JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lærerløsning på Lysebu

Når hovedstyret i KS møtes i dag, bør de snarest finne veien ut av lærerfloken

Kristin Margrethe Johansen

torgny@lomedia.no

I dag møtes hovedstyret i KS på Lysebu ved kanten av Nordmarka. Det er et lenge planlagt seminar som skal avholdes over to dager. Dagsorden er preget av rapporter, høringer og orienteringssaker. Lærerstreiken er ikke satt opp på dagsorden, men dit bør den.

KS er kommunenes interesseorganisasjon og arbeidsgiverforening. I hovedstyret sitter erfarne kommune- og fylkespolitikere fra de ulike partiene. Leder av hovedstyret er Gunn Marit Helgesen. Hun går for å være en hard negl, så hard at da det ble konflikt mellom KS-direktør Sigrun Vågeng og Helgesen i fjor høst, måtte Vågeng gå.

Selv om hun er Høyre-politiker er hun heller ikke villig til å lytte til andre Høyre-politikere i lærerstreiken. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen skal ha henvendt seg til Helgesen for å få til en smidig avvikling av lærerstreiken. Men ministeren ble ikke hørt.

Når hovedstyret nå samles bør resten av styret vise makt overfor Helgesen. Om ikke annet på grunn av organisasjonens rykte og andre oppgaver enn å være arbeidsgivere for lærerne. KS er en viktig interesseorganisasjon for kommunene. De fronter ofte viktige saker for velferdsstaten. Organisasjonens gode navn og rykte er nå på vei til å bli lagt i grus.

Hovedstyret må bruke dette seminaret til å stake ut en kurs, peke på en løsning.

Det er ofte sagt om streiker. Når du starter en streik, må du også vite hvordan avslutte den.

Alle vet hvor løsninga i lærerkonflikten ligger. Alle vet at den eneste løsninga er å videreføre dagens avtale, prolongering som det heter på fagspråket.

En slik løsning vil ikke gi noen seierherre.

KS ville forandre arbeidstidsavtalen. Men på grunn av den massive motstanden blant lærerne og i opinionen fikk de det ikke til.

Utdanningsforbundet ville forandre på arbeidstidsavtalen. De inngikk et kompromiss som de fikk tilbake midt i fleisen. Deres manøvreringsrom ble svært trangt. Men å gå tilbake til det som var vil være et svar som de fleste lærerne vil skjønne. «Vi prøvde, men vi fikk det ikke til», kan Utdanningsforbundet si.

De andre lærerorganisasjonene vil sikkert også gå med på en prolongering. De har heller ikke vært igjennom og tapt en uravstemning.

Men når streiken er over, vil det starte et møysommelig arbeid med å bygge opp tilliten igjen, for arbeidstidsavtalen trenger å revideres.

Ballen ligger på Lysebu.

PS. Etter at denne kommentaren ble publisert viser det seg at KS har endret de opprinnelige planene. Møtet holdes nå i KS' konferansesenter Agenda i Oslo sentrum.

Annonse

Flere saker

Annonse