JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NAV gambler med velferden

En statlig etat opprettet for å hjelpe folk, kan ikke opptre slik at den setter velferdsamfunnet på spill.

Kristin Margrethe Johansen

jo.hestnes@lomedia.no

Etter et møte med LO og NHO har arbeidsminister Robert Eriksson innsett alvoret i dagpengesaken og vil nå instruere NAV gjennom en ny forskrift for å få etaten til å endre den strenge praksisen. Fra 1. januar i år har knapt noen permitterte fått innvilget dagpenger. Dette har særlig rammet ansatte i fiskeindustrien, men også andre bransjer. Flere tusen arbeidstakere sto i fare for å miste retten til dagpenger og ville blitt tvunget til å søke sosialtrygd.

Det har i lang vært vært misnøye med NAVs praksis. Det man trodde var endret for ett år siden, viste seg ikke å stemme. Istedet slo NAV til med ny praksis som innebar at etaten knapt godtok noen begrunnelse for å få rett på dagpenger.

1. nestleder i LO, Tor Arne Solbakken, som var på med på møtet, anser saken for løst. Noe mer skepsis finner man i NNN. Der vil man først vente å se den nye forskriften, før man våger å slippe jubelen løs. Forbundet er ikke sikre på om pelagisk, sild og makrell, og andre bransjer definert som sesongrelatert, vil bli omfattet av forskriften. Dessuten har man erfaring med at NAV følger sine veier, og forbundet vil klok av skade se på NAVs praksis etter at forskriften trer i kraft fra 3. februar, før det feller en endelig dom..

Likevel er det grunn til å glede seg. Med arbeidsministerens instruks vil sikkerhetsnettet igjen være intakt. En viktig brikke i velferdssamfunnet er på plass igjen. Arbeidsledige skal slippe å ydmyke seg på sosialen for å penger til livsopphold.

Det blir også slutt på urettferdigheten med at kun innleide har rett på dagpenger. Fast ansatte vil heretter også få dette, slik det alltid har vært. Om NAVs praksis hadde fått fortsette, kunne man risikert at ansatte ville sagt opp jobbene sine for å melde seg hos et bemannningsbyrå. For bedriftene ville det blitt enda lettere å benytte seg av økt innleie. Fast ansettelse kunne blitt uoppnåelig i mange bransjer. Dette ville satt arbeidstakernes rettigheter flere tiår tilbake og vært alvorlig for norsk arbeidsliv slik vi kjenner det.

Også for LO ville dette vært alvorlig. Denne saken, med flere 1000 LO-medlemmer involvert, ville svekket tilliten til landets største og viktigste fagorganisasjon om den ikke hadde blitt løst.

Denne saken belyser også en annen viktig side ved den norske modellen, 3-partssamarbeidet. Den viser med all tydelighet at når LO og NHO er enige, skal det mye til for regjeringen å gå imot hovedorganisasjonene.

Neste viktige sak for LO og NHO er å få opphevet 20 dagers lønnsplikt for bedriftene ved permittering. Her fikk riktignok fiskeindustrein unntak, men dette er alvorlig for bedrifter i andre bransjer som sliter. Dette er en budsjettsak og første mulighet er i behandlingen av revidert nasjonalbudsjett.

Det forventes at NAV tar skjea i ei anna hånd og retter opp det etaten får beskjed om. En statlig etat opprettet for å hjelpe folk, kan ikke opptre slik at den setter velferdsamfunnet på spill.

Annonse

Flere saker

Annonse