.ler.nilsen@lomedia.no

Det er satt en stopper for pinsevin, kunne vi lese i avisene denne uka. Mange hadde sett fram til at morgendagen er den siste pinseaften hvor landets vinmonopol holder dørene stengt. Men nei, slik gikk det dessverre ikke, ble det meddelt.

Grunnen til skuffelsen er resultatet av årets tariffoppgjør for de ansatte på polet. På mandag møttes partene til tredje runde med forhandlinger denne våren. Stridsspørsmålet har hele tiden vært nye arbeidstider – for å forberede eventuelle nye åpningstider. Solberg-regjeringen har nemlig varslet at de vil endre alkohollovgivningen og gjøre det lovlig å selge polvarer på julaften, nyttårsaften, påskeaften, pinseaften og på valgdagen. De fire første dagene er avtalebestemte fridager for de ansatte i Vinmonopolet. Pol-ledelsen hadde følgelig satt seg fore å forhandle dem om til arbeidsdager, for å møte en mulig lovendring.

Det klarte de ikke. De ansatte var ikke villige til å selge fridagene, i alle fall ikke i forkant av et lovendringsvedtak i Stortinget. Heller ikke arbeidsgivernes krav om å ta saken opp til forhandling igjen neste år, ble godtatt av arbeidstakerrepresentantene. Resultatet er at de tariffestede fridagene består og de polansatte kan, som svært mange av oss, glede seg over noen langhelger i løpet av året. Saken viser tariffavtalenes sterke posisjon. Ønskene fra et nytt politisk regime fører heldigvis ikke til at avtalte goder kan fjernes med et pennestrøk. Systemet med avtalefrihet fungerer, det har denne saken med all tydelighet vist.

Men fridager er ikke hele bildet i denne saken. Vinmonopolet er landets viktigste virkemiddel for å sikre ansvarlig salg av alkohol. Polet har i sin strategiske plan at de skal bidra til avgrenset tilgang, sosial kontroll, det skal være holdningsskapende arbeid og fravær av kjøpepress. Dette kan høres både lite moderne og lite liberalt ut, men det er så viktig, så viktig. Høytidene, og kanskje særlig jula, er barnas høytid. Langhelger er familietid. Hvor mange barn er det ikke som kjenner det snøre seg i brystet når flaskene kommer på bordet midt i kosen. Jeg tror de fleste av oss kjenner til eller selv har opplevd høytidshelger som er ødelagt av alkohol. Derfor er Vinmonopolet en så viktig brikke i alkoholpolitikken. Stengte dører kan faktisk gjøre en forskjell.

De ansatte på Vinmonopolet blir beskyldt for kun å tenke på seg selv og sin egen fritid. Det er ikke noe galt i å hegne om avtalte fridager, men de polansatte selv understreker at også alkoholpolitikk er ett av deres viktigste argumenter mot å jobbe disse lørdagene i forbindelse med høytider. De polansatte kjenner kundene sine, de analyserer handlemønstre og adferd og de er bevisst det ansvaret de har som monopol. Kall det gjerne gammeldags, men de ansatte på polet tar med dette viktig og nødvendig samfunnsansvar. De flagger dette synet langt tydeligere enn sin egen ledelse.

Så – som forbruker må du nok enn så lenge forholde deg til at de såkalte aftenene er frie for alkoholshopping. Jeg tipper du kan finne tid til en poltur i løpet av ettermiddagen. Der vil du møte svært dyktige, kunnskapsrike og kompetente medarbeidere som gjerne hjelper deg om det trengs. Men i morgen har de fri, og det er dem vel unt. Fridagene var ikke til salgs, alkoholpolitiske prinsipper ei heller. Heldigvis er det ikke alt som kan erstattes med penger. Selv ikke i verdens rikeste land.

God pinsehelg!

Annonse

Flere saker

Annonse