JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Legger til rette for storkapitalen

Regjeringen fører en skogsbrukspolitikk tilpasset de multinasjonale selskapene, mener Sindre Nørgaard.
BEKYMRET: Hvem skal eie og drifte norsk skog i framtida?

BEKYMRET: Hvem skal eie og drifte norsk skog i framtida?

Berit Morland

Landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) ramser opp flere naive argumenter i LO-Aktuelt 8-2014 når hun vil fjerne priskontrollen med skogeiendommer. Dette er i hennes øyne for å rasjonalisere næringa.

Det som er viktigere å spørre om, er hva som gagner den vanlige kvinne og mann i skogbruket i dag! Er Listhaugs forslag til ny prispolitikk noe som vil gagne oss, eller er det en politikk som heller vil tvinge vanlige skogeiere ut av ei næring som allerede er marginalisert? Marginalisert, det vil si mindre lønnsom på grunn av fallende priser på tømmer gjennom de to siste tiåra.

Det som er gjennomgangstonen til den blå regjeringa er altså å legge til rette for at storkapital, og multinasjonale selskap, skal kjøpe opp mye av det attraktive skogbruket i Norge. For ingen vanlig aktør kan by over multinasjonale selskap som vil kjøpe seg inn i en slik næring hvis prisene og lovgivinga blir liberalisert. Ut tvinges dagens eiere, og vanlige kjøpere.

Slik blir Norge omgjort fra demokratisk mangeeid, tilbake til gamle tider da store godseiere slo til seg store skogeiendommer. Den vanlige skogbruker vil med dette igjen bli leilending, en som arbeider i annen manns skog.

Når vi ser på historien og hvor urettferdig den var mot vanlige folk, er jeg lite i tvil om hvor Listhaugs politikk ender opp. Nå er det på tide å sette foten ned for en forførende landbruksminister.

Videre er det merkelig å se fjellbygder med små eller midlere jord- og skogbruk, som har en god del Høyre og Fremskrittsparti- velgere. Når de gikk til stemmeurnene ved siste Stortingsvalg og støttet dagens regjering, så var det som «å skyte seg selv i foten». Og hørselen måtte være totalt fraværende, for Erna Solbergs taler om et robust jord- og skogbruk betyr ikke annet at de små og midlere bruka i framtiden blir langt mindre lønnsomme, og blir lagt ned eller solgt til store internasjonale selskaper. Da forsvinner også mye av fjellbygdenes næringsgrunnlag, det blir sterkere fraflytting, og resten av næringsliv og offentlige tjenestetilbud blir satt i revers. Totalt vil denne politikken avmagre lokaldemokratiet, og i bygdene slukkes lyset slik vi har sett det bli gjort i Sverige der stadig færre bor ute på bygda.

Men Frp-politikken som raserer bygda stopper ikke med det. Frp lanserte for få år siden forslag om å fjerne allemannsretten her i landet, og som kjent er det en unik rett alle og enhver har ute i naturen i Norge.

Allemannsretten kom i stand på et tidlig tidspunkt, nettopp fordi rettferdighetsprinsippet står sterkere i Norge enn i de fleste andre land. Selv Eidsvoldmennene var opptatt av dette i 1814, altså for hele 200 år siden.

Som om dette ikke er nok, har også Frp de seinere åra ivret for at fallrettighetene til norsk vannkraft skal utraderes. Alt som smaker av å ta vare på norske naturrettigheter, vil med Frp sin politikk kunne selges til utlandet. Man kan berettiget spørre hvorfor.

Så de samlete «tiltakene» Listhaug og hennes partifeller jobber målretta med har en mørk bakside, og det er å gjøre rettighetene til den jevne kvinne og mann langt dårligere, også ute i norsk natur.

Min oppfordring er ikke minst til Arbeiderpartiet, og snart nyvalgt leder Jonas Gahr Støre, om å være seg dette bevisst! Og jobbe for de rettigheter som gagner den jevne borger i Norge. Ikke minst sett i lys av den grelle erfaringa historien har fortalt oss tidligere om husmannsforhold, småkårstilstander, og fravær av demokratiske rettigheter. For det en farlig politikk til Listhaug og den blå regjeringa som tydeligvis spiller på naive menneskers tankegang, og at historien for det meste er glemt! Og da er det duket for krefter og en utvikling svært få egentlig vil ha i Norges land. Det er på tide å våkne, ikke minst i Arbeiderpartiet, og samarbeidende miljøer. 

Sindre Nørgaard

Tillitsvaglt i Fagforbundet

Annonse
Annonse