JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

«Laurbærkrans» uten innhold

Jeg er redd regjeringen raserer grunnlaget for profesjonelle kunstnere, frykter Hege Haukeland Liadal.
Illustrasjon: Colourbox.com

Illustrasjon: Colourbox.com

Colourbox.com

FRIHET – MANGFOLD – KVALITET er regjeringens «laurbærkrans» i kulturpolitikken.

Det som imidlertid er en utfordring er at regjeringens kulturpolitiske ledelse har bekranset seg før jobben er gjort.

Hva tenker en danser når jeg sier FRIHET for dansen? Jeg tror de tenker muligheten til å spre dansekunst over hele landet, dansegulvene, økonomiske rammer som skaper rom for innovativitet, stipend som gir dem mot til å feile, frigjørende offentlige støtteordninger og forutsigbare pensjonsordninger.

Hvis jeg spør en skuespiller: Hva tenker du når jeg sier MANGFOLD? Da ville svaret kanskje være god rekruttering og stimulering av skuespillere fra alle demografiske aspekt, god rollefordeling av hovedroller, sterk spillestøtte til ulike produksjoner. Muligheten til å spille klassikere, men også stimulanse til å sette opp samtidsproduksjoner.

Hvis jeg spør en filmregissør: Hva tenker du om KVALITET? Da tror jeg svaret vil være et ønske om støtte til å prøve og feile. Støtte til å gå hele veien til god kvalitet. For kvalitet kommer ikke av seg selv, man kan ikke vedta kvalitetsfilmer, men en kan vedta støtteordninger som gir mulighet for å skape kvalitet.

Hvis vi så spør den nye politiske ledelse fra Høyre så er svaret:

FRIHET skal du få gjennom det å slippe å få støtte.

MANGFOLD skal komme av seg selv. Det private næringslivet skal fremelske nye ting. Eller sagt på en annen måte, skattelette til de som vil bestille kunst og kultur som passer firmaets visjon og merkevare.

KVALITET skal vi selvsagt støtte. Uten å tenke på hvor den kommer fra.

Jeg er redd vi raserer grunnlaget for hvordan leve som profesjonell kunstner gjennom å satse alt på ett lodd. At det private næringslivet skal være regjeringens reddende engel.

– For jeg mistenker at det ikke er mange kulturentusiaster i den nye regjeringen. De må i tilfellet tørre å komme opp på scenen!

Til nå har vi bare hørt noen fine ord. Ord som kan gis mening, hvis de ønsker det.

I Arbeiderpartiets program har vi gitt våre fine ord et innhold.

FRIHET til kunstnere for å gi gode kvalitetsmessige kulturopplevelser, må sikres gjennom at 1% av statsbudsjettet skal gå til Kulturformål – Vi skal sikre offentlige bevilgninger for å gi trygge og gode rammer for de som utøver. Vi skal holde armlengdes avstand fordi kunstnerne skal være frie!

MANGFOLD skal sikres gjennom å gi mulighet til alle sjangre til å utvikle sin kunst art, og at man skal sikre at hele landet får ta del i uttrykkene.

KVALITET får vi gjennom å satse bredt for å nå toppene, jobbe i hele landet, gjøre kulturskolene tilgjengelige for alle barn slik at vi også oppdager talentene tidlig og gir næring i videre løp. Grunnfjellet må være stødig for å skape de imponerende toppene.

Den viktigste tilbakemeldingen jeg får når jeg er ute og møter hele næringen er at Arbeiderpartiet ga trygghet. Akkurat det motsatte av det den nye regjeringen gjør. De higer etter private penger og støtteordninger for næringslivet. Støtteordninger jeg mistenker kommer næringslivet bedre til gode enn kunsten.

Annonse
Annonse