Ole Palmstrøm
SAS bør ikke vinne europamesterskapet i innleie
I Dagens Næringsliv 8. september kunne vi lese at konsernsjef Rickard Gustafsson i SAS uttalte at selskapet «skal bli europamester på innleie». Artikkelen sto på trykk i forbindelse med at SAS la frem sine resultater for 3. kvartal.
Utspillet i DN omtales av Swedbanks Peter Hermanrud som «det smarteste SAS har gjort på lenge». Han setter spørsmålstegn ved om såkalte mektige fagforeninger vil godta planene, med henvisning til at SAS skal ha blitt holdt som gissel av svenske piloter som streiket på forsommeren. Å omtale en helt lovlig arbeidskonflikt som gisselsituasjon er skivebom av Hermanrud. Det er beklagelig at et selskap rammes av streik, ikke minst fordi det rammer en uskyldig tredjepart. Men streik er et lovlig virkemiddel i et regulert arbeidsliv. At innleie skal brukes som argument for å redusere risiko for «fremtidig gisseltaking» er derfor en retorikk som klinger hult.
• Slik er arbeidsdagen til SAS-pilot
SAS er et ansvarlig selskap som har sørget for å skape trygge gode arbeidsplasser med faste ansettelser. Når SAS nå, som svar på å møte en økende – og usunn – konkurranse, signaliserer at de vil bli europamester i innleie, forventer vi at selskapet ikke er villig til å akseptere arbeidsavtaler med dårlige vilkår for ansatte. Selskapet bør samtidig vurdere andre forhold som kan styrke konkurranseevnen. SAS-ansatte har stått last og brast med selskapet i tøffe tider tidligere, og vil også gjøre det for å møte konkurransen i fortsettelsen. Men det må gjøres på en måte som ikke fører til at det er de ansatte alene som må bære kostnadene.
• LO Luftfart: – Sikkerheten i lufta er i fare
Arbeidsforskningsinstituttet har på oppdrag fra LO nylig gitt ut rapporten Civil Aviation in an Age of De-Regulation: Social Risks and Benefits. Rapporten beskriver erfaringer fra 40 år med deregulering i USA, og hovedfunnene er at man i USA ikke har oppnådd den konsolidering som økonomisk teori hadde lovet. Dereguleringen medførte videre betydelig erosjon av infrastruktur, der mange små og store steder mistet sine flyforbindelser og med dette kritisk infrastruktur. Rapporten redegjør også for at det som følge av økt konkurranse og press på ansatte har forekommet ulykker der årsaksforholdene kan knyttes direkte til konsekvenser av dereguleringen. Den viser også at det i all hovedsak er ansatte i bransjen og skattebetalerne som har betalt regningen.
• Så lite tjener en ansatt i Ryanair
Etter 20 år med deregulering i Europa har man også gjort seg tilsvarende erfaringer her. Hovedmålet med deregulering er økt konkurranse og lavere priser. Problemet er at konkurransen i dag ikke foregår på like vilkår. Dette påvirker flysikkerheten negativt, og det kan få dramatiske konsekvenser for samfunnet fordi nettverksselskapene, selve grunnlaget for infrastrukturen i luften, er truet som følge av mangel på rettferdig konkurranse på like vilkår.
• Det er lite glamour i kabinen
Deregulering av luftfarten i Europa har, i likhet med i USA, ført til nødvendig konkurranse og lavere priser. Dette har igjen gitt langt flere passasjerer tilgang til flyreiser. I Norge har dette vært viktig, da luftfarten utgjør selve grunnlaget for både næringsstruktur og bosetningsmønster. Fremveksten av lavprisselskaper, der enkelte i dag utnytter smutthull i europeisk lovgivning i jakten på å redusere kostnader kan imidlertid få alvorlige samfunnsmessige konsekvenser.
Mange lavprisflyselskapers virksomhet baserer majoriteten av driften på midlertidige ansettelser. Under et slikt selskapsregime opptrer ofte både piloter og kabinansatte som egenkontraktører, ofte hyret inn via ulike bemanningsbyråer. På denne måten unngår selskapene både arbeidsgiveravgift, pensjoner og utgifter til sykelønn. Dette er en usunn konkurransesituasjon som de tradisjonelle flyselskapene må forholde seg til i stadig økende grad.
• SAS bruker bemanningsbyrå uten tariffavtale
SAS har i 70 år vært infrastrukturgarantisten i Skandinavia. Selskapet utgjør sammen med sine alliansepartnere en del av en sammenvevd infrastruktur som muliggjør at både næringsdrivende og privatpersoner kan komme seg effektivt fra A til B hele dagen. Dette til tross for usunn konkurranse og det faktum at bransjen stadig drives mot laveste tilbyder.
Med tilsvarende press på ansattes lønns- og arbeidsvilkår, er det gledelig at SAS fortsatt ønsker å opprettholde den nordiske modellen. En modell som har sikret oss en kombinasjon av høy levestandard, høy produktivitet og samfunn som er kåret til verdens beste å leve i. Vi lever i et samfunn som er basert på faste ansettelser, og samarbeid mellom myndigheter og partene i arbeidslivet om forsvarlig lønnsdannelse og nødvendig omstilling.
• Her følger du bloggen.no på Facebook
SAS er et godt eksempel på et selskap hvor tett samarbeid mellom selskap og ansatte har bidratt til nødvendig omstilling. Omstillingen har vært smertefull. Den har medført bortfall av tusenvis av arbeidsplasser, kutt i lønn og pensjoner, og økt presset på gjenværende ansatte.
For å muliggjøre rutetilbud og sikre effektive flyforbindelser for samfunnet er det mangel på like konkurransevilkår som er hovedårsaken til at også SAS må se på alternative metoder for å sikre driften. Disse innbefatter ikke, slik Swedbank strateg Peter Hermanrud antyder, å sette ut produksjonen til selskaper uten tariffavtaler for å unngå å bli «tatt som gissel». Som en del av omstillingen i selskapet er bruken av underleverandører regulert i en avtale der også underleverandørenes ansatte piloter sikres tariffavtale. Det vil gi trygge jobber som bidrar til å fremme både samfunnsnytten og flysikkerheten, og dermed også legge fundamentet for selskapets fortsatte suksess.
• Sjekk lønna i over 100 bransjer
• «Jeg er med i LO i all hemmelighet. Om jeg avslører det, er jeg redd jeg mister jobben»
Av Yngve Carlsen, forbundsleder Norsk Flygerforbund