JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Når pensjonsdrømmen brister

Med medienes hjelp gikk det bra for Nilsen og Rones. Mange er ikke så heldige, påpeker Arne Byrkjeflot.

Colourbox.com

Det er all mulig grunn til å juble for hjelpepleierne Anne Karin Nilsen og Karin Rones. Oslo kommune privatiserte Rødtvet sykehjem fra 1.9.2014. Da mistet de retten til avtalefestet pensjon og fikk alderspensjonen sterkt redusert. Med dårlig helse måtte de to slite seg fram til de ble 67 år. Jubelen skyldes at byrådet måtte trekke seg da dette ble en mediesak. Løsningen ser ut til å til å være at de får fortsette i Oslo kommune til de blir 62 og da kan gå av med førtidspensjon.

Det gikk altså bra for Rones og Nilsen, men de er slett ikke alene om å se pensjonistdrømmen smuldre bort, og det er et lite mindretall som ved hjelp av media kommer helskinnet ut. Privatiseringsbølgen er der, en annen bølge er skifte av tariffavtaler med den hensikt å komme unna offentlig pensjon. En tredje er at offentlig pensjon blir erstattet med innskuddspensjon i offentlig eide selskap. Det samme skjer i frivillig sektor som blir utkonkurrert av private når de må konkurrere på anbud.

Ikke overraskende svarer Høie, på spørsmål fra SV i spørretimen, at han ikke vil gjøre noe for å sikre hjelpepleieres pensjon ved konkurranseutsetting. Jeg vil rette spørsmålet videre til Gahr Støre som brukte dette eksemplet i TV-debatten. For det er Ap som har designet pensjonsreformen som gjør at offentlig ansatte som flyttes over i en privat tariffavtale etter fylte 55, år har mistet AFP for godt. Sjøl om de har vært i offentlig AFP i flere tiår. Hva er grunnen til at de ikke får med seg ansienniteten fra offentlig AFP? Trolig for å presse fram pensjonsreformens modell også i offentlig sektor. Men Gahr Støre måtte vite at resultatet er at mange, svært mange, får sin pensjonistdrøm knust.

Og når tapet blir så stort, hvorfor tok dere ikke inn i lov om offentlige anskaffelser at det skal være like pensjonsvilkår ved konkurranse om anbud som overveiende er i offentlig drift? Eller for å få offentlig tilskudd slik de private barnehagene får? Nå skal de få tilskudd helt lik det det koster å drive offentlig barnehage. Men sjøl barnehagene med de beste pensjonsvilkår betaler 12 prosent mindre av lønna i penjson enn det offentlige. I en bransje der 80 prosent er lønn, betyr det 10 prosent ren fortjeneste betalt av de ansatte i form av lavere pensjon.

Jo da, jeg vet at EØS-avtalen står i veien. Men for meg blir det litt Pontus Pilatus når Ap, med stor harme, angriper følgene av et system de sjøl står bak. Om da ikke Gahr Støre har lært og vil endre vilkårene slik at ansiennitet overføres og det skal være like pensjonsvilkår når offentlig virksomhet konkurranseutsettes.

Annonse
Annonse