JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kroner og prinsipper

Frontfaget endte 19 timer på overtid. Slik er det ofte når det står om vanskelige prinsipper.

Kristin Margrethe Johansen

eline.lonna@lomedia.no

Det var mange slitne sjeler i korridorene på Thon Hotel Opera da frontfaget gikk inn i andre døgnet med sammenhengende mekling. Den rekordlange meklingen forteller oss at i år var det svært vanskelig å komme fram til en anbefalt løsning. Slik er det ofte når det står om vanskelige prinsipper – i dette tilfellet hvem som skal ha råderetten over de ansattes tjenestepensjoner.

Resultatet på pensjon kan oppsummeres som at arbeidsgiverne har gått med på å sette seg ned og drøfte ordningene på en forpliktende måte. Det er et klart skritt framover i forhold til den totalt avvisende holdningen som var tonen før oppgjøret startet. Målet om tariffesting ble ikke nådd. Men en prosess er i gang. Realistisk sett var nok dette det lengste en kunne klare å komme i dette oppgjøret.

Dermed står både Fellesforbundet og resten av fagbevegelsen foran store oppgaver de neste åra. Arbeidsgiverne må presses videre, i første omgang på pensjonsprinsippene – i neste på kronene som skal inn i tjenestepensjonene.

I kroner og øre ble resultatet som forventet, en dempet lønnsvekst. Den lave prisstigningen som er spådd av økonomer, gjør at det likevel vil bli litt mer å rutte med for de fleste. Mye avhenger av lokaloppgjørene, der det vil variere hvor mye det er å hente. De aller dårligst betalte innenfor frontfaget, ansatte innenfor teko, fikk et ekstra tillegg. Her var forhandlerne nødt til å levere, for at ikke den sosiale profilen på oppgjøret skulle bli uakseptabel. Til slutt sa Arve Bakke seg rimelig fornøyd, selv om målet hadde vært å komme enda noen skritt videre for de lavlønte.

Tariffoppgjør er mye teknikk og tunge formuleringer. I disse dager går infomateriell om resultatene i de første oppgjørene ut til medlemmene. Vi oppfordrer dere til å sette dere inn i hva oppgjøret vil bety i praksis. Deretter: bruk stemmeretten i uravstemningen. For nå er resultatet ute av forhandlingsrommet, og i deres hender.

Vi oppfordrer dere til å sette dere inn i hva oppgjøret vil bety for dere i praksis

Annonse
Annonse