JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ødelegger sunn konkurranse

Svekkelsen av permitteringsinstituttet og dagens praktisering av dagpengeutbetalinger fra NAV til ansatte i bemanningsbyråer, er en konkurransevridning vi ikke har sett i norsk arbeidsliv tidligere, mener Jorge Dahl.
Jorge Dahl, leder av Rørleggersvennens forening, Fellesforbundet

Jorge Dahl, leder av Rørleggersvennens forening, Fellesforbundet

Jorge Dahl, leder av Rørleggersvennens forening, Fellesforbundet

frifagbevegelse@lomedia.no

Regjeringen har økt bedriftenes lønnsplikt under permittering fra 10 til 20 dager. Det er en effektiv måte å sørge for at permitteringsinstituttet ikke vil bli brukt, og det vil tvinge bedriftene til å nedbemanne permanent når ordretilgangen avtar eller det er ventetid på oppstart av nye prosjekt.

Arbeidslivet har lange tradisjoner for å permittere arbeidstakere når bedriftene har lite arbeid. Reglene for permittering er en enighet mellom partene i arbeidslivet nedtegnet i Hovedavtalen, og staten følger opp med regler for dagpenger under permittering. Denne ordningen har bidradd til å beholde viktig kompetanse i bedriftene. Spesielt for den kompetanseavhengige industrien på Vestlandet har permitteringsinstituttet alltid vært viktig.

Når staten ikke følger opp med betingelser for dagpenger som næringslivet kan leve med, vil det resultere i nedbemanning. Nedbemanning vil resultere i økt bruk av midlertidig ansatte og på den måten økt bruk av bemanningsbyråer. Vi vet at kun en liten andel av bemanningsbransjen er medlem i arbeidsgiverorganisasjoner og veldig få har tariffavtale eller organiserte arbeidstaker. Erfaring viser at en slik organisering av arbeidslivet betyr en økning av sosial dumping og annen økonomisk kriminalitet.

Det er en klar sammenheng mellom de grep regjeringen gjør ved økning av arbeidsgiverperioden og uttalte mål om et mer fleksibelt arbeidsliv. En slik fleksibilitet vil bidra til et arbeidsliv hvor arbeidsgiver- og arbeidstakerforeningene, og dermed trepartssamarbeidet, vil svekkes. Trepartssamarbeidet er en garanti for gode lønns- og arbeidsforhold og god produktivitet i næringslivet.

Statssekretær Kristian Dahlberg Hauge i Arbeids- og sosialdepartementet uttaler til ANB at ansatte i bemanningsbyråer har rett til dagpenger i perioder uten arbeid til tross for at de ikke er permittert. Ansatte i bemanningsbyrå skal være fast ansatt, og fast ansatte som bedriften ikke har arbeid til, har rett til dagpenger når de blir permittert eller mister jobben grunnet nedbemanning. Bemanningsbyråene må da betale 20 dager lønn til sine permitterte ansatte, eller lønn i oppsigelsesperioden ved nedbemanning, før dagpenger kan utbetales. Disse lovene er lik for alle bedrifter. Det er ingen egen lov for bemanningsbyråer i Norge. En oppfatning om at ansatte i bemanningsbyråer ikke trenger å være fast ansatt med de retter og plikter som ligger i lovverket, er i ferd med å bre seg langt inn i departementet og i NAV. Det er en meget bekymringsfull utvikling.

Bruk av permitteringer er et viktig virkemiddel som regjeringen har en plikt å legge til rette for. Vi vil ha arbeidsplasser bemannet av faste ansatte, med gode lønns- og arbeidsforhold og med mulighet for å kunne organisere seg og å tegne tariffavtale. Et slikt arbeidsliv vil være en umulighet med regjeringens nye fleksibiliseringspolitikk.

Annonse
Annonse